home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
20/02/2019

Met de trein naar Belgrado Servië

 

Belgrado is de grootste stad en hoofdstad van Servië. Hoewel je dagelijks kunt vliegen van Amsterdam naar Belgrado, bezoek ik de stad per trein. Mijn bezoek aan Belgrado duurt slechts een dag: net lang genoeg om de leukste bezienswaardigheden van Belgrado te zien. Daarna vervolg ik mijn rondreis door oost Europa per trein.


Belgrado in de regen

Met de trein naar Belgrado

's Ochtends heel vroeg stopt de nachttrein vanuit Sofia in Belgrado. Helemaal fit ben ik niet. Hoewel de grensovergang tussen Bulgarije en Servië redelijk vlot ging, moest ik natuurlijk wel wakker zijn om mijn paspoort te laten zien en een stempel voor Servië in ontvangst te nemen.

Gelukkig heb ik online al een hostel geboekt. Het Beli Gradi Hostel ligt vlak bij het station - ideaal wanneer je met de trein door Oost-Europa reist. Ik loop naar het hostel, daar kan ik vast mijn bagage al kwijt.

Na ingecheckt te zijn en heerlijk gedoucht te hebben voel ik me een ander mens. Het is het tijd voor ontbijt. Belgrado begint te ontwaken en het begint licht te worden. Helaas komt de regen met bakken de lucht uit. Mijn eerste stop in Belgrado is bij het station om mijn treintickets naar Wenen te herbevestigen. 

Zowaar neemt de regen naar enige tijd af, en vind ik bij de Tourist Office op het station een gratis kaart van de stad. Mijn dagje Belgrado kan beginnen :)

Plan je een treinreis door Europa? Hier vind je meer informatie voor het plannen van een internationale treinreis.

Op ontdekking langs de leukste bezienswaardigheden van Belgrado

Vanaf het station loop ik min of meer langs het water richting het fort. Dit fort is een van de hoogtepunten van Belgrado. 

Het valt me op dat er veel verkeer is in de stad. Op veel plekken staat het verkeer muurvast. Ik voel de geur van uitlaatgassen in mijn neus terwijl ik door de stad wandel. Het stinkt en veel gebouwen zien grijs en zwart. 

Saborna Kerk

Op weg naar het fort van Belgrado bezoek ik een tweetal kerken, de Saborna kerk en het tegenovergelegen patriarch van de Servische orthodoxe kerk. Ik neem een kijkje in de kerk. Deze blijkt van binnen mooi beschilderd te zijn.


Het fort van Belgrado

Belgrado Fort

Het fort van Belgrado is een oase van rust. Er loopt een enkele hardloper, een enkel oud mannetje (m/v) dat zijn hondje (m/v) uitlaat, maar daar blijft het dan ook bij. Dit heeft als gevolg dat een aantal dingen die in het fort gevestigd zijn helaas (tijdelijk?) gesloten zijn. Voor diegene die meer geluk heeft, is er een wapenmuseum en er zijn musea met kunst en een kleine dierentuin.

Ik loop langs de muren van het oude fort. Zelfs wanneer je nergens in kan is het fort een bezoek waard. De rust die het uitstraalt, de dikke muren, de verschillende torentjes en de uitzichten over de nieuwe stad. Door het fort lopen verschillende paden en er zijn fraai mooi aangelegde tuinen. En op verschillende plaatsen bloeien de tulpen in overvloed. Het is niet moeilijk om de rijke historie van het fort op te zuigen. Ooit opgericht in de 4de eeuw voor Christus door de Kelten, staat er nu nog veel overeind. 

Hoogtepunten van Belgrado fort zijn de Sahat toren en poort, welke te vinden zijn vlak voor het militair museum.

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Belgrado

Na een bezoek aan het fort loop ik de heuvel af naar de oude stad. De Knez Mihaljova straat is een oude en 'beroemde' straat, zeg maar DE winkelstraat van Belgrado, en alle grote internationale merken zijn hier wel te vinden. Bovendien zijn er vele bars en restaurant, maar aangezien de regen weer uit de lucht komt gesijpeld laten alle terrasjes een troosteloze indruk achter. Neemt niet weg dat veel van de gebouwen qua oude architectuur best interessant zijn, al is het frappant dat alleen de onderste verdiepingen van de panden enigszins onderhouden zijn, en de bovenste etages soms nagenoeg op instorten staan.

Niet ver van deze winkelstraat ligt het studentenplein, waar (een deel van de) universiteit gevestigd is. Het plein en het park doen communistisch aan, veel beton (maar ook bloemen) en natuurlijk standbeelden van volkshelden. Dit plein schijnt het oudste plein van Belgrado te zijn.

Wanneer ik een bezoek wil brengen aan het nationale museum van Servië (Replublic Square), dan blijkt ook dit gesloten te zijn voor renovatie. 

De kathedraal van St. Sava

Vanuit de oude stad loop ik naar de tempel Sava. Deze kathedraal ligt net buiten het centrum van Belgrado. Het is een van de grootste kerkgebouwen ter wereld. Het monumentale pand is volgens vele een must do tijdens je stedentrip naar Belgrado. 

Op een online plaatje ziet de kerk er imposant uit, maar in werkelijkheid hj me een beetje tegen. Van buiten oogt het gebouw grauw (hoewel het wit is), en van binnen is men de kerk grondig aan het verbouwen. Aan de linkerkant van de kerk is een klein hoekje waar gelovigen kunnen bidden, en waar prachtige fresco's tentoongesteld zijn. In het schip van de kerk dreunen boren, een geluid wat nauwelijks kan worden overstemd door de CD met orgelmuziek die men heeft opgezet om de herrie te maskeren.

De kerk ligt in een communistisch park. Fontijnen, veel beton, en wederom een paar standbeelden. Als ik bij een fontein een paar foto's maak, word ik verzocht door een paar politieagenten om me te legitimeren. Paspoort en visa worden grondig bestudeerd - iets wat men wel vaker doet volgens de hoteleigenaar.


Het oude centrum van Belgrado

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry