home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Met de Transmongolië express naar Irkoets en het Baikalmeer

Ineens is er geen woestijn meer, maar een hoop groen. Weilanden en bossen, veel naaldbomen, bergen. Ik zit in de Trans-Mongolië Express op weg naar Irkoetsk en het Baikalmeer.

De Transmongolië Express: de grens tussen Mongolië en Rusland

Ik passeer de grens tussen Mongolië en Rusland. Het is een reis van 24 uur van Ulan Baatar naar Irkoets en het Baikalmeer. Toch is de rit alles behalve lang of vervelend. Ik geniet van de landschappen om me heen. Af en toe lees ik een boek en luister ik naar een muziekje. Slapen in de trein gaat steeds beter.

Bij de grens tussen Mongolië en Rusland krijg ik een nieuw stempel in mijn paspoort. Europa komt steeds dichterbij.

Hoewel er dit keer geen wielen verwisseld hoeven te worden zoals bij de grens met China, duurt de grensovergang tussen Mongolië en Rusland  langer dan ik gedacht had. Volgens de Lonely Planet ben je binnen een uur of drie aan de overkant. Dat blijkt ietwat optimistisch, de formaliteiten duren bijna zes uur. Uiteraard, midden in de nacht.

verkopers tme rusalnd
Verkopers bij ieder treinstation

Ik word gewekt om formulieren in te vullen, mijn paspoort af te geven en een uur later om mijn paspoort terug te krijgen (aan weerskanten van de grens). Ik moet met mijn slaapdronken kop de coupé verlaten, zodat de bedden ondersteboven kunnen worden gekeerd. Ligt er écht niks illegaals? Ook de plafonds moeten het ontgelden, de losse platen moeten er uit. We hebben echter niks raars verstopt, en er wordt (gelukkig) niks raars gevonden.

Met de trein door Rusland

De meeste toeristen reizen met de trein van Moskou naar het oosten. Ik rijd net de andere kant op. Hoewel sommige treinen overladen zijn met westerse toeristen, is dat in mijn trein zeker niet het geval. Ik geniet van deze authentieke ervaring!

De trein stopt niet vaak in Rusland. Tijdens de sporadische stops is het lekker om naar buiten te gaan en mensen te kijken en soms een praatje te maken. Mensen die op de trein af komen om hun producten te verkopen (als vis en aardbeien) en zelf inkopen te doen (met name kleding). In een paar minuten wordt het perron omgetoverd tot een heuse markt. Wat een handel.

Het Baikalmeer: een van de hoogtepunten van de Transmongolië express

Het Baikalmeer is zo'n 600 km lang en 60 km breed. Vanuit de trein heb ik uitzicht over het meer. Een teken dat ik bijna in Irkoetsk ben!

baikalmeer rusland siberie
Het blauwe Baikalmeer

Ik besluit een paar dagen te overnachten in de buurt van het meer. Niet in de stad Irkoetsk zelf, maar in het kleinere Listvyanka. Listvyanka is een fijne uitvalsbasis om Irkoetsk en het Baikalmeer te verkennen.

Bezienswaardigheden bij het Baikalmeer: de houten huizen in Listvyanka

Listvyanka is maar een klein dorp, maar in de weekenden wemelt het er van de (Russische) toeristen. En het is weekend... Veel Russische toeristen zijn alleen geïnteresseerd in de grote hotels en het kleine marktje. 

Ik geniet van de authentieke houten huisjes met kleurrijke luiken. De huisjes liggen op loopafstand van de kade van hert Baikalmeer. Niet alleen de huisjes, maar ook de orthodoxe St. Nikolaskerk is van hout. In de kerk zie ik tot mijn verbazing geen stoelen of banken, de mensen moeten staan tijdens de heilige mis. De kerk is versierd met prachtige iconen.

En dan het Baikalmeer zelf. Wat een sprookje! Het meer is helder, zo helder. Vanaf de kade kun je een eind de diepte in kijken. Zou je hier kunnen duiken? Restaurantjes aan de kaden bieden voor een prikje vis uit het meer aan.

Via Booking.com boek je snel en eenvoudig accommodatie in Listvyanka.

openluchtmuseum irkuts
Traditionele huizen in het openluchtmuseum

Het openluchtmuseum van Taltsy bij Irkoetsk

Aan de weg van Irkoetsk naar Listvyanka ligt een openluchtmuseum met nog meer prachtige houten huizen. Uiteraard zijn deze net wat beter onderhouden dan de huizen in de stad.

Alle huizen zijn voorzien van de oorspronkelijke inrichting, zodat het museum een goed beeld geeft hoe verschillende bevolkingsgroepen in Siberië leefden. Er zijn verschillen in bouw- en leefstijl tussen deze groepen, maar ook een hoop overeenkomsten. Iedereen was wel zo slim om de slaapplaatsen in de keuken naast de stoof te plaatsen omdat dit het warmste stukje van het huis is. En de baas des huizes heeft een bedje op de stoof, die krijgt het dus zeker niet koud. Zeer ingenieus, deze voorloper van de elektrische deken!

Op de website van het museum vind je meer informatie.

houten kerk rusalnd
Een houten kerk in Siberië 

Irkoetsk, de verzopen parel van Siberië

Irkoetsk is volgens reisgidsen de parel van Siberië. Ik ben niet overtuigd. Zeker niet na een paar uur rondlopen in de regen.

De meeste Russen lopen echter alsof het hartje zomer is. Het weer in Siberië valt tegen: het kwik komt niet boven de 14 graden uit. De kleding om me heen is te kort of te strak of te naakt, maar het liefst een combinatie van dit alles. Na maanden door Azië te hebben gereisd ben ik ineens één van de vele blonde vrouwen. 

baikalmeer rusalnd
De pittoreske omgeving van Irkoetsk het Baikalmeer 

Meer houten huizen en kerken in Siberië

Net als Listvyanka heeft ook Irkoetsk een hele lading houten huizen. Helaas zijn vele echter niet of nauwelijks onderhouden en rotten vele weg. Doodzonde!

Irkoetsk heeft een aantal prachtige kerken. De gouden torens van de Bogojavlenija Kerk en de Spasskaja kerk glimmen in het zonnetje, wat af en toe tussen de regenwolken door komt piepen.. Op de buitenmuren van de kerken zijn prachtige mozaïeken en schilderingen van Bijbelse taferelen.

In de Spasskaja kerk huisvest een museum met allerlei folklore objecten (met name kledingsstukken met borduursels), ikonen en oude foto's/tekeningen van de omgeving. Hoog in de toren bevindt zich 'the big bell' en het uitzicht over de stad en de rivier is prachtig.

centrum irkutsk
Het nieuwe centrum van Irkoetsk

Bij Uritskogo straat en de Karl Marx straat zijn veel huizen in Barokstijl te vinden. Het is apart om van Azië over land naar Nederland te reizen: steeds zie je weer nieuwe elementen waaraan je merkt dat je dichter en dichter bij Nederland komt. De Barokke huizen in plaats van een Mongoolse ger of een Aziatisch hutje, een kerk in plaats van een tempel, en meer en meer aardappels in plaats van rijst.

Ook zijn er natuurlijk vele odes aan het communisme te vinden in Irkoetsk, variërend van een patserig partij gebouw tot mozaïeken tot standbeelden van Lenin. 

Ik bezocht Irkoetsk en het Baikalmeer tijdens een reis van een jaar door Azië. Vanuit Irkuts reisde ik per trein naar Krasnoyarsk.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry