home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Cultuur en duiken in Alor Indonesië

Ik heb inmiddels aardig wat Indonesische eilanden bezocht en op veel plekken ging ik duiken in Indonesië. De Alor Archipel in Indonesië is echter een van mijn hoogtepunten! Deze archipel bestaat uit vele kleine eilanden met prachtige witte stranden, uitgestrekte riffen, betoverende landschappen en culturele bezienswaardigheden.

indonesie afgelegen alor
Afgelegen eilanden in de Alor Archipel

Reizen naar Kupang en Alor Indonesië

Alor is een van de meest afgelegen plekken in Indonesië die ik bezocht heb. De Alor Archipel ligt in het oosten van Indonesië tussen de Molukken en het eiland Timor. Er gaan geen directe vluchten naar Alor vanuit Java en Bali - laat staan vanuit Europa.

Als je wilt vliegen naar Alor moet je eerst naar Kupang op Timur vliegen. Als je geluk hebt vlieg je dezelfde dag verder. Ik heb dat geluk niet, en dus spendeer ik een nacht in Kupang. Er gaan ook boten van Kupang naar Alor. Pulau Alor is het grootste eiland van de Alor Archipel. Vanuit Alor kun je met de boot verder naar onder andere Pantar, Kepa en Ternate. Dit is een prachtige boottocht!

Tip: moet je wachten in Kupang? Bezoek dan het kleine museum van de stad.

eilanden alor

boottocht alor
Pulau Kepa Alor

Duiken in Alor Indonesië

Mijn eindbestemming in de Alor Archipel is het kleine eiland Pulau Kepa. Pulau Kepa is een rotsachtig eiland met prachtige stranden. Op het eiland ligt een duikresort en een kleine kampung. Het uitzicht over de eilanden om Pulau Kepa heen is overweldigend. En de rust....

De Alor archipel is prachtig om te duiken, volgens velen hoort deze bestemming thuis in de top 10 van beste duikstekken ter wereld. Elke ochtend om 7 uur stappen de gasten van Alor Diving op de boot bij Cedric. We varen zelden meer dan een uur, de meeste duikstekken zijn vlakbij. De boottocht is een hele belevenis: we varen langs kleine verlaten eilanden. Een enkel eiland is bewoond. Mensen in de kampung zwaaien en soms komt een lokale vissers ons tegemoet. 

Na een week duiken in Alor bezoek ik verschillende duikstekken. Soms staat er behoorlijke stroming. Hoewel Alor bekend staat om zijn grote zeedieren vind ik de score een beetje tegenvallen: ik zie een paar haaien (vooral nursing sharks) maar helaas geen manta's, orca's of walvishaaien. Qua klein spul is duiken in Alor geweldig met veel pygmee zeepaardjes, een spookfluitvis, mandarijnvissen en heel veel slakken.

duiken alor basket koraal

duiken indonesie murene

madarijnvis indonesie
Alor is een van de mooiste plekken om te duiken in Indonesië

Waar je ook kijkt, bijna overal is de zanderige bodem bedekt met de meest uiteenlopend koralen. Er zijn verschillende soorten harde koralen te vinden, maar met name het zachte koraal is indrukwekkend. Waar je ook kijkt, overal deint het koraal wel mee in de stroming als takken en bladeren van een boom. Ik kom dan ook zelden met een niet-bijna-lege fles boven.

Lees meer over de mooiste duikplekken in Indonesië

De haven van Kalabahi Alor

Kalabahi is de belangrijkste stad van Alor. Verwacht er niet te veel van, Kalabahi is erg klein. Er zijn er paar winkeltjes, en er is een lokale markt. Er is zelfs een museum, maar het museum blijkt dicht op de dagen dat ik besluit langs te gaan. 

zonsondergang alor indonesie
Fraaie zonsondergangen in Alor Inonesië

Traditioneel Takpala

Takpala is een traditioneel dorp op Alor. Ik wil Alor niet verlaten zonder iets van het eiland te hebben gezien - ook al heel Alor geen echte bezienswaardigheden. Ik ben benieuwd naar het leven op Alor!

Vanuit Pulau Kepa neem ik een bemo naar Kalabahi, maar deze krijgt onderweg een lekke band. Geen reden tot paniek, alle passagiers moeten eten uitstappen en dan wordt ter plekke de band even verwisseld. De nieuwe band wordt met de motor gehaald - geen idee waar deze vandaag komt. Maar het belangrijkste: we rijden! Eenmaal aangekomen in Kalabahi zoek ik een ojek (motortaxi) naar Takpala, en deze is niet bepaald makkelijke te vinden. Het is ver, men is moe, en niemand heeft echt zin in te rijden. Uiteindelijk wil een jonge knaap me wel brengen.

Onderweg is het een paar keer vragen, maar gelukkig vinden we de weg naar het dorp! Het dorp ligt echter op een steile heuvel, en eigenlijk is het onverantwoord om hier met een motor tegenaan te crossen. En dus loop ik het laatste stukje.

takpala
Traditionele huizen in Takpala

Aangekomen bij het dorp. Altijd een beetje raar, je bent toch een beetje een indringer in het huis van mensen (zelf al loop je alleen tussen de huizen door). Ik ga op zoek naar de kepala desa, het dorpshoofd, om sigaretten aan te bieden (als gastgeschenk). De kepala desa is echter even onvindbaar, maar onder een van de huizen zitten een paar oude dametjes betelnoten te kauwen. Ik word uitgenodigd erbij te zitten. En dan is er thee, en veel te harde mais. De dametjes bieden me betelnoot aan, ik hen een sigaret. Die nemen ze in dank aan, en men vergeet -gelukkig- dat ik hun aanbod genegeerd heb. 

indonesie alor takpala

wandelen indonesie alor
Wandelen naar Takpala

Na de nodige plichtplegingen krijg ik een rondleiding door het dorp. Huizen van bamboe, grotendeels open, veel houtsnijwerk, wat varkens, er heerst een aparte sfeer. Vrouwen laten me ikat zien, en aan het eind van de rit zijn er vrouwen die op een kleedje wat souvenirs aanbieden, welke eigenlijk niet meer zijn dan gebruiksvoorwerpen uit hun huizen. Helaas zijn de meeste dingen niet zo mooi afgewerkt. Met niet veel meer dan een bamboe kam (en een donatie voor de kepala desa) verlaat ik het dorp. De vrouwen zwaaien me uit.

boten alor

dolfijnen alor
Dolfijnen na de duik

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry