home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/03/2019

Lhasa

27 juli 2010

De vlucht van Kathmandu naar Lhasa is iets meer dan een uur, en gaat over het prachtige Himalaya gebergte. Helaas is het echter behoorlijk bewolkt, dus heel erg veel bergen zien we niet. Wel een paar toppen, en wanneer we dalen hebben we een prachtig zicht over de 'Yellow River'.

De douane formaliteiten in Tibet zijn lichtelijk rampzalig. Hele lange rijen, paspoortchecks, permitchecks, bagagechecks... Wellicht zijn het niet eens zoveel meer ccontroles dan normaal, maar wegens een gebrek aan efficientie duurt het allemaal een stukje langer dan normaal. En zo gebeurt het dat het bijna twee uur duurt voordat we voet op Tibetaanse bodem zetten. Onze gids staat ons echter geduldig op te wachten, en brengt ons naar het hotel. Inmiddels is de dag meer dan half om (ook omdat het in Tibet bijna 2 uur later is dan in Nepal) en we doen niet echt veel meer.

28 juli 2010

Devolgende dag is volgens ons programma gelijk een rustdag. Deze dag benutten we door zonder gids Lhasa al een beetje te verkennen. Op een laag pitje, weliswaar, zodat onze lichamen de tijd hebben om te wennen aan de hoogte. Ondanks dat ik best een redelijk conditie heb, sport, en niet rook, heb ik best last van de hoogte. En dat terwijl we 'pas' op 3600 meter zitten! Bij mij uit zich dit met name door het continue hebben van dorst, en dus drink ik de nodige liters water (en af en toe wat anders) weg.

Lonely Planet

In de Lonely Planet staat een leuke wandeling door de oude stad. Helaas is de LP echter verboden (en ligt de papieren versie in KTM), en dus krabbelen we vanuit de digitale LP de wandeling op de kaart van het hotel. Ach, het werkt :)

Ani Sangkung Nunnery

Vanuit de moslimwijk van Lhasa, waar het hotel ligt, lopen we door kleine oude straatjes en langs vele marktkraampjes en winkeltjes naar het Ani Sangkung Nunnery, een klein maar actief klooster voor nonnen.

Een beetje onwennig lopen we naar binnen. Welke delen van het klooster mogen we bezoeken, en welke delen van het klooster zijn niet toegankelijk? Echt aangegeven staat het niet.... Dan worden we gewenkt dat we best binnen in de hal een kijkje mogen nemen, en ook kunnen we een blik in de keuken werpen waar volop bedrijvigheid is. De binnenplaats van het klooster is ook prachtig, de muren zijn vrolijk geel geschilderd en overal staan prachtige bloemen en planten.

Lho Rigsum Lhakang en Rabtse Tempel

We wandelen verder, en niet ver van het klooster vinden we de Lho Rigsum Lhakang, een kleine Buddhistische kapel. In de kapel staan op de binnenplaats verschillende rijen met gebedswielen opgesteld, en deze worden druk gebruikt. Ook in de tempel zelf is het een drukte van belang, met de klok mee lopen vele pelgrims om de beelden in het midden.

We zijn de enige touristen in de tempel, wat aan de ene kant wel fijn is, maar aan de andere kant ook wel een nadeel is. Bij de ingang van de tempel zitten namelijk veel mensen om een aanmoes te bedelen, en ze denken dat er bij ons meer te halen is. Maar op een gegeven moment is ons kleingeld toch echt op....

Voor de Rabste Tempel staan veel kraampjes met takken, welke men offert in de ovens voor de tempel. De ovens worden echter van tijd tot tijd leeggehaald, en de takken worden op straat op hopen verder verbrand, tot niks over is dan as. Het is een spectaculair schouwspel.

Binnen in de tempel zijn staan wederom prachtige beelden, en heel veel boterkaarsen. Gelovigen gieten af en toe een scheutje vloeibare yak-boter in de kaars, en zo blijft deze branden. Alleen aan de buitenkanten van de schaal is wat gestold kaarsvet (of moet ik zeggen: gestolde boter?) te vinden.

Tegenover de tempel ligt een leuk theehuis, waar ze behalve Tibetaanse thee (yakboter thee) ook 'normale' thee en fris verkopen. Ook hebben ze lekkere momo's, en van andere gasten krijgen we een soort van pannekoekjes aangeboden.

Barkhor Bazaar

En dan belanden we op Barkhor Square, zomaar, ineens. Dit plein is het centrale plein van de stad, en het grenst aan een van de grootste heiligdommen, de Jokhang Tempel (zie hieronder). Aan het plein staan vele kleine kraampjes, waar ondermeer wierrook, gebedsvlaggen en gebedslinten verkocht worden. Ook staan er vele kraampjes met kettingen en kraaltjes, en maskers, en nog veel meer. Ik ben niet echt in de stemming om te shoppen, maar dit is echt een waar winkelparadijs! Prijzen zijn al laag, maar je kan natuurlijk nog verder afdingen - zo hoort dat.

Wat echter de meeste indruk maakt, zijn de pelgrims. Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je komt, maar er zijn altijd en overal mensen. Het is een eenrichtingstroom van mensen, iedereen loopt met de klok mee om de tempel heen. En blijft maar lopen.... Sommige mensen draaien met gebedsmolens terwijl ze spreken scanderen, anderen prevelen spreuken terwijl ze de kralen van gebedskettingen tussen hun vingers door laten glippen.  

Net voor de tempel staan tientallen gelovigen, die zich op de grond werpen, opstaan, hun handen naar de hemel heffen en zich weer op de grond werpen. Keer op keer op keer. Sommige hebben kussentjes tegen de pijn, een enkeling doet het ook zonder.

Ik kan hier uren rondlopen, mensen kijken, en de rust in me opnemen.

Meru Sarpa Monastery

Via allerlei kleine straatjes met nog meer stalletjes en winkeltjes, loop ik naar de hoofdweg welke grenst aan het oude centrum. Hier ligt het Meru Sarpa Monastery. In tegenstelling tot het klooster welke we 's ochtends bezochten, wonen hier niet de nonnen maar de monnikken.

Wanneer we het klooster binnenkomen, oogt het centrale plein verlaten. Ook richting de slaapvertrekken zijn niet veel mensen te zien, en zelfs in de grote keuken is het rustig.

Dan blijkt dat het gebedstijd is, en alle monnikken zitten in de zgn. assembly hall. We worden uitgenodigd om naar binnen te gaan, en een kijkje te nemen.

Het is mooi en indrukwekkend om de monnikken in gebed te zien. Ook de hal is erg mooi, met vele afbeeldingen van Buddha's op de muren (de duizend buddha's), en grote gouden beelden. Bovendien is het mogelijk om via een steile trap naar boven te klimmen, naar een andere hal, waar nog meer afbeeldingen en beelden zijn. 

Via de Tromsikhang markt lopen we terug naar het hotel.

29 juli 2010

Sera Monastery

Devolgende ochtend staan onze gids en onze chauffeur klaar om ons naar het Sera Monastery te brengen, een van de Buddhistische kloosters net buiten Lhasa. Een oud klooster, wat reeds in de 15de eeuw is opgericht.

Het Sera Monastery ligt op een heuvel - valt dat even tegen! Hoewel de helling naar het klooster niet steil is, voel ik hem wel...

We besluiten niet in een keer naar boven te racen, maar eerst een kleine kappel te bezoeken. In de kappel zijn verschillende Buddhistische Tangka's te bewonderen, in de vorm van een Mandala. Normaal worden deze figuren prachtig geschilderd op doek, maar in deze kapel zijn de kunstig gemaakt van zand.

Vervolgens lopen we door de heuvel op naar het belangrijkste gebouw van het klooster. Een lange rij mensen staat hier te wachten om naar binnen te mogen. Het gebouw bestaat uit verschillende vertrekken, met in ieder vertrek verschillende beelden. Op sommige plekken kunnen mensen gezegend worden, en er staat ook iemand die een zwarte stip aanbrengt op de hoofdjes van kleine kindjes opdat ze beter slapen.

Behalve dit hoofdgebouw zijn er nog verschillende andere vertrekken te bewonderen, welke met een doolhof van kleine straatjes, gebedswielen en vele witte muren met elkaar verbonden zijn.

Potala Palace

Na een lunch in een commissierestaurant in Lhasa (beetje jammer, dit moeten we de gids echt afleren!) rijden we naar het Potala Palace, het paleis van de verbannen Dalai Lama. Je kan het paleis al zijn liggen vanuit Barkhor Bazaar, het paleis ligt namelijk op een heuvel die uitkijkt over de stad. Pas wanneer je dicht bij het paleis staat, valt eigenlijk op hoe groot het wel niet is.... Het paleis is overigens niet in een keer gebouwd, maar bestaat uit verschillende vertrekken, en voor elke nieuwe Dalai Lama kwam er een stukje paleis bij.

Om het paleis binnen te mogen, moet je eerst uitgebreid door de scanner. Op aanstekers en vloeistoffen na mag alles gewoon mee naar binnen (al is het niet toegestaan om foto's van de vertrekken te maken). Drankjes zijn gelukkig binnen te koop, maar helaas pas wanneer je BOVEN in het paleis bent.

En het is een hele klim naar boven.... (Om die reden moet je het paleis ook niet bezoeken wanneer je net aangekomen bent in Lhasa en nog niet aan de hoogte bent gewend.)

Het interieur van het paleis is overweldigend. In elk volgende vertrek is wel weer iets aparts en iets nieuws te ontdekken. Helaas kunnen we niet al te lang in het paleis blijven, er zit een maximale tijd aan dat touristen binnen mogen blijven.

30 juli 2010

Jokhang tempel

Aan de Barkhor Bazaar in het midden van Lhasa ligt de Jokhang Tempel, een van de heiligste tempels van Lhasa. Voor de tempel op de Barkhor Bazaar laten tientallen pelgrims zich dagelijks op hun knieen vallen, en om in de tempel te komen moet je aansluiten bij de andere pelgrims, die rijendik zijn opgesteld om naar binnen te mogen. Er zijn overigens verschillende rijen voor pelgrims en voor touristen. De rij met touristen lijkt sneller te gaan, maar helaas, de rij zet zich voort in het gebouw. En zo sta je dan met heel veel mensen op een kleine patio, terwijl groepen met Chinese touristen voor proberen te dringen.

De centrale hal van de Jokhang tempel is erg imposant, als op meer plaatsen is ook hier een zeer groot Buddha-beeld te vinden. Mensen lopen kloksgewijs om het beeld, en vullen schalen met boter voor de boterkaarsen. De ruimte staat blauw van de rook van de boterkaarsen en van wierrook, en er zijn absoluut meer mensen in het houten gebouw dan volgens de Nederlandse brandveiligheid toegestaan zou zijn. Zeker gezien de zeer nauwe in- en uitgang....

Maar de drukte beperkt zich niet tot die ene grote heilige ruimte. Overal zijn kleine erkje en nissen en kamertjes met weer andere godheden, welke je telkens tegen iets anders kunnen beschermen. Zo is er een god die je helpt gezond te blijven, wijs te handelen, oud te worden, goed te leven, enz.

Het is praktisch onmogelijk om alle verschillende kapellen te bezoeken, het is overal veel en veel te druk. Wanneer je met gids de ruimte betreed, moet je binnen een half uur ofzo weer buiten zijn. Ga je echter op eigen gelegenheid, dan is er geen tijdslimiet. Al begin je op een gegeven moment toch wel heel erg naar iets meer ruimte en frisse lucht te verlangen....

De tempel heeft ook een bovenverdieping, en via een smalle en steile trap kun je die bezoeken. Vanaf de bovenverdieping heb je een mooi uitzicht over Barkhor Bazaar en in de verte het Potala Paleis. Ook is er een klein winkeltje wat o.a. water verkoopt. Tevens kun je de grootse gouden gebedsmolens op het dak van de tempel bewonderen.

Drepung Monastery

Het Drepung Monastery ligt slechts 8 km ten westen van het centrum van Lhasa, maar toch beland je in een hele andere wereld. Eerst maakt het oude autoloze centrum van Lhasa plaats voor een deel van de stad met meer en meer Chinese invloeden, en met goede en brede wegen. Dan rijden we een buitenwijk van de stad in, en neemt de kwaliteit van de wegen weer af. Uiteindelijk belanden we via een dirttrack bij het klooster.

Het klooster was ooit een van de grootste kloosters van Lhasa, maar tegenwoordig wonen er niet zo heel veel monnikken meer. Het complex is uitgestrekt, en er zijn verschillende gebouwen en assembly halls waar monnikken in betere tijden bij elkaar konden komen om te bidden en te mediteren. Nu is een groot aantal hallen echter dicht voor renovatie.

Wanneer je een klooster binnentreedt in Tibet, zit er in elk vertrek wel minimaal een monnik. Meestal gaat deze rustig door met mediteren wanneer je binnenkomt, een enkele keer verschijnt een lach op zijn gezicht en volgt er een vriendelijk knikje en heel soms wordt er een bijdrage van je verlangd om foto's te maken. Hier treffen we echter een monnik aan die een praatje wil maken. Alleen komt hij niet verder dan 'How are you?'. De gids vertaalt, en zo vertellen we hem dat we uit Nederland komen. We leren hem het zinnetje 'Where are you from?'. Dus mocht je ooit nog een monnik tegenkomen die twee zinnen Engels spreekt? - doe hem de groeten ;)

31 juli 2010

Tengye Ling

Onze laatste dag in Lhasa is officieel een rustdag. We besluiten om gewoon lekker nog door de stad te slenteren, en wederom alle indrukken op ons in te laten werken. En zo bewonderen we nogmaals de pelgrims die het Barkhor circuit afleggen, alvorens we koers zetten naar de Tenye Ling tempel.

De Tenye Ling tempel is een tempel die gewijd is Tseumar, Pehar en Tamrin (aan verschillende godheden dus). Tseumar is in onze ogen een beetje een alcoholist, de kop met rijstenwijn in zijn hand dient continu gevuld te woren. En zo komen mensen dan ook met flessen rijstenwijn om te offeren (welke voor weinig bij de ingang verkocht worden), zo ruikt de tempel naar een destillary, en zo staan er kratten met wijn in een hoek opgestapeld. Heel apart!

Via de kleine straatjes van het oude Lhasa slenteren we terug naar het hotel.

Tibet Museum

De gids is uit op commissie, en wil dat we naar de winkel van het Tibet museum gaan. Vervolgens wil hij weggaan, maar wacht eens: wij willen het museum zien! En zo geschiede.

Het Tibet museum is best grappig, er zijn verschillende zalen waar verschillende zaken tentoongesteld worden. Zo is er een zaal met speerpunten uit de oudheid, zo is er een zaal met Chinese jade en progranda en er is een zaal met rare opgezette dieren. De ware attractie (voor mij althans) zijn de zalen met Tibetaans kunst. Zo worden er prachtige tangka's tentoongesteld, en is er ook een zaal met allerlei masker. Ook kun je verschillende muziekinstrumenten bewonderen. Een aanrader!


Overnacht in het Flora hotel. Een mooi hotel aan de rand van de oude binnenstad, niet ver van de moskee. Kamers zijn vrij ruim, de badkamers zijn schoon en voorzien van ligbad en er is gratis WiFi. Internet is echter onder Chinees bewind, als je (illegaal) sites als youtube en facebook wilt bezoeken, moet je vantevoren de nodige software downloaden om censuur te omzeilen.

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry