home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Reizen naar Tibet en Nepal: route, tips en ervaringen

Reizen naar Tibet en Nepal is een droom die op menige bucketlist staat! Tijdens een rondreis over het dak van de wereld geniet je van de ruige Tibetaanse natuur, een aantal van de hoogste bergen ter wereld en het bijzondere kloosterleven. Met zo veel fotogenieke mooie plekken en historische bezienswaardigheden maakt de camera overuren.

everest basecamp jenny
Op het dak van de wereld

Ik maak een individuele rondreis door Tibet van 12 dagen. Het is in Tibet verboden om te reizen zonder gids, gelukkig biedt een goede reisorganisatie maatwerk aan zodat je zelf kunt bepalen wat te doen in Tibet. In deze blog deel ik mijn tips, route en ervaringen met reizen in Tibet

Wil je weten heb ik heb gezien in Nepal? In deze blog deel ik dat deel van de route van mijn reis door Tibet en Nepal.

boeddhisme tibet klooster
Tibetaans boeddhisme bij Rongbuk Monastery

12 daagse route Tibet van dag tot dag

Op de Tibet kaart hieronder staat de route van mijn Tibet reis schematisch weergegeven. Ik bezocht de volgende plekken:

Ik bleef langer in Lhasa dan de meeste groepsreizen door Tibet. Hierdoor heb ik meer kans om te acclimatiseren en te genieten van de mysterieuze hoofdstad van Tibet.

nepal tibet route kaart
Mijn route van Lhasa naar Kathmandu

REIS OVER HET DAK VAN DE WERELD: BEZIENSWAARDIGHEDEN TIBET

Betoverend Lhasa

Vanuit Kathmandu vlieg ik naar Lhasa. Er zijn vanuit Nederland geen directe vluchten naar Tibet. Eerlijk is eerlijk: de combinatie van Nepal en Tibet is zeker geen straf.

Lhasa grijpt me. Ik geniet van de zang van boeddhistische monniken, het zachte geprevel van pelgrims en de kruidige geur van verbrande wilgentakken. Ik laat me verrassen met yakboter thee (geen aanrader) en Tibetaanse momo’s. ik bezoek Potala Palace, het paleis van de Dalai Lama en een van de hoogtepunten van Tibet. Deuren van kleine tempels en onbekende bezienswaardigheden gaan voor me open – de Tibetanen zijn trots op hun cultuur.

Na vier volle dagen neem ik met pijn in mijn hart afscheid van Lhasa. In deze blog lees je alles over de Lhasa bezienswaardigheden.

potala palace tibet
Potala Palace in Lhasa

Friendship Highway: van Lhasa naar Kathmandu

De Friendship Highway verbindt Lhasa met Kathmandu. De weg slingert over het dak van de wereld langs bergpassen op grote hoogte, langs wapperende gebedsvlaggen, uitgestrekte meren en authentieke dorpen.

Hoewel de naam Friendship Highway misschien anders doet vermoeden, is snel reizen van Lhasa naar Kathmandu geen optie. Reizen in Tibet is een groot avontuur. De weg staat niet toe dat er snel gereden wordt en talrijke controleposten zorgen voor vertraging. Het maakt niet uit. Ik geniet van de uitzichten en bezienswaardigheden in Tibet en neem de lange reisdagen voor lief.

Langs de route liggen onder andere Lake Yamdrok, Tso Lake, Khumbhum Stupa en Phalkor monastery.

frienship highway tibet
Friendship Highway Tibet

Reis Nepal en Tibet: de top van de mount Everest

Op de grens van Nepal en Tibet ligt de mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Hoewel ik niet de ambitie (en de conditie) heb om naar de top van de mount Everest te klimmen, wil ik wél graag Mount Everest Basecamp bezoeken. Dit basiskamp is vanuit de Friendship Highway in een paar dagen te bezoeken. Vanuit het Everest Basecamp hoop ik een glimp van de mount Everest op te vangen.

Hier lees je meer over mijn ervaringen met Mount Everest Basecamp.

everest basecamp tibet
Noth Everest Basecamp in Tibet

Een avontuurlijke weg brengt me richting Rongbuk, hier is het tentenkamp waar ik de nacht zal doorbrengen. De natuur in Tibet wordt steeds ruiger en bergachtiger, deze plek in Tibet is betoverend mooi! Helaas werkt het weer in Tibet niet mee, in plaats van de Himalaya’s zie ik regen en wolken. De zomermaanden zijn niet de beste reistijd voor Tibet…..

Hoewel het weer in Tibet tegenvalt, geniet ik met volle teugen van die stukje Tibet.

Vanuit Everest Basecamp reis ik terug naar de Friendship Highway voor mijn reis naar Nepal.

gebedsvlag tibet
Gebedsvlaggen in Tibet

Zhangmu: de groene kant van Tibet

Na een rondreis van anderhalve week door Tibet beland ik in de grensplaats Zhangmu. Wat is verschil met de andere mooie plekken in Tibet! De dorre Tibetaanse hoogvlakte met zijn grillige bergen en besneeuwde toppen heeft plaatsgemaakt voor lager gebergte. Vanuit deze bergen zoeken kleine watervallen hun weg naar beneden, geen rekening houdend met de ligging van de weg. Door een diepte kloof loopt een rivier.

Zhangmu is anders dan andere plaatsen in Tibet. Na dagen kortademig te zijn van de hoogte krijg ik weer lucht. Hoewel het fijn is om weer te kunnen ademen en te kunnen wandelen in Tibet, mis ik de 'echte' Tibetaanse landschappen.

Bij Zangmu neem ik afscheid van Tibet én van mijn Tibetaanse gids. Te voet steek ik de grens over waar een nieuw avontuur op me wacht.

tibet nepal rondreis
De groene kant van mijn Tibet-Nepal reis

Groepsreizen Tibet

Als gezegd, het is niet mogelijk om zelfstandig te reizen door Nepal. De volgende reisorganisaties bieden verzorgde groepsreizen naar Tibet en Nepal aan. 

Maak je liever een individuele rondreis door Tibet? Kijk dan eens bij Asian Heritage Treks.

authentieke dorpen
Authentiteke dorpen in Tibet

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry