home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Kathmandu bezienswaardigheden: de mooiste tempels in Kathmandu

Wanneer ik terug kijk op mijn reis naar Kathmandu Nepal word ik opnieuw gegrepen door de bijzondere sfeer in de stad. Ik voel me niet altijd op mijn gemak in de drukte en hectiek in de hoofdstad van Nepal. Ik geniet van het lekkere eten op elke hoek van de straat. Maar ik denk vooral met warme gevoelens aan de rol van het Hindoeïsme in het dagelijks leven van de Nepalezen en de fraaie tempels en andere culturele bezienswaardigheden van Kathmandu. 

boeddhanath kathmandu
Boeddhanath in Kathmandu

Kathmandu is een bijzondere stad met veel interessante plekken. In deze blog vertel ik wat te doen in Kathmandu en deel ik handige tips voor Nepal.

Thamel: de eerste kennismaking met backpacken in Nepal

Net als vele anderen start ik mijn backpack reis door Nepal in Thamel, de backpackerswijk van de stad. Ik heb veel positieve verhalen over deze wijk gehoord en ik kijk uit naar de leuke plekken om te shoppen in Kathmandu en te genieten van een spa en massage op zijn tijd. Dat valt tegen!

vrouw in tempel nepal
Vrouw in tempel

Thamel is druk, heel druk. Om de een of andere reden lukt het niet om hier te aarden. Ik vlucht voor alle auto’s en toeterende brommertjes en besluit de bezienswaardigheden in Kathmandu Nepal te bezoeken vanuit de Tibetaanse wijk Boudha.

Boudha is mijn favoriete wijk in Kathmandu. Hier lees je meer over mijn Boudha ervaringen.

kathmandu nepal
Kathmandu vanuit Nepal

Tussen de massa van witte mensen doen de Nepalezen hun ding. In Thamel zijn vele kleine tempels en heiligdommen te vinden. Nepalezen plakken hier rijst en kleurstoffen op afbeeldingen van Buddha en de verschillende Hindoe goden. Het kleurrijke spektakel is mooi om te zien.

Kathmandu bezienswaardigheden: tempels bij Durbar Square

Durbar Square is het centrale deel van het oude Kathmandu. In feite is Durbar Square en netwerk van drie pleinen en veel kleine oude straatjes. Durbar square is een must see in Kathmandu.

sadhus kathmandu
Sadhus in Kathmandu

Tussen de tempels, de Giant Bell en de Giant drums loopt een aantal Sadhus rond. Deze 'heilige' mannen willen voor een kleine vergoeding. Mensen brengen offers en overal branden kaarsjes in de tempels van Kathmandu. De geur van wierook prikkelt mijn neus. Wat een prachtig geheel!

Per ongeluk beland ik in het Museum van de Koning. De architectuur van het museum is geweldig – zo kun je een kijkje nemen in het paleis. Het museum zelf is niet de moeite.

monkey tempel aap
Apen bij Monkey Temple

Tempels in Kathmandu: Swayambhunat (Monkey Temple)

Lange trappen leiden me de heuvel op. Straaltjes zweet lopen langs mijn voorhoofd. Het mag dan wel regenseizoen zijn in augustus, het weer in Kathmandu is nog altijd tropisch warm. Ik klaag niet. De beloning mag er zijn: bovenaan de trappen ligt een van de mooiste tempels in Kathamdu, de Swayambhunat Temple. Deze tempel wordt ook wel de apentempel genoemd.

De tempel kijkt uit over de hoofdstad van Nepal en een aantal bekende Kathmandu bezienswaardigheden. Heb je weinig tijd om dingen te doen in Kathmandu? Sla deze tempel zeker niet over, dit is een van de hoogtepunten van Kathmandu.

jonge monnik nepal
Een jonge monnik in Nepal

De tempel met zijn bijzondere stupa is mooi, het uitzicht is bijzonder, maar het allermooiste aan deze tempel raakt me totaal onverwachts. Ik mag getuige zijn van een boeddhistische gebedsceremonie bij Swayambhunat. Ik ben terughoudend met naar binnen gaan, ik respecteer de monniken en ik wil niet storen. Al snel word ik naar binnen gewenkt - ook om de ruimte te kunnen bewonderen. Super gaaf!

Lees meer over het fotograferen van tempels en ceremonies.

klooster kathmandu
Kloosters in Kathmandu

Doen in Kathmandu: loop een rondje om de Boudhanath Stupa

De wijk Boudha staat bekend om zijn Boudhanath Stupa en zijn Tibetaanse gemeenschap. De enorme Boudhanath stupa is het centrale punt in de wijk, de grote ogen van Boeddha kijken je overal op het plein aan.

Twee kleine Nepalese meisjes nemen me aan de hand en leiden me rond langs de stupa. Ze zijn pas elf jaar en willen later gids worden.

Tip: Boudhanath met volle maan is echt iets wat je wilt zien in Kathmandu. Rondom de Boudhanath Stupa worden er duizenden kaarsjes ontstoken

offer tempel kathmandu
Offers in Kathmandu

Tempels omgeving Kathmandu: Gokarna Mahadev Tempel

De Gokarna Mahadev Tempel, gelegen aan de Bagmati rivier, is een belangrijke tempel om je overleden vader te herdenken. Dit is dan ook een belangrijke plek voor Nepalezen.

De tempel bruist. Vrouwen in rode sari's vormen een lange slang op weg naar de heilige beelden. Er is een kakofonie van klanken en geuren. De architectuur van de tempel is niet heel anders dan die van andere tempels in Kathmandu, maar de ceremonies die gaande zijn maken de tempel tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kathmandu.

gokarna kathmandu
Gokarna Mahadev Tempel

De Pashupatinath tempels en lijkverbranding

Op de heuvels bij de heilige plaats Pashupatinath liggen verschillende pleinen met kleine tempels. Er zijn standbeelden van heilige koeien en grote ijzeren bellen. Verkopers ananas en water houden brutale aapjes op een gepaste afstand.

De Vishwarup tempel in Pashupatinath open zijn deuren alleen voor Nepalezen.

pashupatinath bagmati
Pashupatinath

Na genoten te hebben van de tempels, daal ik af naar de oevers van de Bagmati rivier. Het vieze water uit de heilige rivier wordt gebruikt voor rituele reinigingen en ceremonies. Op de trappen langs de oevers vinden lijkverbrandingen plaats. De lijkverbrandingen vinden dag en nacht plaats, zeven dagen per week.

Vanaf de overkant van de rivier kijk ik naar de ceremonies. Zelfs hier dringt de geur van verbrand vlees door in mijn neus. Wat is het bijzonder om dit schouwspel bij een van de bekendste tempels in Kathmandu van een afstand te mogen zien.

henna hand nepal
Henna in Nepal

Meer tempels in de Kathmandu vallei

Ben je net als ik dol op bijzondere tempels en culturele bezienswaardigheden in Nepal? Onder de rook van Kathmandu, in de Kathmandu Vallei, liggen de koningssteden van Nepal. Bhaktapur en Patan zijn te bezoeken als dagtrip vanuit Kathmandu, het is echter een aanrader de tijd te nemen en hier te overnachten! Vooral Bhaktapur is erg leuk.

Overnachten in Kathmandu

Zoals ik al schreef hierboven, Thamel is niet mijn ding. Ik werd gillend gek van de drukte – terwijl ik toch echt wel wat gewend ben. The Valley Guesthouse bij de Boudhanath tempel is mijn favoriete hotel in Kathmandu. Tijdens het ontbijt vanaf het dak kijk je uit over de Boudhanath Stupa.

Gokarna Mahadev Tempel
Gokarna Mahadev Tempel

Wil je naar de andere tempels en bezienswaardigheden in Kathmandu? Die zijn eenvoudig te bereiken met een korte taxirit.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry