home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
18/01/2020

Met de trein naar Belgrado Servië

 

Ik maak een mooie treinreis door het oosten van Europa. Onderweg stop ik in Belgrado, hoofdstad van Servië. Het wordt een stedentrip Belgrado van ruim een dag: net lang genoeg om de leukste bezienswaardigheden van Belgrado te zien.

Al heel lang wilde ik een treinreis door Europa maken. Interrailen. Al heel lang kwam het er niet van. Totdat mijn vlucht vanuit Sofia gecanceld werd en ik spontaan besloot om vanuit Bulgarije met de trein naar Nederland te reizen. Onderweg zou ik stoppen in Belgrado en Wenen. Een stedentrip per trein, dat is fijn! Bovendien is reizen met de trein duurzamer dan vliegen.

belgrado sofia trein
De Belgrado-Sofia trein

Met de trein naar Belgrado, Servië

's Ochtends heel vroeg stopt de nachttrein vanuit Sofia in Belgrado. Het traject Sofia – Belgrado is maar 328 kilometer, maar ik ben een hele nacht onderweg. Hoewel de grensovergang tussen Bulgarije en Servië redelijk vlot ging, moest ik natuurlijk wakker zijn om mijn paspoort te laten zien en een stempel voor Servië in ontvangst te nemen.

Gelukkig heb ik online al een hostel geboekt. Het Beli Gradi Hostel  ligt vlak bij het station Belgrado - ideaal wanneer je met de trein door Oost-Europa reist. Ik loop naar het hostel, daar kan ik vast mijn bagage al kwijt.

Na ingecheckt te zijn en heerlijk gedoucht te hebben voel ik me een ander mens. Het is het tijd voor ontbijt. Belgrado begint te ontwaken en het begint licht te worden. Helaas komt de regen met bakken de lucht uit. Mijn eerste stop in Belgrado is bij het station om mijn treintickets naar Wenen te herbevestigen. 

Zowaar neemt de regen naar enige tijd af, en vind ik bij de Tourist Office op het station een gratis kaart van de stad. Mijn Belgrado stedentrip kan beginnen.

Plan je een treinreis door Europa? Hier vind je meer informatie voor het plannen van een internationale treinreis.

stedentrip belgrado station
Mijn Belgrado stedentrip start op het station

Wat te doen in Belgrado: de leukste bezienswaardigheden 

Vanaf het station loop ik min of meer langs het water richting het fort. Dit fort is een van de hoogtepunten van Belgrado. Er is veel verkeer is in de stad. Op veel plekken staat het verkeer muurvast. Ik voel de geur van uitlaatgassen in mijn neus terwijl ik door de stad wandel. Het stinkt en veel gebouwen zien grijs en zwart.  

Maar Belgrado is niet alleen maar grijs en zwart! Belgrado heeft vele bezienswaardigheden. De stad heeft een interessante geschiedenis en deze verschillende invloeden zie je terug in het straatbeeld. Langs de rivier de Donau vind je hippe cafeetjes en prachtige gebouwen in klassieke art nouveau stijl.

belgrado fort bezienswaardigheden
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Belgrado: het fort

Religieus Belgrado: de Saborna Kerk

Op weg naar het fort van Belgrado bezoek ik een tweetal kerken, de Saborna kerk en het tegenovergelegen patriarch van de Servische orthodoxe kerk. Ik neem een kijkje in de kerk. Deze blijkt van binnen mooi beschilderd te zijn.

Belgrado Fort

Het fort van Belgrado is een oase van rust. Er loopt een enkele hardloper, een enkel oud mannetje (m/v) dat zijn hondje (m/v) uitlaat, maar daar blijft het dan ook bij. Dit heeft als gevolg dat een aantal dingen die in het fort gevestigd zijn helaas (tijdelijk?) gesloten zijn. Voor diegene die meer geluk heeft, is er een wapenmuseum en er zijn musea met kunst en een kleine dierentuin.

Ik loop langs de muren van het oude fort. Zelfs wanneer je nergens in kan is het fort een bezoek waard. De rust die het uitstraalt, de dikke muren, de verschillende torentjes en de uitzichten over de nieuwe stad. Door het fort lopen verschillende paden en er zijn fraai mooi aangelegde tuinen. En op verschillende plaatsen bloeien de tulpen in overvloed. Het is niet moeilijk om de rijke historie van het fort op te zuigen. Ooit opgericht in de vierde eeuw voor Christus door de Kelten, staat er nu nog veel overeind. 

Hoogtepunten van Belgrado Fort zijn de Sahat toren en poort. Deze liggen vlak bij het Militair Museum.

O ja, vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad Belgrado.

wandelen belgrado fort
Wandelen door Belgrado fort

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Belgrado

Na een bezoek aan het fort loop ik de heuvel af naar de oude stad. De Knez Mihaljova straat is een oude en 'beroemde' straat, zeg maar DE winkelstraat van Belgrado, en alle grote internationale merken zijn hier wel te vinden. Bovendien zijn er vele bars en restaurant, maar aangezien de regen weer uit de lucht komt gesijpeld laten alle terrasjes een troosteloze indruk achter. Neemt niet weg dat veel van de gebouwen qua oude architectuur best interessant zijn, al is het frappant dat alleen de onderste verdiepingen van de panden enigszins onderhouden zijn, en de bovenste etages soms nagenoeg op instorten staan.

Niet ver van deze winkelstraat ligt het studentenplein, waar (een deel van de) universiteit gevestigd is. Het plein en het park doen communistisch aan, veel beton (maar ook bloemen) en natuurlijk standbeelden van volkshelden. Dit plein schijnt het oudste plein van Belgrado te zijn.

belgrado saa kerk
De kathedraal van de heilige Sava

De kathedraal van de heilige Sava

Vanuit de oude stad loop ik naar de tempel Sava. Deze kathedraal ligt net buiten het centrum van Belgrado. Het is een van de grootste orthodoxe kerkgebouwen ter wereld. De kerk biedt plaats en meer dan 10.000 mensen.

Een bezoek aan het monumentale pand is volgens velen een must do tijdens je stedentrip naar Belgrado. 

Op een online plaatje ziet de kerk er imposant uit, maar in werkelijkheid hij me een beetje tegen. Van buiten oogt het gebouw grauw (hoewel het wit is). In de kerk is een knus hoekje waar gelovigen kunnen bidden en waar prachtige fresco's tentoongesteld zijn. In het schip van de kerk speelt een CD met orgelmuziek.

De Saint Sava kerk ligt in een communistisch park met fonteinen, veel beton en een paar standbeelden. Als ik bij een fontein een paar foto's maak, word ik verzocht door een paar politieagenten om me te legitimeren. Paspoort en visa worden grondig bestudeerd - iets wat men wel vaker doet volgens de hoteleigenaar.

Winkelen in Belgrado

Doordat ik spontaan besloot van Sofia met de trein naar Utrecht te gaan, had ik al snel geen schone kleren meer bij de hand. Gelukkig kun je prima betaalbaar shoppen tijdens je citytrip naar Belgrado!

Kneza Mihaila Street is één van de oudste straten van Belgrado. Hier liggen veel (grote) winkels. Al snel vond ik een paar goedkope T-shirts om de week meer door te komen. Ook als je niet van winkelen houdt is Kneza Mihaila een aanrader tijdens je stedentrip naar Belgrado.

centrum belgrado stedentrip servie
Belgrado centrum: een originele stedentrip

Een rondleiding door Belgrado

Achteraf gezien heb ik het idee dat ik de mooiste bezienswaardigheden van Belgrado heb gezien, maar dat ik niet het maximale uit mijn stedentrip naar Belgrado heb gehaald. Zeker als je maar kort in een stad bent, loont het de moeite om op stap te gaan met een lokale gids. Zo kom je in korte tijd meer over een plek te weten en zie je behalve de hoogtepunten ook andere interessant plekken.

Begrade Walking Tours organiseert gratis stadswandeling door Belgrado. Kies je liever voor een alternatieve rondleiding langs minder bekende interessante plekken in Belgrado? Dan is de Belgrado Underground Tour misschien iets voor jou. 

Praktische tips voor een stedentrip Belgrado

Overnachten in Belgrado

Ik heb gekozen voor een hostel vlak bij het treinstation. Dat is een fijne uitvalsbasis voor een stedentrip Belgrado met de trein. Het hostel is echter vrij spartaans.

Ben je op zoek naar meer comfortabele accommodatie in Belgrado centrum? Kijk dan eens hier of hier.

stadswandeling belgrado centrum
Een stadswandeling door Belgrado Centrum

Met het vliegtuig reizen naar Belgrado

Wil je liever vliegen naar Servië. Dat kan natuurlijk ook! Er zijn dagelijks directe vluchten naar Belgrado met Transavia, KLM en Air Serbia.

De vliegreis Amsterdam – Belgrado duurt ruim twee uur en kost nog geen honderd euro. Dat is een stuk sneller dan met de trein, maar beslist minder leuk en minder avontuurlijk ;)

Vanuit Belgrado vervolg ik mijn treinreis naar Wenen. Heb je meer tijd? Neem dan de Montenegro-Express naar Bar in het zuiden van Montenegro.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry