home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/12/2018

Met de trein naar Belgrado

 

Nadat de vulkaan Eyjafjalljökull op woensdag 14 april 2010 opnieuw uitbarstte, is het Europese vliegverkeer ernstig verstoord door een vulkanische aswolk. Duizenden reizigers zijn gestrand, zowel binnen als buiten Europa. Terwijl sommigen wachten op de eerstvolgende vlucht naar huis, nemen anderen het heft in eigen handen, en aanvaarden de terugreis per trein. En ik ben daar eentje van.... En zo beland ik na een stedentrip naar Sofia ineens in Belgrado, Servië.


Belgrado in de regen

Trein naar Belgrado

's Ochtends heel vroeg (rond half 6) stopt de nachttrein vanuit Sofia ineens in Belgrado. Eigenlijk weet ik helemaal niet zo veel over de Servische hoofdstad, en in Sofia was niet toevallig een reisgids te koop. Wel heb ik via internet een hostel geboekt wat redelijk centraal ligt, dus dat is mijn eerste stop. Het is nog donker in Belgrado en als klap op de vuurpijl regent het behoorlijk. Hmmmm.

Na ingecheckt te zijn in het hostel en heerlijk gedoucht te hebben is het tijd voor ontbijt. De stad is inmiddels (rond half 7) al aardig levendig, het begint licht te worden. Overal lopen en krioelen mensen op weg naar hun werk. Wat een bedrijvigheid! Ik koop een heerlijk ontbijtje bij een bakkertje en in het portaal van een bankgebouw eet ik dit op. Mjummie! Helaas heeft de bakker geen thee, maar dit is wel te vinden op het station waar ik toch al heen moet om mijn treintickets naar Wenen te herbevestigen. 

Zowaar neemt de regen naar enige tijd af, en vind ik bij de Tourist Office op het station een gratis kaart van de stad. Mijn dagje Belgrado kan beginnen :)

Op ontdekking in Belgrado

Vanaf het station loop ik min of meer langs het water richting het fort van Belgrado. Er is veel verkeer in de stad, het stinkt, en veel gebouwen zien grijs en zwart van de uitlaatgassen. Er zijn overal verkeersopstoppingen, en niet doet bij lang wachten de motor uit.

Saborna Kerk

Op weg naar het fort bezoek ik een tweetal kerken, de Saborna kerk en het tegenovergelegen patriarch van de Servische ortodoxe kerk. De laatst genoemde kerk (voor zover het een echte kerk is) wordt flink verbouwd, en je kan er ook niet in. De eerste kerk is daarentegen wel toegankelijk, en erg mooi beschilderd van binnen. 


Het fort van Belgrado

Belgrado Fort

Het fort van Belgrado is een oase van rust. Een enkele hardloper, een enkel oud mannetje (m/v) dat zijn hondje (m/v) uitlaat, maar daar blijft het dan ook bij. Dit heeft als gevolg dat een aantal dingen die in het fort gevestigd zijn helaas (tijdelijk?) gesloten zijn. Voor diegene die meer geluk heeft, is er echter een wapenmuseum en zijn er een paar musea met kunst. Ook is er een dierentuin.

Zelfs wanneer je nergens in kan is het fort een bezoek ward. De rust die het uitstraalt, de dikke muren, de verschillende torentjes en de uitzichten over de nieuwe stad. Door het fort lopen verschillende weggetjes en zijn redelijk mooi aangelegde tuinen. En op verschillende plaatsen bloeien de tulpen in overvloed. Het is niet moeilijk om de rijke historie van het fort op te zuigen. Ooit opgericht in de 4de eeuw voor Christus door de Kelten, staat er zelfs nu nog aardig wat overeind. Meest bijzonder zijn wellicht nog wel de Sahat toren en poort, welke te vinden zijn vlak voor het militair museum.

Het oude centrum van Belgrado

Na een bezoek aan het fort loop ik de heuvel af naar de oude stad. De Knez Mihaljova straat is een oude en 'beroemde' straat, zeg maar DE winkelstraat van Belgrado, en alle grote internationale merken zijn hier wel te vinden. Bovendien zijn er vele bars en restaurant, maar aangezien de regen weer uit de lucht komt gesijpeld laten alle terrasjes een troosteloze indruk achter. Neemt niet weg dat veel van de gebouwen qua oude architectuur best interessant zijn, al is het frappant dat alleen de onderste verdiepingen van de panden enigszins onderhouden zijn, en de bovenste etages soms nagenoeg op instorten staan.

Niet ver van deze winkelstraat ligt het studentenplein, waar (een deel van de) universiteit gevestigd is. Het plein en het park doen communistisch aan, veel beton (maar ook bloemen) en natuurlijk standbeelden van volkshelden. Dit plein schijnt het oudste plein van Belgrado te zijn.

Wanneer ik een bezoek wil brengen aan het nationale museum van Servië (Replublic Square), dan blijkt ook dit gesloten te zijn voor renovatie. Waarschijnlijk zal het museum in 2011 haar deuren weer openen.

Tempel Sava

Vanuit de oude stad loop ik naar de tempel Sava, een kerk net buiten het centrum. Op een plaatje in een boekje wat ik bij de tourist office heb gevonden ziet de kerk er imposant uit, maar in werkelijkheid valt de kerk een beetje tegen. Van buiten oogt het gebouw grauw (hoewel het wit is), en van binnen is men de kerk grondig aan het verbouwen. Aan de linkerkant van de kerk is echter een klein hoekje waar gelovigen kunnen bidden, en waar prachtige fresco's tentoongesteld zijn. In het schip van de kerk dreunen echter de boren, een geluid wat nauwelijks kan worden overstemd door de CD met orgelmuziek die men heeft opgezet om de herrie te maskeren.

De kerk ligt wederom in een communistisch park. Fonteins, veel beton, en wederom een paar standbeelden. Als ik bij een fontein een paar foto's maak, word ik verzocht door een ppaar polities om me te legitimeren. Paspoort en visa worden grondig bestudeerd - iets wat men wel vaker doet volgens de hoteleigenaar.


Het oude centrum van Belgrado


Ik heb overnacht in het Beli Grade hostel. Centraal gelegen bij het station, en voor 30 euro heb je een double room. Dit is overigens met gedeelde faciliteiten, als een badkamer met ligbad en een aparte douche. Ontbijt is niet inbegrepen, WiFi wel. 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry