home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Transmogolië Express

 

Reizen met de trein naar Moskou? Een stedentrip naar Moskou is helemaal zo gek nog niet! En als je er dan toch bent, kun je met de trein verder reizen door Rusland en zelfs naar Mongolië en China. 

In deze blog duik ik in de wondere wereld van treinen in Rusland.

Express treinen en routes

Het reizen per trein is een fantastische manier om Rusland, Mongolië en China te verkennen. Langzaam glijden bijzondere landschappen aan je voorbij. Af en toe vang je een glimp op van een stad, en onderwijl ontmoet je bijzondere mensen. Even ben je weg van de wereld, en leef je in de cocon die 'trein' heet.

trein siberie
Met de trein door Siberië

Door Rusland lopen vier wereldberoemde langeafstandstreinen.

  1. Transsiberië Express: van Moskou naar Vladovostok. Met zijn 9827 is dit de langste treinreis ter wereld
  2. Baikal-Amoer Spoor (BAM): 4000 km spoor ten noorden van de Transsiberië Express
  3. Transmongolië Express: van Moskou naar Beijing via de leegte in Mongolië
  4. Trans-Machurian Express: van Moskou naar Beijing óm Mongolië heen

Ik houd van treinen! De Transmongolië Express heeft jaren op mijn bucketlist gestaan. Ik besluit mijn reis van een jaar door Azië in stijl af te sluiten, en boek een ticket van China naar Moskou. Als je deze reis zonder stops maakt, ben je ruim een week onderweg. Ik besluit echter om onderweg een aantal keer (lang) uit te stappen, namelijk in Ulan Baatar, Irkutsk en Krasnoyarsk.

Lees snel mijn ervaringen met de Transmongolië Express!

treinstation rusland
Wachten in Rusland

Etappe 1: Beijing - Ulan Baatar

Het voelt een beetje raar, die eerste etappe van de legendarische Trans-Mongolië Express. Ik reis in 31 uur (en een beetje) van de Chinese hoofdstad Beijing naar de Mongoolse hoofdstad Ulan Baatar.

De trein rijdt in een keer door van China naar Rusland. Aan de grens van Mongolië en China wordt alleen het onderstel van de trein gewisseld: het spoor heeft een andere breedte.

Ik maak een stop van drie weken in Mongolië.

trans mongolie express
De Transsiberië Express

Etappe 2: Ulan Baatar - Irkutsk

Mijn reisgenoot en ik delen de coupe met een Deen en met een kind (volgens de provodnik, de coupe beheerster). Ik vind het een beetje zielig, zo'n kind alleen. Waar is het?

Het blijft me een groot raadsel. Misschien zit het kind bij de ouders in een andere coupé. Met zijn drietjes is best gezellig. De provodnik komt soms even langs om een praatje te maken. Zij in het Russisch, wij in het Engels. Begrijpen we elkaar wel? Ze legt een deken onder de matras. Moeten we hier voor betalen? Ze vraagt niet om geld.

Ik maak een stop van twee dagen in Irkutsk.

informatiebord trein
Even oefenen en je kan het lezen...

Etappe 3: Irkutsk - Krasnoyarsk

Het is slechts een nachtje met de trein van Irkutsk naar Krasnoyarsk. Op een treinreis van meer dan een week, is een nachtje met de trein erg kort. Alles is relatief.

Tijdens de eerst etappe van de Transmongolië Express, Mongolië in, zaten we nog met zijn viertjes in de coupe. Mongolië uit waren we met zijn drieën. En nu zijn we met zijn tweeën. 

Volgens mij betaal ik niet voor een eerste klas ticket... 

De eerste klas heeft twee bedjes naast elkaar. Helaas zijn er geen stapelbedden. Best jammer, ik vind het bovenste bedje in de trein echt geweldig! Beetje privacy, lekker vanuit je bed door het raam naar buiten kijken, heerlijk. Nu moet ik zitten om naar buiten te kijken. Wellicht ben ik gewoon lui doordat de schommelende trein me half in slaap wiegt, maar liggend reizen bevalt me beter. 

Ook in Krasnoyarsk stop ik twee dagen.

trein rusland
Lezen in de trein

Etappe 4: Krasnoyarsk - Moskou

Na anderhalve maand zit mijn reis er dan echt op.

Vanaf Krasnoyarsk naar Moskou met de trein duurt ongeveer 60 uur, maar de tijd vliegt. Wederom slapen slapen we met zijn tweetjes in een coupe. De trein om me heen wordt bijna continu gepoetst door de provodnik. Alleen de ramen zijn vies, dus lekker naar buiten kijken is er niet echt bij. Op een station probeer ik dit euvel te verhelpen, maar het lukt niet echt. De modder zit te hard aangekoekt.

Wanneer ik echter een wandeling door de trein maak (hij is er lang genoeg voor), zie ik hoe het ook anders kan. De tweede klas (heet het zo?), ziet er redelijk uit. Net als bij ons, maar twee keer zoveel mensen: 4 per coupe. De derde klas is best smerig. Het toilet is kapot en er stroomt pies door het gangpad. Stinken! 

In de coupés is het druk, slaapt men echt met zes tot achter mensen in 4 bedden? Of zijn de buren langs komen wippen? Er wordt volop gegokt en gezopen. Stiekem ben ik blij dat ik niet hier zit...

Lees wat te doen in Moskou.

coupe transmongolie express
Mijn tijdelijke huisje

Handelen op het station

Op de stations wordt gehandeld. Je kunt het zo gek niet bedenken: er wordt eten en drinken voor reizigers verkocht. Er worden kleren en dekens aan de man gebracht. En Mongoolse handelaren stalen in no-time een kleedje met plastic speelgoed en felgekleurde huisraad uit.

De stop van de Transmongolië Express zijn voor mij hét hoogtepunt van de treinreis. Het is lekker om even een frisse neus te halen. Maar ik geniet vooral van het verrassingseffect: bij elk station vraag ik me af wat er nu weer te zien en te beleven is. 

Een extra verrassing is de duur van de stop: de trein rijdt niet altijd helemaal volgens de dienstregeling. Aan het begin van mijn trip keek ik vol verbazing hoe mensen snel op de trein sprongen, die zich langzaam in beweging zet. Aan het eind van de trip ben ik zelf een van die menen die op de rijdende trein springt...

tme rusland

handel vrouwen rusland
Handel langs het spoor

Tips voor reizen met de Transmogolië Express


perron rusland tme
Inkopen op het perron

Links:


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry