home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen in Johannesburg (en omgeving)

 

Het klinkt stom, maar ergens zie ik een beetje op tegen een bezoek aan Johannesburg. Zoveel verhalen over criminaliteit, berovingen en moorden.... Maar ergens ben ik ook wel weer benieuwd naar de stad, en besluit ik toch te gaan.... Ook om Bas te bezoeken, die ik nog ken uit m'n studietijd.

Vanuit Bushland ben ik via Swaziland naar J'burg gereisd, waar Bas me oppikt. Er volgt een korte rondleiding door verschillende wijken van de stad in z'n 'bakkie'. Na lekker gegeten en wat bijgekletst te hebben bij een Italiaan, gaan we niet al te laat slapen.

Cradle of Humankind

De volgende ochtend bezoeken we allereerst de craddle of humankind. Dit is een site ongeveer 50 km vanuit J'burg waar de oudste mens op aarde gevonden is. Inmiddels is de site uitgeroepen door Unesco tot werelderfgoed, en is er een mooi visitors centrum gebouwd. Het museum laat de geschiedenis van de mensheid zien, en er zijn verschillende replica's van oude skeletten.

Maar dat is niet alles. Er is een interactieve tentoonstelling over het ontstaan van de aarde, inclusief een soort van wildwaterbaan. Veel licht- en geluidseffecten. Ook is er een tentoonstelling over de hedendaagse mensen, met speciale aandacht voor onderwijs (en alfabetisme) en het milieu.

Na een bezoek aan het museum gaan we naar de grotten waar daadwerkelijk oude skeletten gevonden zijn. Uiteraard zijn deze allen zorgvuldig uitgegraven voor onderzoek, maar de grotten zelf zijn ook wel grappig. De gangen zijn mooi uitgesleten, en er zijn allerlei vormen te herkennen.

Vliegles

Bas werkt als vlieginstructeur, en wil mij graag een andere kant van de omgeving van Johannesburg laten zien. Prima! Ik sta echter een beetje raar te kijken als ik in het kleine vliegtuigje zit, en te horen krijg dat ik naar de startbaan mag taxi-en. Dat valt nog niet mee!

We maken een vlucht over de omgeving van J'burg, en zien onder andere de cradle of humankind die we die ochtend bezocht hebben. Een vliegtuig heeft 3 rotatieassen, en het valt me nog niet mee om een vliegtuig onder de juiste hoek een bepaalde kant op te laten gaan. Ik word dan ook een beetje luchtziek van mezelf :s Gelukkig gaat het snel over wanneer Bas het roer overneemt, en na een tijdje durf ik het toch weer aan om zelf te vliegen. Superleuk!!!

Na de vliegles brengt Bas me naar Pretoria, waar mijn reis naar Swaziland en Mozambique met Compass Travel begint.

Apartheidmuseum

Een paar weken na mijn eerste bezoek aan J'burg ben ik terug in de stad. Mijn laatste paar dagen in zuidelijk Afrika....

Vanuit het vliegveld rijd ik meteen door naar het apartheidsheid museum. Het museum is zeer indrukwekkend! Bij binnenkomst krijg je meteen al een kaartje in je handen geduwd of je aan moet sluiten in de rij voor zwarte of voor niet zwarte mensen. Compleet willekeurig, maar je wordt er wel op veroordeeld. En zo werkt de apartheid natuurlijk ook: je kan niks doen aan de kleur van je huid, je kan er niks aan veranderen, maar toch word je lot erdoor bepaald. Bah!

In het museum hangen prachtige en aangrijpende foto's. De manier van tentoonstellen is op sommige afdelingen behoorlijk beklemmend, maar ik vind dit zeer goed passen bij het onderwerp. Het museum is dan ook echt een aanrader voor iedereen die Zuid-Afrika bezoek.

Soweto

Na een bezoek aan het aangrijpende apartheidsmuseum rijd ik door naar Soweto, ofwel South West Township. Op een heel klein oppervlakte leven heel veel mensen onder soms erbarmelijke omstandigheden, vaak nog zonder stromend water en elektriciteit. Werkloosheid en alcoholmisbruik is enorm, en voor veel kinderen is er geen goede toekomst weggelegd.

De tour die ik maar naar dit township is enigszins toeristisch, naar toch vind ik het heel bijzonder om de townships met eigen ogen te kunnen zien. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het in de townships niet alleen maar kommer en kwel is, behalve de kleine krotten voor de allerarmsten zijn er ook beter huizen, en zelfs huizen in het middenklasse segment.

Ook leidt onze tour langs de (oude) huizen van Nelson en Winnie Mandela.

Tot slot bezoeken we het museum van Hecot Pietersen. De moord op deze 13-jarige schooljongen, en de foto waarop hij weggedragen wordt uit het geweld, staan symbool voor de rellen die in 1976 in Soweto plaatsvonden. Duizenden jongeren kwamen dat jaar in opstand, nadat de regering hen verplichtte om onderwijs te volgen in het Afrikaans (wat ze niet spraken) in plaats van in het Engels. De foto is de hele wereld overgegaan, maar liet in die dagen in Zuid-Afrika zelf weinig indruk achter.

Het is ook mogelijk een fietstocht door Soweto te maken. Op Worldwife lees je alles over fietsen door Soweto.

Lion Park

Tijdens mijn bezoeken aan verschillende nationale parken in Zuid-Afrika had ik niet het geluk om leeuwen te mogen spotten. Nu snap ik dat het wilde dieren zijn welke hun eigen weg gaan, maar toch wil ik eigenlijk niet huiswaarts keren zonder een leeuw te mogen aanschouwen. En zo bezoek ik op mijn laatste dag aan Zuid-Afrika het lion park.

Het eerste deel van het park heeft nog het meeste weg van een safari door grasland. Er zijn verschillende gnoes te zien, en de nodige bokkies, impala's, en kudu's. En hoewel de beesten hier best dicht bij de auto komen, zijn ze in het wild imposanter.

Het tweede deel van de safari leidt ons langs de hokken van de leeuwen. Er zijn verschillende soorten leeuwen te bewonderen, waaronder de uiterst zeldzame witte leeuw. De leeuwen liggen lekker relaxed in het zonnetje, en zo nu en dan is er een beetje activiteit en wassen ze elkaar.

Tot slot mogen we even op eigen gelegenheid rondkijken in een ander deel van het park. Hier zitten achter tralies verschillende soorten dieren als giraffen, struisvogels, stokstaarten, en -heel schattig- leeuwen welpjes.

Achteraf valt het kwartje. Keihard. Dit had ik nooit moeten doen! Lees meer over de zogenaamde knuffelfarms in Zuid-Afrika.

Accommodatie in Johannesburg

Overnacht in Gemini Backpackers Logde. Grote backpackers, en het meubilair is zo hier en daar nodig aan vervanging toe. Ook het sanitair heeft zijn beste tijd gehad, maar het is allemaal schoon en het water is warm. De sfeer is zeer goed, zeker 's avonds wanneer de open haard aan is. Mogelijkheid tot het kijken van films, er is een keuken, en er is gratis internet. Zeer goede en betaalbare tours.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry