home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Syrië

 

Het is kerstvakantie, en dit jaar heb ik besloten om kerst en de jaarwisseling door te brengen in Syrië. Door heftige sneeuwval en een niet zo'n handige planning heb ik ruim 12 uur vertraging wanneer ik in Damascus land. Een niet zo'n lekker begin...

Route Syrië 2009 (16 dagen)

Mijn eerste rondreis door Syrië start in Damascus. Ik neem een aantal dagen de tijd om de oude stad, verschillende moskeeën en prachtige souqs te ontdekken. 

Vanuit Damascus neem ik een bus naar Palmyra. Midden in de woestijn liggen grootse Romeinse opgravingen liggen. 

amfitheater palmyra
Het Romeinse amfitheater van Palmyra

In Palmyra huur ik een auto (met chauffeur) voor wat dagen en ontdek ik het oosten van het land. Ik zie zowaar de grens met Irak liggen! Vanuit het uiterste oosten rijd ik via oude woestijnkastelen naar Aleppo in het noorden van Syrië. 

Vanuit Aleppo bezoek ik verschillende Byzantijnse steden en de zogenaamde 'Dead Cities'. Daarnaast geniet ik van de rijke cultuur in Aleppo zelf! 

De jaarwisseling breng ik door in Hama, om uiteindelijk af te dalen naar Damascus.

Route Syrië 2010 (8 dagen)

Een jaar later, weer in de kerstvakantie, staat een bezoek aan buurland Libanon op mijn programma. Omdat mijn vlucht gewijzigd wordt, besluit ik vanuit Libanon naar Syrië te gaan. Een goede keus, want stiekem vind ik Syrië leuker dan Libanon!

Ik gebruik Hama als uitvalsbasis voor de bezoek aan een aantal Dead Cities, aan de Beehives en aan de Romeinse site Apamea. Daarna reis ik naar de Syrische kust naar Lattakia, waarvandaan ik Qa'alat Salah ad-Din en Ulgarit bezoek.

waterpijp syrie|
Koffieshop in Damascus

Oorlog in Syrië

Sinds maart 2011 woedt er oorlog in Syrië. Volgens het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken worden alle reizen naar Syrië afgeraden. In de volksmond wordt dit ook wel een 'negatief reisadvies' genoemd.

April 2015 schreef ik een blog over wat de Syrische oorlog met mij als reiziger doet. Een blog over hoop en vernieling. Ruim een jaar later komt de documentaire 'Floortje terug naar Syrië' op npo3. Aan de hand van foto's vertel ik mijn verhaal bij Floortjes route.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry