home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland - Tsjechië (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Zeeland (okt)
- Marokko? (dec)Dubai

 

Dubai 2010

Ik ben op weg van Nepal naar Nederland. Het eerste deel van de reis vlieg ik met FyDubai, het tweede deel van de reis met het Romeense Tarom. Een constructie die me een paar honderd euro oplevert, en me de mogelijkheid biedt Dubai verder te verkennen. Ik kan iedereen aanraden een stopover in Dubai te maken! Of misschien zelfs een stedentrip naar Dubai, er is genoeg te doen.

Metro

Dubai heeft sinds 2010 een nieuwe metro. Een handige manier om door de stad te reizen, en stukken goedkoper dan met de taxi. De goedkoopste manier is om een kaart te kopen die je kan blijven opwaarderen, maar om de een of andere manier lukte het mij alleen om losse tickets aan te schaffen. Ook deze constructie is echter goedkoper dan een taxi.

De metro is snel, en een groot deel van de metro gaat ver boven de grond. Een prachtige en goedkope manier om de stad te verkennen!

Business District

Ik heb een mooi boekje van Dubai met een plattegrond, maar dat heb ik helaas in Nederland laten liggen. Niet echt handig.... Een beetje willekeurig besluit ik dan ook om bij het Business District uit te stappen en wat rond te lopen, ik wil namelijk nog even iets van Dubai zien voordat de zon weg is.

Het is augustus en het is HEET, zelfs zo aan het eind van de middag. Na de koelte van de metro en het station, is de drukkende hitte op straat nogal beklemmend. Vanwege de vastemaand Ramadan is het niet zo makkelijk om drinken te kopen (naja, ik heb gelukkig wel iets van water bij me). Eten en drinken op straat is eigenlijk not-done, maar om niet van mijn stokje te gaan neem ik soms stiekem een slok.

In het Business District zijn veel hoge gebouwen, typisch Dubai. Ik vind de architectuur bijzonder, en dan praat ik niet alleen over de hoogte van de gebouwen, maar met name over de gebruikte vormen, de gekozen materialen en de diverse details.

Burj Khalifa

Van een afstandje is de Burj Khalifa (de vroegere Burj Dubai) goed te zien, wat niet zo verwonderlijke is als je bedenkt dat dit gebouw met zijn 858 meter het hoogste gebouw op aarde is. Onvoorstelbaar zo hoog! En terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, en de mannen zich de straat ophaasten omdat ze eindelijk mogen roken, gaan langzaam alle lampjes aan. Super!

Normaal heb ik nooit last van de warmte, maar tijdens dit bezoek aan Dubai viel de hitte van ruim 40 graden me zwaar. Ik vlucht snel een mall in waar de nodige drankjes te koop zijn - en waar je ook kan eten. Volgens het bordje bij de ingang moeten vrouwen gepaste kleren dragen, ik vind mijn lange broek en shirt met 3/4 mouwen gepast genoeg. Het zweet gutst langs mijn lijf.

Old Dubai

Eerst met de metro, dan een stukje met de taxi, en daar is het oude centrum van Dubai weer. Stiekem zijn de huizen helemaal niet oud. De bouwstijl dateert oorspronkelijk uit het begin van de 20ste eeuw, maar alle gebouwen zijn er vrij recent pas neergezet. Na alle hoogbouw en het drukke verkeer is de voetgangerszone in het oude Dubai echter een verademing, en het felgekleurde flikkerende neonlicht maakt plaats voor een gepast sfeervol licht.

Na een tijdje in een parkje gezeten te hebben, werp ik nog een snelle blik op de rivier. Mooi verlichte bootjes varen naar de overkant, maar ik besluit terug te gaan naar het vliegveld en ergens op de grond wat te slapen voordat mijn vlucht weer vertrekt.

 

Dubai 2009

Ik vlieg vanuit Indonesie naar Duitsland met Emirates, en ik heb een stopover van een halve dag in Dubai. Hoewel het mogelijk is om een kortere wachttid te hebben, ben ik zo nieuwsgierig naar de golfstaat dat ik hier niet voor kies. Wat is er leuker dan onverwachts een korte stedentrip?

Het is belachtelijk vroeg in de ochtend als ik Dubai inkom. Door de douane, stempel in het paspoort, alles loopt voorspoedig. Met een taxi ga ik de stad in.

Mis(t)....

Ik wil de Burj Dubai zien, het hoogste gebouw ter wereld (wat overigens nog in aanbouw is). De taxichauffeur brengt me die kant op, maar meer dan een grote bouwput zie ik niet. Het gebouw is gehuld in een dichte mist.... Na een aardig tijdje gewacht te hebben in de hoop dat de mist opklaart, heb ik genoeg van alle wegen in aanbouw rondom me, en van alle kranen. Ik geef het op om de Burj te zien.

Diving and Fishing Village

Met een taxi ga ik naar het diving and fishing village in het oude Dubai (geen ide waar die naam vandaan komt!). Ik stuit op een mooie boot, en op een supermarkt waar ik ontbijt koop.

Ik slenter wat door de reconstructie van het oorspronkelijke Dubai. Huizen lijken van zand en leem met houten balken om de zaak op zijn plek te houden, en een aantal huizen is open voor het publiek. Ook is er een aantal musea in deze wijk gevestigd, en kan je bv zien hoe zilver gesmeden wordt. Aan de ene kant is de wijk een beetje kitsch, maar aan de andere kant is deze zo opgezet dat het wel authentiek aanvoelt. Missie geslaagd - wat mij betreft.

Aan de rand van de wijk ligt de grote moskee.

Indiase wijk

Geen idee wat de officiele naam deze wijk is, maar ineens sta ik in een wijk waar men allemaal afbeeldingen van Hindoestaanse goden verkoopt, mooie kleurrijke sari's en vele armbanden en kettinkjes. De mensen om me heen zijn ineens geen Arabier meer, maar Indiers. Niet zo verwonderlijk dat er een dergelijke wijk is, in Dubai zijn aardig was gastarbeiders uit India en Nepal. Er zijn zelfs een paar tempels te vinden, welke druk bezocht worden.

Gold Souq

Na een bezoekje aan het oude Dubai en de Indiers steken we met een klein bootje de rivier over. Ineens ben ik weer ingeland in een Arabisch deel van Dubai, een deel van de stad nogwel waar volop gehandeld wordt. De meest vage producten staan uitgestald in veel te kleine winkeltjes, zoals een hoop dingen van kleurrijk plastic en typische oprolbare matrassen. Mannen met baarden en tulbands drijven hier de boventoon, maar er lopen ook wel gesluierde vrouwen rond.

En dan sta ik ineens in het deel van de stad waar goud wordt verkocht. Winkel na winkel. Etalages zijn niet subtiel ingericht zoals bij Nederlandse juweliers, maar alles glimt je tegemoed zodat niks meer echt te zien is. Het ene pronkstuk is nog groter dan het andere. Overdaad schaadt!

Na een tijdje door de Souqs en de winkeltjes gedwaald te hebben, stap ik weer in een taxi.

Burj al-Arab

De Burj al-Arab is een van de andere gebouwen van Dubai die veelal op kaarten en in boeken te vinden is. Een luxe hotel, met uitzicht op zee. Ik heb het geld er niet voor over om van binnen een kijkje te nemen, maar ook van buiten ziet het gebouw er al impossant uit. Ook trekt een helicopter die op het speciale platvorm op het dak een van de gasten ophaalt of afzet mijn aandacht. Wat een luxe!

De wolken zijn inmiddels verdwenen, en de zon schijnt. Het witte gebouw steekt prachtig af langs tegen de felblauwe achtergrond.

En op weg naar het vliegveld lukt het om een blik te werpen op die andere Burj, de Burj Dubai. Ook de wolken om dit gebouw zijn inmiddels verdwenen.

Dubai is een stad met vele gezichten. Een halve dag is niet genoeg om alles te zien natuurlijk, maar het geeft in vogelvlucht een aardige impressie!

Links

landenkompas
rondreis VAE
will go to VAE


 

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry