home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Duiken in Dahab: de mooiste duikplekken op een rij

Ik ben een beetje verliefd op Dahab. Misschien is het omdat mijn eerste echte duikvakantie in Dahab was. Misschien is het vanwege de fijne sfeer. Of misschien is het gewoon vanwege het mooie onderwaterleven en de vele sterren boven de woestijn. Hoe dan ook: duiken in Dahab verveelt nooit!

Dahab is een klein dorpje aan de golf van Sinaï, het noordelijke puntje van de Rode Zee. Na vier duikreizen in Dahab ken ik de meeste duikstekken op mijn duimpje. Als divemaster kan ik zonder probleem de briefings geven. Toch blijf ik na een kleine vijftig duiken in Dahab nieuwe dingen ontdekken.

rode zee dahab
Duiken in de Rode Zee bij Dahab

DUIKEN DAHAB SINAI

Duiken in Dahab: het noorden versus het zuiden

De duikstekken ten zuiden van Dahab staan bekend om hun rotsblokken met koralen. Tussen deze rotsblokken zijn veel koralen te vinden, waaronder grote waaierkoralen (gorgonia's). 

De duikstekken ten noorden van Dahab hebben een veel grilliger onderwaterlandschap, Hier liggen kilometerslange onderwatertunnels, caverns en holtes gevormd door koralen. Maar wees gerust, ook hier is veel koraal. 

duiken rode zee egypte
Een lizzard fish in de Rode Zee in Egypte

Het gaat te ver om alle duikstekken in Dahab te omschrijven. Als je deze wilt ontdekken kun je het best zelf gaan duiken in Dahab :) Bij deze echter een paar van mijn favorieten/de bekendste hoogtepunten van Dahab.

Mooie plekken Dahab: Blue Hole & the Bells

Ten noorden van Dahab ligt de duikstek Blue Hole & the Bells. Bij deze duikstek kun je via een soort van schoorsteen in het koraal afzakken naar een diepte van ongeveer 30 meter. Eenmaal op diepte zwem je langs een drop off naar the Blue Hole. Tijdens mijn eerste keer Dahab vond ik zo'n drop off een beetje spannend: het is alsof je boven een diepe afgrond zweeft en elk moment naar beneden kan storten. Gelukkig is dat natuurlijk niet zo! 

clow fish duiken
Clown fish tijdens het duiken in Dahab

De verticale wand is mooi begroeid met allerlei soorten koraal. The blue hole is een groot blauw gat, dit is een populaire site bij free divers. Natuurlijk kun je je navigatie skills oefenen, maar eigenlijk is het veel leuker om langs de wand van koraal naar de uitstap te zwemmen. Er huizen onder meer verschillende clownsvissen, waaronder een paar babietjes! Schattige kleine Nemootjes dus. Ook zijn er verschillende inktvissen te zien.

slak dahab duiken
Slakken in Dahab

The Canyon: een van de populairste duikplekken in Dahab

De Canyon is een andere populaire duiksite ten noorden van Dahab. Dit is een diepe kloof van zo'n 30 meter diep. In de kloof zelf is niet veel leven, maar het onderwaterlandschap is adembenemend.

Na een bezoek aan de Canyon zwem ik tussen vele luchtbelletjes door terug naar de kust. Luchtbelletjes die in grote groepen uit de Canyon omhoog komen van duikers die na ons vertrokken zijn, maar ook duizenden belletjes die uit de bodem komen. Uit het niks, uit het zand. Blub.

Heb je de kans om een nachtduik te doen in the Canyon? Grijp die kans! Tijdens een heldere nacht zie je ver boven je de lichtjes van de sterren en de maan. De kloof wordt hierdoor sprookjesachtig verlicht. Als je je lamp uit doet, die je bovendien veel bio-luminescentie in het water. Allerlei onderwaterdiertjes geven licht.

Wil je kloven en minder drukte? Bij Ras Abu Helal is een kleinere Canyon.

isalnds dahab duiken
Bizarre landschappen bij ´the Islands´ in Dahab

The Islands Dahab

Ten zuiden van Dahab ligt de duikstek the Islands. Dit is een duikstek die je alleen met een ervaren gids kunt bezoeken.

The Islands heeft een bizar onderwaterlandschap van koraal met grotjes. Terwijl jij door het doolhof zwemt, die je het wateroppervlakte boven je spiegelen. 

Bij the Islands heb je een redelijke kans om grote scholen trompetvissen en barracuda's te zien. 

rotsformatie rode zee
Rotsformaties in de Rode Zee

Duiken Golden Blocks en Moray Garden

Ten zuiden van Dahab liggen ook de duikstekken Golden Blocks en Moray Garden. Hier zijn geen kenmerkende structuren onderwater, los van de grote rotsblokken die her en der verspreid liggen.

Golden Blocks en Moray Garden zijn makkelijke duikstekken. De instap is niet moeilijk, de bodem is grotendeels bedekt met zand. Als je goed kijkt zie je af en toe een platvis of een zeemot.

Om de rotsblokken zwemmen duizenden glass fish. Ook kun je hier vaak blue spotted sting rays zijn.

De duikstekken ten zuiden van Dahab zijn erg leuk voor macrofotografie. Lees meer over onderwaterfotografie

Met kamelen naar Ras Abu Galung

Een stuk ten noorden van de Blue Hole ligt de duikstek Ras Abu Galung. Hier kun je niet makkelijk met de jeep naar toe, alleen maar met een kameel.

trompetvis rode zee
Trompetvis in de Rode Zee

Bij de Blue Hole worden de duikers én de duikuitrustingen opgeladen op een aantal kamelen. Daarna zet de stoet zich in beweging, verder naar het noorden. Na een tocht van ongeveer anderhalf uur over smalle en hobbelige paadjes kom ik bij de duikstek aan. 

Omdat er minder duikers bij Ras Abu Galung zijn, is het koraal gezonder. Meteen bij de instap geniet ik al van de weelderige koralen.

Het is echter niet het koraal wat de meeste indruk op me maakt. Het is een agressieve schildpad! Het hoe en waarom is me compleet onduidelijk, maar ineens komt er een schildpad op me af zwemmen die in mijn bovenbeen bijt. Gelukkig komt het beest niet door mijn pak heen, schildpadden hebben een scherpe bek. (Anders zouden ze nooit in staat zijn koralen te malen.)

sting ray dahab
Blue spotted stingray in Dahab

TIP: BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING DAHAB

Bezoek het Catarineklooster

Elke keer als ik ga duiken in Dahab, neem ik me voor écht naar het Catarineklooster te gaan. Vanaf dit klooster kun je genieten van de zonsopkomst over de Sinaï. Ook schijnen er mooie fresco's te zijn.

Maar elke keer als ik in Dahab ben, dan roept het onderwaterleven te hard. Dan kan ik niet naar het klooster vanwege de bubbels in mijn bloed. (Het klooster ligt vrij hoog, je kan het dus niet net na het duiken bezoeken vanwege de kans op decompressieziekte.)

kameelsafari dahab sinaiKamelentocht door de Sinaï

Een kameelsafari in de woestijn

Woestijnen zijn niet saai. Dat geldt ook voor de Sinaï woestijn. In de woestijn liggen verschillende bijzondere rotsformaties, zoals de White Canyon.

Een bezoek aan de White Canyon is een combinatie wandelen en rijden op een kameel. Een lange tocht die zeker zal leiden tot spierpijn - tenzij je getraind bent om te rijden op een kameel. Je luncht ergens bij de bedoeïen, wat een authentieke ervaring is.

Lees meer over fotograferen in de woestijn

zon rode zee dahab
Zonsopkomst over de Rode Zee

PRAKTISCHE TIPS DAHAB

Eten in Dahab

Dahab staat (gelukkig!) niet bekend om zijn all inclusive resorts. Toch is het vaak mogelijk om in je hotel te eten.

Het is echter gezelliger om in de avond met andere duikers naar de boulevard te gaan voor een hapje en een drankje. Hier liggen veel restaurantjes. De inrichting van al die plekjes lijkt verdacht veel op elkaar: zittend op een loungekussen geniet je van je eten, het uitzicht over de zee en fijne muziek.

Overnachten Dahab

Ik ben vier keer in Dahab geweest, alle keren overnachtte ik bij INMO-divers. Zij hebben verschillende typen kamers, van eenvoudige single room met een gedeeld toilet en een gedeelde badkamer tot luxere opties met eigen sanitair en AC. Je kunt per mail reserveren via de website van INMO-divers.

Op Booking.com vind je meer accommodatie in Dahab.

accommodatie dahabAccommodatie in Dahab

Vliegen naar Dahab

Dahab heeft geen eigen vliegveld. Om in Dahab te komen kun je vliegen naar Sharm el Sheikh. De duikschool kan je daar ophalen: de transfer van Sharm el Sheikh naar Dahab duurt ongeveer een uur. 

Helaas gaan er geen directe vluchten van Transavia meer naar Sharm el Sheikh. (Wat een misser!) Je kunt wel nog vliegen met Egypt Air met een extra stop in Cairo. Daarnaast heeft TUI directe vluchten van Schiphol naar Sharm el Sheikh.

Met de bus naar Dahab

Vanuit Dahab gaan er dagelijks bussen naar Sharm el Sheikh. De busrit is comfortabel, maar duurt erg lang. Vanwege veiligheidsredenen rijdt de bus namelijk niet midden door de woestijn, maar moet je via Sharm el Sheikh. 

dahab dorp sinai
Authentiek Dahab

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry