home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Duiken Marsa Alam

Na een aantal keer in Dahab gedoken te hebben, wil ik nu een keer duiken in Marsa Alam. De keus gevallen op Deep South Camp. Ik boek een last-minute duikvakantie.

Duiken Marsa Alam Egypte

In het zuiden van Egypte is op duiken na niet veel te doen. Er staan een paar resorts, maar mijn voorkeur gaat uit naar een soort tentenkamp. Hoewel er beslist accommodatie in tenten te vinden is, verblijf ik in een soort van lemen hut. Luxe is het niet, maar Deep South Camp is absoluut een leuk plekje om een weekje te vertoeven en lekker te duiken! Ook het eten in het restaurant is erg goed (en zit bij de prijs in).

Ik heb een pakket geboekt van twee begeleide duiken per dag, en onbeperkt duiken op het huisrif. Het huisrif is heerlijk ondiep, mooi, er is een grote variatie qua leven en het is een prachtige stek om foto's te maken.

Buddy in kleurrijk koraal
Duiker bij het kleurrijke koraal

Hieronder een paar andere duikstekken die bijzonder (en/of bekend) zijn:

Abu Dabab

Wie gaat duiken in de omgeving van Marsa Alam, wil meestal ook wel naar Abu Dabab om de dugeon, de zeekoe te zien. Na een stukje met de auto gereden te hebben, komen we aan bij het strandje van een resort wat toegang biedt tot de duikstek waar de zeekoe zich op zou moeten houden. Maar hoe we ook zoeken: de zeekoe is er niet!

Wel grazen in het gras vele schildpadden, en ook die maken de duik wel bijzonder.

Bovendien is er wanneer je links uitzwemt een mooie koraalwand waar je langs kan zwemmen, en ook hier houden zich soms schildpadden op, maar ook verschillende koraalduivels, lipvissen, garnalen, murenen, enz.

Duiken Elphin Stone

Behalve zeekoeien zouden er in de omgeving van Marsa Alam ook haaien moeten zitten, de duikstek Elphin Stone staat er bekend om.

Na een stukje met de auto gereden te hebben, nemen we een speedboot naar Elphin Stone. Dat gaat snel! Daar aangekomen is het de bedoeling dat we zo snel mogelijk naar 30-40 meter zakken, en daarvandaan verder afdalen naar een soort van holte waar de haaien zich zouden moeten bevinden.

Tijdens de afdaling blijkt al snel dat er redelijk wat stroming staat, en niet de hele groep is hieraan gewend. Zeker niet in combinatie met narked-zijn. Binnen niet al te lange tijd zwemmen de meeste mensen dan ook hand in hand met de gids, wat er wel schattig uitziet :) Maarja, wanneer we opstijgen om de duik meer in de luwte voor te zetten, krijgen we helaas geen haai te zien. Wel zwemt er een grote tonijn langs, en is de Elphin Stone bedekt met allerlei mooie koralen waar volop leven in huist.

Ook de tweede duik gaat langs de drop off.

Nieuwsgierig visje in het koraal
De nieuwsgierigste vis van Marsa Alam

Dolphin House Marsa Alam

Met een heerlijk luxe boot (na ja, valt wel mee, maar liggend in het zonnetje lijken dingen al snel luxe) varen we de laatste duikdag naar Dolphin House. Hier is een heel leuk gangenstelsel waar je doorheen kan duiken, en door de gaten naar buiten valt heel mooi en speels het ligt. Er is een koraaltuin met prachtige bossen koralen en anemonen, en er zijn veel verschillende clownfish te vinden. Ook treffen we een triggerfish aan, en verschillende bontgekleurde slakjes.

Vliegen naar Marsa Alam

Met TUI kun je makkelijk en eenvoudig vliegen van Amsterdam naar Marsa Alam.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry