home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Xi'an: het Terracottaleger en meer bijzondere bezienswaardigheden

 

Xi'an is een Chinese miljoenenstad met een rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Xi'an is ruim duizend haar de hoofdstad van China geweest, totdat Beijing deze rol op zich nam. De beroemdste bezienswaardigheid van Xi'an is terracottaleger, een leger dat bestaat uit duizenden soldaten.

xian bezienswaardigheden
Historische bezienswaardigheden in Xi'an

Reizen met de trein door China

Ik reis door China met de trein. Mijn reisroute door China start in de provincie Yunnan in het zuiden en via Sichuan ga ik naar Xi'an. Het zuiden van China met zijn etnische minderheden heeft een diepe indruk gemaakt. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en de natuur is adembenemend mooi.

In Chengdu heb ik voor het eerst last van een cultuurshock. De stad is groot en overweldigend. Wanneer ik in Xi'an uit de nachttrein stap bekruipt me hetzelfde gevoel. Xi'an is niet mijn favoriete reisbestemming.

Na een snelle douche besluit ik de stad te gaan verkennen en de hoogtepunten van Xi'an te bezoeken.

markt xi
De markt van Xi'an

Xi'an bezienswaardigheden: de oude stad

Midden in het oude centrum van Xi'an liggen de Bell Tower en de Drum Tower, twee belangrijke bezienswaardigheden van de stad. De cirkelvormige Bell Tower is gebouwd in de veertiende eeuw en is de best bewaarde klokkentoren van China. De klokken luidden vroeger bij zonsopkomst en zonsondergang.

Je kunt de torens beklimmen voor een mooi uitzicht over Xi'an en de Xi'an bezienswaardigheden. 

Niet ver van de torens staat de Grote Moskee. Hoewel je als niet-moslim de niet in mag, is een bezoek aan de moskee zeker de moeite. Mijn aandacht wordt getrokken door stenen poorten en gebedshallen, knusse paviljoens en prachtige schilderingen. 

stenen soldaat
Chinese terracotta krijgers

De Moslimwijk van Xi'an China

De Moslimwijk van Xi'an is mijn favoriete deel van de stad. De wijk is minder opgepoetst en op de markt heerst een gezellige chaos. Gesluierde vrouwen en mannen met baarden proberen hun waren aan de man te brengen. De geur van specerijen en gebraden vlees prikkelt mijn neus wanneer ik langs een van de vele restaurantjes loop.

Ben je op zoek naar souvenirs en Chinese gebruiksvoorwerpen? Breng dan zeker een bezoek aan de bazaar van Xi'an. 

Ik vind het fascinerend om te zien hoe mensen hier bezig zijn met hun geloof. Religies strijken neer en mengen met de lokale gebruiken, om vervolgens te versmelten tot een 'nieuw' iets. Een Chinese moskee bevat architectonische elementen die ook terugkomen in lokale boeddhistische tempels. Animistische goeden en gebruiken worden niet verbannen maar geabsorbeerd,  Net als vele Pagean elementen in het christendom.

terracotta leger
Terracotta leger China

Terracotta leger China

Het Terracotta leger van Xi'an bewaakt het graf van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Het Chinese stenen leger zou de heerser dienen na zijn dood. De soldaten zijn geplaatst in een grot, die afgesloten is met zand en stenen.

De grotten en het graf van graf van Qin Shi Huangdi zijn er niet meer, het leger van 9000 soldfaten is echter een van de bekendste bezienswaardigheden in Xi'an. Elke terracotta krijgen heeft een unieke gezicht en een andere gezichtsuitdrukking. Hun wapens hebben ze niet meer, toch staat het Chinese leger na al die jaren nog fier overeind. Zelfs hun paarden zijn te bewonderen, onder andere in hal twee. 

Op het archeologische terrein van het terracotta leger zijn verschillende hallen met opgravingen. Informatie in het Engels is summier, en zo bezoek ik de opgravingen van Xi'an per ongeluk in de verkeerde volgorde. Achteraf ben ik daar heel blij mee: save the best for last. Begin dus niet zoals aangeraden bij de eerste hal, maar loop van hal drie naar twee en één. In de eerste hal staan de meeste soldaten opgesteld, hier vind je het iconische beeld zoals je aantreft op alle foto's van Xi'an. 

steden krijger paard

stenen krijger paard
Stenen leger China

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry