home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Wat te doen in Sint Petersburg

In een paar weken tijd heb ik 10.000 km per trein afgelegd. Best veel. Ik zag vanuit de trein meerdere landen en meerdere continenten. Nu sta ik op het treinstation van Sint Petersburg, de laatste stad in Rusland die ik zal bezoeken. Ik sta te popelen om de bezienswaardigheden van Sint Petersburg te ontdekken, in het bijzonder Sint Petersburg Hermitage.

grachten sint petersburg
De grachten van Sint Petersburg

Trein Sint Petersburg 

De trein van Moskou naar Sint Petersburg vertrekt rond middernacht. We zijn echter niet de enigen die dan vertrekken: er gaan rond dat tijdstip maar liefst vijf treinen van Moskou naar Sint Petersburg. Na een paar keer navragen, kaartjes laten zien en nog eens navragen heb ik mijn trein gevonden. Ik heb de meeste luxe trein van alle treinen die rond dit nachtelijke uur vertrekken, maar ondanks dat kan ik de slaap niet echt vatten...

Slaap of niet, 's ochtends sta ik in de Tsarenstad Sint Petersburg!

Sint Isaac Cathedral

De kleurrijke St. Isaac Cathedraal met zijn blauwe koepel is voor mij hét symbool van Sint Petersburg. Daar wil ik in. En op. En dat kan. Althans, zodra ik de lange rij heb doorstaan en een kaartje heb om naar binnen te mogen. Ik weet het niet, het is net alsnog bij alle toeristsiche attracties te weinig loketten zijn. Of dat bepaalde plekjes van Rusland 'ineens' worden overspoeld door toeristen en dat men nog geen tijd heeft gehad daarom te anticiperen. Hoewel ik op reis ben en de tijd heb, voelt het toch een beetje zonde van mijn tijd.

kerken sint petersburg rusalnd
De toren van Sint Isaac kathedraal in Sint Petersburg

Via een hele smalle wenteltrap van 206 treden (de nummers staan erop geschilderd) kom ik in de koepel van de kathedraal aan. Het uitzicht over de stad en de Neva rivier is prachtig. Helaas wordt het prachtige uitzicht ietwat overschaduwd door de vele bewolking en de regen. 

In de kerk is het wederom erg druk (je weet wel, die mensen die net bij de kassa stonden). Maar omdat de kerk nogal groot is, loop je elkaar niet al te erg voor de voeten. Ik neem dan ook de tijd om lekker te kijken en foto's te maken.

En omdat mijn fotosessie iets te lang duurde, kan ik niet het Yusovov paleis meer in.  Deze sluit namelijk al om 4 uur, veel te vroeg voor mijn gevoel! Maar goed, ik zie liever dingen helemaal dan heel veel dingen even snel snel en maar half.

sint petersburg rusland
Uitzicht over Sint Petersburg

Het skelet van een oude mamoet in het Zoologisch Museum

Dan maar geen paleis, maar naar het Vesilevski eiland met het zoologisch museum. Doel van de trip zijn niet de duizenden opgezette beestjes, maar een 44000 jaar oude mammoet die in het Siberische ijs is gevonden. Het ijs heeft de kolos goed geconserveerd, zelf plukken haar van zijn vacht zijn nog zichtbaar!

De andere beesten zijn trouwens leuk, maar ik heb de afgelopen tijd te veel musea met opgezette beesten bezocht. Helaas ben ik na 8 maanden reizen een beetje verwend aan het worden. Van sommige dingen krijg ik nog altijd geen genoeg, van andere dingen blijkbaar wel.

nederlandse meesters hermitage
Nederlandse meesters in het Hermitage

Hermitage van Sint Petersburg

Jaja, met mijn studentenpas mag ik GRATIS de Hermitage in. Scheelt toch weer 350 roebels, zo'n 13 euro. En de Hermitage is geweldig! Niet voor niets is dit één van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Beelden, schilderijen, mummies, sieraden, glaswerk en (oude) munten uit landen als Egypte, Griekenland en China.

In de Hermitage kun je je makkelijk een dag vermaken, en zelfs dat is eigenlijk niet genoeg. Omdat ik er toch gratis in mag, ga ik de volgende dag nog even terug. Waarom? Ik heb de schilderijen van van Gogh de eerste dag gemist heb. Maar hoe kon ik weten dat Van Gogh niet bij de Nederlandse afdeling zou hangen, maar bij de Franse?

Nevski Prospekt: exclusief winkelen in Sint Petersburg

De Nevski Prospekt is een van de belangrijkste straten van Sint Petersburg. Bovendien liggen aan deze straat een aantal bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken tijdens een trip in deze stad. In de Lonely Planet staat een leuke wandelroute langs winkels, exclusieve boetiekjes, restaurants en internetcafe's.

hermitage rusland sint petersburg
Egyptische oudheden in het Hermitage

Kazan Cathedral

De Kazan Cathedral is de grootste Barokken kerk die ik ooit heb bezocht. De buitenkant van de kerk lijkt met zijn zuilengang op het St. Pietersplein in Rome (Vaticaanstad, zo je wilt). De versiering van gras en africaantjes (die bloemetjes) vind je echter niet in Italië, maar is typisch iets voor hier. De kerk van binnen is mooi en bezaaid met diverse iconen.

Church of the Resurrection of the Christ

Schuin tegenover de katedraal, langs het water, ligt de Church of the Resurrection of the Christ. Een compleet andere stijl! De kerk is minder sober en heeft iets weg van de Basil Cathedraluit Moskou. Ook deze kerk heeft kleurrijke koepels versierd met mozaïeken. De koepels zijn 'gewoon' beschilderd en niet ingelegd met kleine tegeltjes. Het altaar is van donker hout en ook heel bijzonder. Al met al een gezellige en knusse kerk, zeker wanneer je de drukte even wegdenkt.

De Russische rijen en bussen met toeristen gaan me met de dag meer tegenstaan.

kerken sint petersburg
Prachtige schilderingen in de kerken van Sint Petersburg

Smolby Cathedral: een van de mooiste kathedralen van Sint Petersburg

Soms zijn er dingen op reis die je móet zien, soms denk je dat je bepaalde dingen ook wel over kan slaan. Ik wil echter graag de meest belangrijke religieuze bouwwerken van Sint Petersburg zien, en bezoek daarom ook de Smolby Cathedral. Helaas ligt deze kathedraal net wat meer afgelegen, maar ach, zo zie je nog wat van de stad.

Het interieur is van de Smolby Catrdral is helaas niet meer in de originele staat, alles is wit en sober. Tijdens mijn bezoek is er foto-tentoonstelling over Sacharov, de Russische politicus. Ik begin steeds meer letters en woorden in het cyrillisch te herkennen, maar ik bak er te weinig van om echt iets van de bijschriften te maken. Helaas zijn er geen bijschriften in het Engels, maar ik geniet van de mooie foto's die er tussen zitten. (Al vind ik sommige foto's minder - maar dat houd je toch.)

Vanaf de toren van de kerk heb je een aardig uitzicht over de wijk en de rivier. Het panoramadeck op de kerk is overigens niet geschikt voor mensen het hoogtevrees, het platform is erg klein, en je moet een steile open trap op om naar boven te klauteren.

begraafplaats sint petersburg rusland
De begraafplaats van Sint Petersburg 

Nevski Klooster

In Moskou zijn veel actieve kloosters, in Sint Petersburg zijn dat er beduidend minder. Het Alexander Nevski klooster is een uitzondering.

Het klooster bestaat uit een ommuurde patio met in het midden een kerk. Uit de kerk klinkt sereen gezang. Er er is een aantal (beroemde) graven in en om het kloosterterrein, waaronder het graf van de componist Tchaikovski.

De Tikhvin begraafplaats bij hetr klooster is een aanrader: veel graven zijn opgesierd met mooie beelden en vertellen op die manier echt iets over de persoon die erin ligt. Niet alleen of het een belangrijk en voornaam persoon was, maar ook iets over diens beroep of de hobby's. En dat is eigenlijk best leuk om te zien.

haven sint petersburg
De haven van Sint Petersburg

Peter en Paulus fort

Het oudste gebouw van de stad, het Peter en Paulus fort (uit 1703), mag dan qua historische waarde heel belangrijk en bijzonder zijn, maar eigenlijk is het geheel niet echt speciaal om te zien.

Een deel van het fort is al opgeknapt, maar op zo'n manier dat het er echt als nieuw uitziet en dus niet de leeftijd van het gebouw verraad. De kerk van het fort is toegankelijk voor publiek, maar de meeste andere gebouwen zitten potdicht.

Helaas moet je om het fort te bezoeken als niet-Rus meer betalen dan als Rus. Ik voel me dan ook niet echt welkom, wat eigenlijk een combinatie is tussen hoge entreeprijzen en bordjes die ik niet kan lezen.

Hier vind je meer tips voor 4 dagen Sint Petersburg.

grachten bruggen sint petersburg
Een laatste blik op de grachten van Sint Petersburg

Treinen in Sint Petersburg

En voordat we in de trein van Sint Peterburg naar Riga springen, bezoeken we ook het spoorweg museum. Vele schaalmodellen van locomotieven en wagons van de Trans-Mongolië Express en Trans-Siberië Express. Er zijn modellen van bruggen, er is informatie over de verschillende soorten rails, over besturingssystemen en nog veel meer. Een passende afsluiting van mijn treinreis door Rusland.

Ik ben echter nog niet klaar met reizen met de trein, via de Baltische Staten en Duitsland trein ik terug naar Nederland.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry