home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wat te doen in Moskou?

Moskou is de grootste stad van Europa. Daarnaast is de hoofdstad van Rusland een stad met vele interesse culturele bezienswaardigheden. In deze blog lees je wat te zien in Moskou, deel ik de leukste plekken om te overnachten en geef ik meer tips voor je stedentrip naar Moskou.

Met de trein naar Moskou: de Transmongolië Express

De meeste mensen zullen vliegen voor hun stedentrip Moskou, maar ik ga Moskou bezoeken met de trein. Met de beroemde Transmongolië Express reis ik van China naar Europa. Moskou is voor mij de eindbestemming van de trein die dagen eerder in Beijing vertrok.

brug moskou
Geniet van de vele bruggen, kerken en andere bezienswaardigheden

Hoe dichter ik bij Moskou kom, hoe meer het begint te gonzen. De trein belandt in in lichte euforie. We zijn bijna in Moskou! Maar tussen alle kreten klinkt er ook een tegengeluid. "Mensen uit Moskou zijn geen echte Russen. Ze zijn stug." "Pas op, mensen uit Moskou zetten toeristen af." Ik laat me niet ontmoedigen door de Russen in de trein. IK BEN IN MOSKOU!!!

Lees meer over mijn epische reis met de Transmongolië Express.

kremlin moskou
Het Rode Plein in Moskou

Mijn hoogtepunt in Rusland: het Kremlin 

Moskou is een stad die tot mijn verbeelding spreekt. Ik sta dan ook te popelen de bezienswaardigheden in Moskou te ontdekken.

Het Kremlin van Moskou is een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Rusland. Meteen tijdens de eerste dag van mijn Moskou citytrip wil ik naar het historisch en geografisch centrum van de Russische hoofdstad. Maar wat een drukte! Eerst in de rij om kaartjes te kopen om überhaupt naar binnen te mogen, maar daarna nogmaals in de rij bij elke individuele kerk en bij elk museum te kunnen. En natuurlijk, je moet voor elke 'attractie' apart voor betalen.

De langste rij staat bij de tombe van Lenin. Nu heb ik niks met lange rijen, en eigenlijk ook niet met communistische leiders, dus ik besluit het Lenin graf niet te bezoeken. De meeste mensen in de Lenin-rij lijken van Russische komaf.

rode plein rusland
Het uitzicht over het rode Moskou vanuit de boot

Het parlementsgebouw en het arsenaal zijn mooi, maar stiekem zijn de vele kerken voor mij het echte hoogtepunt. Allen zijn voorzien van de meest prachtige en kleurrijke fresco's. Ik houd van de combinatie van de felle kleuren met het fonkelende goud. Althans, in een museum. En op de foto. Ik heb geen interesse in fresco's in mijn huis, tot grote teleurstelling van de vele verkopers. Fresco's horen in een kerk, desnoods in een museum, maar in mijn bezit vind ik dergelijke werkjes al snel kitscherig.

Wil je het Kremlin Moskou bezoeken en heb je geen zin om lang in de rij te staan? Boek hier eenvoudig je skip-the-line ticket. Na een korte introductie van een gids ben je vrij het Kremlin in je eigen tempo te bewonderen. 

rode plein moskpuZonsondergang over het Rode Plein

Rode Plein Moskou en de Basiliuskathedraal 

Na het Kremlin bezoek ik het aangrenzende Rode Plein met de beroemde Basiliuskathedraal (Basil Cathedral) en zijn kleurrijke torens. Wat een sprookje.

De Basiliuskathedraal is gebouwd in de vijftiende eeuw. De kerk heeft de vorm van een kruis. De bovenverdieping is echter een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco's. Nog nooit heb ik zo'n bijzonder doolhof in een kerk gezien.

Rondom het Rode Plein ligt een aantal beroemde musea, maar omdat ik na al die kerken, beelden en fresco's eventjes museummoe ben, ga ik in plaats daarvan naar de G.U.M., een luxe winkelcentrum. Nee, Moskou is zeker niet de goedkoopste stad, maar wel een ideaal shopping paradijs. Voor koopjes moet je echter niet naar Moskou, veel artikelen, met name de luxeartikelen, zijn hier duurder dan in Nederland. Vooral de vrouwen steken hun rijkdom niet onder stoelen of banken.

moskou boot
Doen in Moskou: ontdek Moskou vanaf de boot

Moskva River Cruise

Het is een beetje toeristisch. Toch is een boottocht over de rivier de Moskva iets wat je absoluut moet doen in Moskou! Op de boot ontsnap je even aan de drukte en de hectiek van de grote stad. In een langzaam tempo vaar je langs de bekendste bezienswaardigheden van Moskou en kun je de mooiste foto's maken.

De boot passeert vele bruggen. Op de oevers van de rivier glimmen de gouden torens van de vele kerken in de zon. Iets verder buiten het centrum, verscholen in weelderig groen, liggen diverse kloosters en conventen. Deze zijn bijna net zo mooi als het Rode Plein en het Kremlin.

religieuze kunst moskou
Oude boeken en religieuze kunst in de Russische kloosters

Kloosters in Moskou

In Moskou zijn verschillende prachtige kloosters. Elk klooster bestaat uit een ommuurde tuin met een aantal kerken. Stuk voor stuk pareltjes die ik allemaal wil ontdekken. Daarnaast groeien in de tuinen tussen prachtige beelden allerlei weelderige bloemen. Hoewel een deel van de kloosters vaak zijn opengesteld voor publiek, is een deel vaan nog bewoond.

De kerken van het Novodichy convent zijn rijk versierd met kleurrijke fresco's, en er zijn er meer te zien in een klein museum op het kloosterterrein. De expositie is verpletterend: de schildering lijkt zo uit de muur te zijn gehakt en staat tentoongesteld inclusief het resterende stuk kerkmuur! Daarnaast zijn er verschillende houten fresco's te zien en een aantal oude kledingstukken met prachtige borduursels. Lang leve de Russische folklore.

gouden toren moskou
Gouden torens in Moskou

Dezelfde dag heb ik nog het Novopassky Klooster bezocht aan de andere kant van de stad. Het klooster is minder toeristisch, maar ook een stuk kleiner. Bovendien is het gratis!

Met een studentenkaart krijg je korting op musea in Moskou.

Tretyakov museum en Puskin museum

Rusland heeft een aantal prachtige musea met voortreffelijke kunstwerken en die wil ik dan ook niet missen. De beste Russische kunst (met name de schilderkunst) hangt in het Tretyakov Museum. Niet gehinderd door enige kennis vind ik het Puskin Museum echter mooier. Ik vind de (vaak) donkere kleuren van de oude kunstwerken nogal deprimerend...

In het Puskin museum zijn behalve schilderijen ook een hoop beelden te zien, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd. Maar ook Egyptische kunst ontbreekt niet.

klooster moskou
Kloosters en parken in Moskou

Natuur in Moskou: tuinen en parken

Ook zijn er vele tuinen en parken in Moskou, met als topper het Kolomskoye buitenverblijf met kerk en openluchtmuseum. Je hoeft maar een half uurtje met de metro om te vluchten van de stank en drukte van het verkeer. Een aanrader dus, want het Russische verkeer is behoorlijk chaotisch. Op sommige plekken zijn voetgangerstunnels, maar meestal ben je als voetganger vogelvrij.

Doen in Moskou: ontdek de Moskou metro

Het metronetwerk van Moskou is geweldig! Ik vergaap me aan de prachtige metrostations. Moskou is net een ondergronds openbaar openluchtmuseum met gratis kunst. De muren van de metrostations zijn rijkelijk geschilderd en soms hangen er zelfs kroonluchters. en de sfeer in de metro van Moskou lijkt in niks op de metro van Londen of Parijs.

Je kunt natuurlijk zelf op stap gaan in de metro in Moskou. Dit is een leuk uitjes tijdens een goedkope stedentrip naar Moskou. Wil je zeker zijn dat je de mooiste metrostations ziet én ben je benieuwd naar de geschiedenis van de metro en de stations? Ontdek de metro van Moskou tijdens een rondleiding met een gids.

moskou metro
Een snelle foto van de metro in Moskou

Overnachten in Moskou

Moskou is geen goedkope stad. Integendeel! Kies je voor een budget stedentrip naar Moskou dan kun je het best in één van de buitenwijken van Moskou overnachten. In dit hotel en dit hostel kun je goedkoop overnachten in Moskou. Met de metro sta je zo in hartje Moskou.

Het Veliy Hotel Mokhovaya op de hoek van het het Kremlin een topper om te overnachten tijdens je Moskou stedentrip. Vanuit je kamer zie je een van de hoogtepunten van Moskou, hoe tof is dat?!?

fresco moskou
Religieuze kunst in Moskou

De Moskou Citypass

Om tijd en geld te besparen heb ik tijdens mijn verblijf in Moskou gebruik gemaakt van de Moskou Citypass. Heel veel steden hebben zo’n pas waarmee je korting krijgt op musea, vervoer en andere topattracties. Soms is het voordelig om zo’n pas aan te schaffen, soms ben je beter af om losse kaartjes te boeken.

Mijn ervaring met de Moskou Citypass is dat je er veel geld mee uit kan sparen, zeker wanneer je net als ik veel wilt doen in Moskou. Je haalt de kosten van de Citypass er snel uit tijdens je Moskou stedentrip.

De Moskou Citypass kun je eenvoudig online boeken.

kremlin rode plein moskou
Het Kremlin en Rode Plein

Een stedenreis naar Moskou en Sint Petersburg

Na vier dagen Moskou neem ik de nachttrein naar Sint-Petersburg. De Russen uit Moskou zijn misschien soms een beetje stug, maar ondanks dat is vier dagen Moskou veel te kort.

Wil je ook een stedenreis naar Moskou en St. Petersburg maken? Overweeg dan zeker om de trein te nemen en niet de bus of een privé-auto. Reizen met de trein in Rusland is een geweldig avontuur wat je kunt combineren met de leukste stedentrips.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry