home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/01/2019

Wat te doen in Moskou?

Ik reis met de Transmongolië Express van China terug naar Europa. Onderweg stop ik in Moskou, een stedentrip tijdens mijn lange reis. Wat te doen in Mokou? Lees snel verder!

Moskou is een stad die tot mijn verbeelding spreekt. Het Kremlin, het Rode Plein, vele kerken en musea - prachtig lijkt me dat! 

Moskou in is de eindbestemming van de Transmongolië Express. Hoe dichter ik bij Moskou kom, hoe meer het begint te gonzen. "Mensen uit Moskou zijn geen echte Russen. Ze zijn stug en zetten toeristen af". Ik laat me echter niet ontmoedigen door de Russen in de trein. IK BEN IN MOSKOU!!!

kremlin moskou
Het Rode Plein in Moskou

Mijn hoogtepunt in Rusland: het Kremlin

Het Kremlin is voor mij één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Rusland, en meteen tijdens mijn eerste dag in Moskou wil ik naar het historische en geografisch centrum van de Russische hoofdstad. Maar wat een drukte! Eerst in de rij om kaartjes te kopen om überhaupt naar binnen te mogen, maar daarna nogmaals in de rij bij elke individuele kerk en bij elk museum te kunnen. En natuurlijk, je moet voor elke 'attractie' apart voor betalen.

De langste rij staat bij de tombe van Lenin. Nu heb ik niks met lange rijen, en eigenlijk ook niet met communistische leiders, dus ik besluit het graf niet te bezoeken. De meeste mensen in de Lenin-rij lijken van Russische komaf.

rode plein rusland
Het uitzicht over het rode Moskou vanuit de boot

Het parlementsgebouw en het arsenaal zijn mooi, maar stiekem zijn de vele kerken voor mij het echte hoogtepunt. Allen zijn voorzien van de meest prachtige en kleurrijke fresco's. Ik houd van de combinatie van de felle kleuren met het fonkelende goud. Althans, in een museum. En op de foto. Ik heb geen interesse in fresco's in mijn huis, tot grote teleurstelling van de vele verkopers. Fresco's horen in een kerk, desnoods in een museum, maar in mijn bezit vind ik dergelijke werkjes al snel kitscherig.

In verschillende kerken treden koren op. Hun stemmen galmen door de ruimtes, zo mooi! Helaas word ik het niet eens met hen over de prijs van hun CD's, en sta ik even later onverrichter zaken buiten.

rode plein moskpuZonsondergang over het Rode Plein

Rode Plein

Na het Kremlin bezoek ik het aangrenzende Rode Plein met de beroemde Basil Cathedral en zijn kleurrijke torens. Wat een sprookje. (OK, de kerk zou ook niet misstaan in Disneyland, maar toch. Een sprookje.) De bovenverdieping is een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco's. Nog nooit heb ik zo'n bijzonder doolhof in een kerk gezien.

Rondom het Rode Plein ligt een aantal beroemde musea, maar omdat ik na al die kerken, beelden en fresco's eventjes museummoe ben, ga ik in plaats daarvan naar de G.U.M., een luxe winkelcentrum. Nee, Moskou is zeker niet de goedkoopste stad, maar wel een ideaal shopping paradijs. Voor koopjes moet je echter niet naar Moskou, veel artikelen, met name de luxeartikelen, zijn hier duurder dan in Nederland. Met name de vrouwen van stand steken hun rijkdom echter niet onder stoelen of banken.

moskou boot
Doen in Moskou: ontdek Moskou vanaf de boot

Een boottocht over de Moskva

Het is een beetje toeristisch. Toch is een boottocht over de rivier de Moskva iets wat je absoluut moet doen in Moskou! Op de boot ontsnap je even aan de drukte en de hectiek van de grote stad. In een langzaam tempo vaar je langs de bekendste bezienswaardigheden van Moskou en kun je de mooiste foto's maken.

De boot passeert vele bruggen. Op de oevers van de rivier glimmen de gouden torens van de vele kerken in de zon. Iets verder buiten het centrum, verscholen in weelderig groen, liggen diverse kloosters en conventen. Deze zijn bijna net zo mooi als het Rode Plein en het Kremlin.

religieuze kunst moskou
Oude boeken en religieuze kunst in de Russische kloosters

Kloosters in Moskou

In Moskou zijn verschillende prachtige kloosters. Elk klooster bestaat uit een ommuurde tuin met een aantal kerken. Stuk voor stuk pareltjes die ik allemaal wil ontdekken. Daarnaast groeien in de tuinen tussen prachtige beelden allerlei weelderige bloemen. Hoewel een deel van de kloosters vaak zijn opengesteld voor publiek, is een deel vaan nog bewoond.

Het Novodichy convent wordt verbouwd, dus niet alle kerken zijn toegankelijk tijdens mijn bezoek. De kerken waar je in kan zijn rijk versierd met kleurrijke fresco's, en er zijn er meer te zien in een klein museum op het kloosterterrein. De manier van tentoonstellen is verpletterend: de schildering lijkt zo uit de muur te zijn gehakt en staat tentoongesteld inclusief het resterende stuk kerkmuur! Daarnaast zijn er verschillende houten fresco's te zien en een aantal oude kledingstukken met prachtige borduursels. Lang leve de Russische folklore.

gouden toren moskou
Gouden torens in Moskou

Dezelfde dag heb ik nog het Novopassky Klooster bezocht aan de andere kant van de stad. Het klooster is minder toeristisch, maar ook een stuk kleiner. Bovendien is het gratis!

Moskou is niet goedkoop, en soms probeer ik stiekem met mijn (verlopen) studentenkaart korting te krijgen. Iedere keer tien euro voor een kerk/museum loopt heel aardig op. Stoute ik. 

Tretyakov museum en Puskin museum

Rusland heeft een aantal prachtige musea met voortreffelijke kunstwerken en die wil ik dan ook niet missen. De beste Russische kunst (met name de schilderkunst) hangt in het Tretyakov Museum. Niet gehinderd door enige kennis vind ik het Puskin Museum echter mooier. Ik vind de (vaak) donkere kleuren van de oude kunstwerken nogal deprimerend...

In het Puskin museum zijn behalve schilderijen ook een hoop beelden te zien, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd. Maar ook Egyptische kunst ontbreekt niet.

klooster moskou
Kloosters en parken in Moskou

Frisse lucht: tuinen en parken in Moskou

Ook zijn er vele tuinen en parken in Moskou, met als topper het Kolomskoye buitenverblijf met kerk en openluchtmuseum. Je hoeft maar een half uurtje met de metro om te vluchten van de stank en drukte van het verkeer. Een aanrader dus, want het Russische verkeer is behoorlijk chaotisch. Op sommige plekken zijn voetgangerstunnels, maar meestal ben je als voetganger vogelvrij.

Doen in Moskou: ontdek de metro

Het metronetwerk van Moskou is geweldig! Veel metrostations in Moskou hebben wat weg van kleine openbare musea. De muren zijn rijkelijk geschilderd, soms hangen er kroonluchters en de sfeer lijkt in niks op de metro van Londen of Parijs.

Onder de grond van Moskou bevindt zich een parallel universum. Hier overheersen niet de kleurrijke kerken, maar schreeuwende neonlichten van internetcafés, gokmachines en natuurlijk de metro.

Het is niet toegestaan om overal te fotograferen. Omdat er tijdens mijn verblijf streng gecontroleerd werd op camera's en andere ongeregeldheden, heb ik nauwelijks foto's kunnen en durven maken. Jammer, want 'de metro van Moskou' zou een geweldige fotoserie zijn.

moskou metro
Een snelle foto van de metro in Moskou

Na vier dagen Moskou neem ik de nachttrein naar Sint-Petersburg. De Russen uit Moskou zijn misschien soms een beetje stug, maar ondanks dat is vier dagen Moskou veel te kort...

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry