home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/03/2019

Bandipur

Het verblijf in Nepal loopt weer tegen zijn eind, en eigenlijk ben ik best nieuwsgierig naar andere delen van Nepal, zeg maar buiten de Kathmandu vallei. Natuurlijk, je kan niet alles zien van een land wanneer je maar een maand op vakantie gaat, zeker niet wanneer je bedenkt dat ik deel van de tijd in Tibet zat.... De keus valt op Bandipur, lekker klein en overzichtelijk en niet al te ver van Kathmandu.

Op weg naar Bandipur

Vanuit Kathmandu kun je per toeristenbus naar Pokhara, en deze bussen stoppen ook in Dumre, waar de afslag naar Bandipur ligt. Toeristenbussen zijn echter vrij prijzig en vertrekken heel vroeg, en dus geef ik er de voorkeur aan om per minibus te reizen. Minibussen gaan frequent vanaf Kathmandu busstation, in het noordwesten van de stad. De kosten tot aan Dumre bedragen 350 rupies inclusief bagage.

Bij het verlaten van Kathmandu slingert de weg in eerste instantie omhoog, over de randen van de vallei, maar al snel slingert de weg enigszins bergafwaarts. Het voordeel van reizen per minibus is dat je net wat sneller bent dan met de gewone bus (en minder stopt), en niet kilometers lang achter een van de talrijke TATA-trucks blijft hangen. Minder stof en meer uitzicht ;) Helaas is het vrouwtje wat voor me zit echter wagenziek, en na een paar uur achter haar gekotst te hebben gezeten verruil ik mijn luxe raamstoel met alle liefde voor een minder luxe stoel in het midden (en meer naar achter) in de bus. Ze mikt namelijk niet altijd even goed..... BAH!

De weg naar Dumre is erg mooi. Aan weerszijden van de weg zijn bergen en heuvels, en zo hier en daar een stadje of een dorpje. Midden in de vallei loopt een rivier, welke soms overbrugd kan worden met een hangbrug. Overal is het groen, zowel door bossen als door velden met verschillende gewassen. Dit alles maakt de rit erg afwisselend.

bandipur himalaya
Het uitzicht vanuit Bandipur

Begin van de middag arriveert de bus in Dumre. Volgens de Lonely Planet moet je dan met een jeep verder, maar tot mijn verbaziging rijdt er ook gewoon een bus, welke jou en je bagage voor 40 rupies naar boven brengt. De bus gaat overigens maar twee keer per dag, maar er staan voldoende jeeps voor het geval je de bus mist. Bovendien is Dumre niet al te saai, er zijn volop winkeltjes en straatstalletjes waar je wat te eten of te drinken kan krijgen. Na 8 km steil omhoog te zijn gereden kom je van Dumre in Bandipur.

Bandipur

Bandipur is een klein middeleeuws Newaridorp met een hoop houtsnijwerk. Bij aankomst in het dorp hebben we geluk, voor het eerst in weken is het mogelijk om de Himalaya's te zien!

Het dorpje zelf is erg schattig om een paar uur doorheen te lopen. Er zijn geen auto's, maar wel versierde huizen. Er zijn verschillende kleine tempels te vinden, en net buiten het dorp liggen bronnen waar vrouwen zich wassen en de was doen. Bovendien zijn er volop plekjes waar je lekker kan zitten en neer kan strijken met een colaatje.

En het is festivalseizoen. In de avonden trekken mensen naar buiten, met trommels en bekkens. Er is een verklede en gemaskerde man, welke vecht en danst. De kinderen in de straat zijn bang voor hem, maar lopen toch met de mensenmassa heen van de ene kant naar de andere kant van de hoofdstraat.

newari festival
Newari festival in Bandipur

 Een trekking naar Rambok

Vanuit Bandipur is het mogelijk om in ongeveer 2,5 uur naar Rambok te lopen, een nabijgelegen dorp met zgn. roundhouses. Het eerste deel van het pad is glibberig en loopt vrij steil omhoog, maar daarna wordt de weg iets beter. Neemt niet weg dat er nog steeds met handen en voeten geklauterd moet worden zo nu en dan! Onderweg heb je echter prachtig uitzicht op de vallei en de Himalaya's (als je geluk hebt), en na het oversteken van de pas heb je prachtig zicht op een andere vallei.

Rambok zelf is erg klein, er komen maar een paar toeristen per week. In het dorp is een winkeltje, wat niet altijd open is, maar wel open wordt gemaakt wanneer de eigenaar toevallig in de buurt is. De mensen in Rambok zijn erg vriendelijk, en de leraar van de lokale basisschool maakt graag een praatje met je. De roundhouses die in Rambok te vinden zijn, stellen niet al te veel voor. Het zijn er maar een paar, en de meeste huizen in het dorp zijn gewoon rechthoekig! De roundhouses die er zijn zijn 70-80 jaar oud, dat is dan wel weer redelijk bijzonder.

Omdat we geen zin hebben om dezelfde weg terug te lopen, besluiten we af te dalen naar Dumre en daar de bus/jeep naar Bandipur te nemen. Er gaat slechts een auto per dag van Rambok naar Dumre, en uiteraard hebben we deze gemist ;) De wandeling is echter erg mooi, en onderweg passeren we een paar dorpen waar ECHT nooit een buitenlander komt. In een van deze dorpen ontmoeten we een man die in Kathmandu werkt, en toevallig dezelfde kant op moet als wij. Hij besluit dat hij met ons meeloopt, en zo keuvelen we gezellig over werken in Nepal, gastarbeiders (Nepalezen in bv Dubai) en religie. De tijd vliegt, en na ongeveer 2 uur stappen we in de bus en jeep terug naar het hotel. Behalve ons vervoert de jeep nog een aantal Nepalezen, en een aantal zakken ongebluste kalk. Wat een rotzooi in combinatie met zweet van de trekking! De Nepalezen zijn echter erg gezellig, een vrouwtje tegenover me staart me de hele tijd aan en strijkt zo af en toe over mijn arm of been, en een mannetje wat half buiten de jeep hangt heeft in het voormalige Joegoslavië gediend en laat ons horen wat hij nog van de taal kan. Inclusief allerlei liedjes. In het verste hoekje van de jeep zit een andere man die zich duidelijk ergert aan alle herrie. Pech voor hem.

trekking rambok nepal
Een trekking naar Rambok

Strike!

Wanneer we de volgende dag terug naar Kathmandu willen, blijkt er een landelijke staking te zijn. Er zijn wegblokkades, en bussen gaan niet. In eerste instantie zijn we zo naïef om een jeep te charteren, maar wanneer we een paar uur later daadwerkelijk in willen stappen blijkt de chauffeur onvindbaar. Het hotel wil wel wat regelen (de wegblokkades gelden officieel niet voor toeristen), maar bij het horen van de prijs bedanken we vriendelijk.

Samen met twee heren uit Oostenrijk beginnen we aan de afdaling van Bandipur naar Dumre. Acht kilometer, met bagage, bij een temperatuur van bijna 30 graden. Oef.

In Dumre is het allemaal niet veel beter. Er zijn mensen die ons willen rijden, maar ook deze vragen belachelijk veel geld. Navraag bij het leger (of zoiets) leert ons dat de bussen weer gaan rijden vanaf 5 uur 's middags. Ja, en waarvandaan? Uiteindelijk vinden we toch een chauffeur die ons voor een schappelijk bedrag naar Kathmandu wil brengen.

Wat een dag, werkelijk iedereen is chagrijnig. De anders zo vriendelijke Nepalezen schelden ons uit en bij aankomt in Kathmandu wordt de taxichauffeur zelfs agressief! Gelukkig staakt de politie niet (meer), en deze komt ons te hulp. 's Avonds laat ploffen we eindelijk in onze bedjes in Boudhanath, na eerst een kop instant noodles te hebben gegeten (helaas, te laat voor een restaurant!) en een heerlijke douche te hebben genomen.

Verbleven in Old Bandipur Inn. Geen aanrader! Kleine kamer met gedeelde faciliteiten kost US$ 50, als je een beetje afdingt krijg je er gratis eten bij. De ligging is mooi, het pand is sfeervol, maar de prijs/kwaliteit is gewoon niet goed.... Personeel doet alles om extra geld te krijgen. Er is zat andere accommodatie in Bandipur voor 200 - 250 rupies. Minder mooie kamers, maar toch. 
 

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry