home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Rondreis Nepal: mijn route door de Kathmandu Vallei

 

Nepal is het land van de Himalaya's, de bijzondere kloosters, overweldigende landschappen en eeuwenoude cultuur. Dit Aziatische land is een droom van elke avontuurlijke reiziger! Blij als een klein kind stap ik in het vliegtuig naar Nepal, ik sta te popelen dit betoverende land te ontdekken.

Mijn rondreis door Nepal duurt twee weken. Dat is natuurlijk veel te kort om het hele land te ontdekken! Ik focus op de bezienswaardigheden in de Kathmandu Vallei en Bandipur. In deze blog lees je hier alles over, plus een hoop praktische tips voor Nepal.

boeddhanath lathmandu
Boeddhanath tempel in Kathmandu

Nepal als uitvalsbasis voor Tibet

Mijn rondreis naar Nepal staat in het teken van Tibet. Dat klinkt misschien een beetje raar, dus laat me dat uitleggen.

Ik wil heel erg graag naar Tibet toe. Die wens is eigenlijk al ontstaan toen ik tijdens mijn lange reis door Azië door de regio Yunnan in China reisde. Reizen vanuit Kathmandu naar Tibet is relatief eenvoudig: er worden tours aangeboden en men kan je helpen met je permit. Het aanvragen van dat permit duurt een paar dagen. En zo start mijn reis door Nepal met een paar dagen Kathmandu en omgeving. Zodra ik een permit heb, vlieg ik naar Tibet.

In de kaart hieronder zie welke plekken in bezocht tijdens mijn reis door Nepal.

nepal kaart bezienswaardigheden
1. Bandipur - 2. Kathmandu - 3. Patan - 4. Bhaktapur

Na mijn verblijf in Tibet keer ik terug naar Kathmandu. Helaas heb ik geen tijd voor een lange trekking en de parken en neushoorns in het zuiden. Deze hoogtepunten van Nepal moeten wachten tot een volgende reis. De focus van mijn reis ligt vooral op al de bezienswaardigheden van de Kathmandu Vallei.

Mijn route in Nepal: de hoogtepunten van de Kathmandu Vallei en Bandipur

Ik zie liever een klein deel van het land goed, dan dat ik in korte tijd alle hoogtepunten van Nepal vanuit de bus en het vliegtuig zie. Ik ga ooit  terug voor de overige bezienswaardigheden van Nepal.

In deze blog vertel ik meer over slow travel en de voordelen.

tempel nepal
Prachtige tempels in Nepal

Thamel en Boeddha in Kathmandu

Net als veel backpackers start ik mijn rondreis door Nepal in de wijk Thamel in Kathmandu. Ik heb veel gelezen over een gezellige sfeer en leuke (vegetarische) restaurantjes. AL snel word de drukte en chaos me teveel: ik vind Thamel niet gezellig! Ik wijk al snel uit naar de wijk Bouddha.

Vanuit Thamel en Boeddha verken ik de stad Kathmandu en een stukje van de omgeving.

Reizen van Nepal naar Tibet

Ik ga acht nachten naar Tibet! Ik vlieg vanuit Kathmandu naar Lhasa. Met een jeep reis ik terug naar Kathmandu.

Hier lees je meer over deze epische reis door Tibet.

durbar square bezienswaardigheden patan
Cultureel erfgoed in Patan in de Kathmandu Vallei

Terug in Boeddha

Mijn reis door Tibet is geweldig. Wanneer ik de grens met Nepal passeer voel ik al een steek van heimwee opkomen naar de uitgestrekte vlaktes, de bergen, de tempels en de gebedsvlaggetjes.

Gelukkig voelt Boeddha een beetje als thuiskomen. In deze wijk wonen ook veel Tibetanen, en de grote Boeddhanath stupa blijft me fascineren.

Vanuit Boeddha maak ik dagtrips naar de koningsstad Patan en Pashupatinath.

bagmati kathmandu nepal
Het heilige Bagmati in de Kathmandu Vallei

Bhaktapur – Kathmandu Vallei

Zo fijn als Boeddha is, toch wil ik ook andere plekken van de Kathmandu vallei en Nepal ontdekken. Ik reis naar Bhaktapur.

Bhaktapur is de mooiste van de oude koningssteden in de Kathmandu Vallei. Overdag is het er druk met dagjesmensen vanuit Kathmandu, maar ‘s nachts heerst er een serene rust.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Bhaktapur.

Trekkings bij Bandipur

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en aan het eind van mijn rondreis door Nepal besluit ik tóch om de Kathmandu Vallei even te verlaten. Ik reis naar het dorpje Bandipur tussen Kathmandu en Pokhara. De regio staat bekend voor zijn mooie vergezichten over de Himalaya’s. Tot nu toe heb ik weinig geluk: de bergen zijn vooral in een deken van wolken gehuld.

Lees meer over trekkings bij Bandipur.

trekking nepal
Trekkings in Nepal bij Bandipur

Praktische tips voor reizen naar Nepal

Vliegen naar Nepal

Er gaan directe vluchten van Amsterdam naar Kathmandu. Ik wilde echter goedkoop vliegen naar Nepal en heb daarom voor een stopover in Dubai gekozen. Ik vloog met Tamron via Boekarest naar Dubai en met FlyDubai verder. Eerlijk is eerlijk: deze route naar Nepal is niet echt een aanrader. Je bent écht lang onderweg en komt helemaal gebroken aan.

Lees meer over goedkoop vliegen in de schoolvakantie.

Visum voor Nepal

Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je aanvragen bij het consulaat in Amsterdam. Een visum voor 15 dagen kost 45 euro en een visum voor 30 dagen kost 65 euro.

Je kunt je Nepal visum ook bij aankomst in Kathmandu regelen. Vergeet dan niet om een pasfoto mee te nemen. Wanneer je via Tibet naar Nepal reist en bij Kodari de grens over gaat, kun je daar een visum aanvragen.

himalaya nepa;
Prachtige uitzichten met in de verte de Himalaya's

Beste reistijd voor Nepal

Vanwege mijn werk in het onderwijs kan ik alleen in de zomermaanden naar Nepal. Juli-augustus is midden in het regenseizoen. Dit is zeker niet de beste reistijd voor Nepal.

Het regent vaak tijdens mijn reis door Nepal, maar vooral aan het eind van de dag of ‘s nachts. De hoeveelheid regen in de Kathmandu Vallei en Bandipur is me echt meegevallen. De wolken zijn veel vervelender dan de regen: door de bewolking heb ik nauwelijks wat van de Himalaya’s kunnen zien. En dat terwijl dat toch wel een van de hoogtepunten van Nepal is!

De beste reistijd voor Nepal is het voorjaar en het najaar. In de winter kan het best koud zijn.

bezienswaardigheden patan nepal
Bijzondere ontmoetingen in Nepal

Geld en budget voor Nepal

In Nepal betaal je met de Nepalese Rupee. Er gaan ongeveer 130 rupees in een euro. Er zijn veel pinautomaten in Nepal en je kunt vaak met creditcard betalen.

Nepal is geen duur land. Zeker niet wanneer je vaak eet in lokale restaurantjes. Ik heb mijn uitgaven niet precies bijgehouden, maar Kirsten van Travelaar deed dat wel. Lees snel deze handige blog over budget in Nepal.

Links


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry