home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Siberië: Krasnoyarsk en Stolby

 

Ik reis van China met de trein naar Nederland. De Transmongolië Express stopt bij Krasnoyarsk in Siberië. Hier verlaat ik de trein voor enige dagen.

tme verkopers
Verkopers in Rusland

20 juli 2006

Met de trein door Siberië

Het is maar één nachtje met de trein van Irkutsk naar Krasnoyarsk. Het slapen in de trein gaat me steeds beter af. Het donken van de trein op de wissels. De piepende remmen bij ieder station. De provodniki (conducteur) die mij nors vertelt dat ik mijn bed moet opmaken. Ik vind het bijna jammer dat ik de trein weer uit 'moet'. 

Tijdens de eerst etappe van de Transmongolië Express, van China naar Mongolië, zaten we nog met zijn viertjes in de coupe. Bij het passeren van de grens met Rusland waren met zijn drieën, en nu nog maar met zijn tweeën. Ik zit in de eerste klas. Had ik dit geboekt?

We hebben twee bedjes naast elkaar, helaas geen stapelbedden. Ik vind het bovenste bedje in de trein echt geweldig! Je kan daar echt je eigen hokje bouwen met een beetje privacy, en lekker vanuit je bed door het raam naar buiten kijken. Nu moet ik zitten om naar buiten te kijken. Wat een luxeprobleem ;)

krasnoyarsk siberie
Decoratie in de kerk van Krasnoyarsk

Krasnoyarsk

Krasnoyarsk is de tweede Russische stad die ik bezoek, en net als Irkutsk ligt Krasnoyarsk in het beruchte Siberië. Er zijn een paar leuke kerken met fraaie iconen. Één daarvan is de Bemiddelings Kathedraal. Van de naam van de kathedraal gaan mijn nekharen overeind staan, zou de kerk een bewijs moeten zijn dat communisme en religie toch (enigszins) samen gaan?

Rusland is een stuk duurder dan Azië. De hele treinreis is sowieso behoorlijk aan de prijs. Ik boek dan ook geen excursies vanuit Nederland, maar besluit gewoon te voet de stad te verkennen. Helemaal gratis!

uitzicht over krasnoyarsk
Uitzicht over Krasnoyarsk

Ik klim bij de St. Parastseva Piatnitska een berg op, wat meteen een mooi uitzicht over de stad oplevert. Ook in deze stad zijn mooie houten Siberische huizen te vinden. Net als een hoop panden in barok-stijl. En natuurlijk communistische saaiheid en betonkleur. Daarnaast is er veel een smog en vervuiling.

Stolby National Park

De tweede dag in Krasnoyarsk maak ik een uitstapje naar Stolby National Park. Deze excursie kun je boeken bij diverse Nederlandse reisorganisaties, maar ik kies voor de lokale bus. Ik ben inmiddels meer dan een half jaar op reis, en mijn budget is niet eindeloos.

bus siberie
Bussen door Siberië

De eerste bus brengt me naar het park. Met behulp van de Lonely Planet levert dit niet zo'n probleem op: ik wijs gewoon aan waar ik naar toe wil. Daarna is het wachten, wat altijd een beetje spannend is. Heeft de chauffeur me goed begrepen? Uiteindelijk word ik vanzelf de bus uitgezet. 

Helaas stopt de bus alleen niet bij de ingang van het park en moet ik eerst een aantal kilometer lopen voordat  ik er ben. Prima, maar welke kant op? De grazende koeien bij de bushalte kunnen me niet verder helpen.

Na even zoeken vinden we toch iemand die de weg weet uit te leggen. Slechts 6 kiolmeter... Ach ja, even de beentjes strekken voor ik de trein weer in ga.

stolby national park
Stolby national park

Wandelen tussen de stenen zuilen in Siberië

De hoofdattractie van het nationale park zijn de Stolby, ofwel de stenen zuilen. In het bos liggen grote keien (een paar meter in doorsnede), maar ook grillige rotsformaties van soms wel 80 meter hoog. Heel erg raar om die zo her en der verspreid te zien, net alsof één of andere reus steentjes op willekeurige plekken in het landschap heeft gegooid. Sommige Stolby kun je beklimmen, andere weer niet.

Mijn reisgenoot en ik lijken de enige buitenlandse bezoekers van het park te zijn. Toch zijn er verschillende faciliteiten voor bezoekers: zo zie ik de meeste smerige en stinkende toiletten in lange tijd, en zijn er hier en daar rottende bankjes te vinden.

De seizoenen lopen door elkaar in Siberië: er bloeien bloemen die je in Nederland alleen in het vroege voorjaar ziet, maar hoewel het pas augustus is zijn er ook bomen die hun herfstkleed al aan hebben. 

'Why do you come to Siberia, it's cold here!', roept een tiener me toe. Ze heeft een gelijk....

stolby siberie rusland
Grote rotsten in Stolby National Park

Vanuit Krasnoyarsk stap ik in de trein naar Moskou.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry