home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)De Dode Zee, Masada en Ein Gedi

De Dode Zee is eigenlijk zee, maar een groot meer op 429 meter onder zeeniveau. Elk jaar daalt de zeespiegel van de Dode Zee een beetje: er verdampt meer water dan dat er in komt. Elk jaar zakt de zee 1-1,5 meter. De Dode Zee wordt steeds zouter, waardoor je makkelijk op de Dode Zee kan drijven. 

Ik maak kennis met de Dode Zee in Jordanië. Pas later bezoek ik de Dode Zee in Israel. Ik combineer mijn bezoek aan de Dode Zee in Israël met Masada en Ein Gedi. In deze blog lees je alles over deze bezienswaardigheden aan de Dode Zee!

masada israel
Fort Masada in Israël

Het fort Masada

Masada of Massade is een vierhonderd meter hoge rots, waarop vroeger een citadel lag. De rost ligt midden in de woestijn. In de tijd van de Romeinen werd Masada strategisch ingepalmd door koning Herodes en zijn volgers. De inwoners van de citadel wilden niet in handen van de Romeinen vallen, en besloten massaal zelfmoord te plegen.

Van deze lugubere geschiedenis is niks te zien tijdens mijn bezoek aan Masada. Het is een zonnige dag in december wanneer ik het fort binnenstap. In tegenstelling tot de Romeinen beklim ik de rots niet met via het warme en kronkelend slangenpad, maar maak ik gebruik van het comfort van de lift. Deze brengt mij in luttele minuten naar boven.

kabelbaan masada
De kabelbaan en de woestijn bij Masada

Het uitzicht vanaf het fort Masada is er niet minder om. Voor me ligt de Negev-woestijn. In de verte glinstert de Dode Zee. Wanneer ik nóg wat verder kijk, zie ik de heuvels van Jordanië.

Ik zie de grootsheid van de ooit zo machtige citadel. De meeste gebouwen zijn nog maar enkele stenen hoog. Ik loop door het dorre gras langs de hopen steen, langs gerestaureerde bogen en langs een aantal fraaie mozaïeken.

Bij de ingang van Masafa (onder aan de kabelbaan) is een groot restaurant waar je kunt lunchen. De prijs-kwaliteitsverhouding is redelijk. Ik heb trek en kies voor het gemak van dit restaurant.

Als je vroeg opstaat, kun je genieten van de zonsopkomst vanaf het fort Masada. 

klipdas ein gedi
Klipdassen in Ein Gedi

Nationaal park Ein Gedi

Wanneer ik mijn buikje gevuld heb, stap ik weer in de huurauto. Een kort ritje langs de overs van de Dode Zee voert me naar Ein Gedi. Ein Gedi is een van de bekendste nationale parken van Israël.

Ik hoef niet ver te lopen voordat ik de eerste steenbokken en klipdassen zie. Ik vind dat zulke leuke beestjes, vooral de klipdas. Het schijnt dat er in Ein Gedi ook hyena’s, wolven en zelfs luipaarden wonen, maar deze laten zich niet zien.

wandelen ein gedi israel
Wandelen in Ein Gedi

Ik klim omhoog over smalle wandelpaden. Het landschap is droog, met zo hier en daar wat struikjes of zelfs een waterval. Ondanks dat het winter is, is het de warm. Ik laat het koele water van een waterval over mijn polsen stromen.

Ineens staat de parkwachter achter me. De zon gaat bijna onder en ik word met de grote bups toeristen het park uitgeveegd. Jammer, Ein Gedi is een plek waar ik graag nog wat langer gewandeld had.

ein gedi zee
Waterval in Ein Gedi

Zwemmen in de Dode Zee

Een bezoek aan de Dode Zee in Israël is niet compleet zonder te drijven in de Dode Zee. Door de hoge concentratie zout kún je gewoon niet zinken, hoe graag je ook zou willen.

Resorts langs de kust van de Rode Zee in Israël hebben vaak een privéstrand. Daggasten kunnen tegen een vergoeding gebruik maken van de faciliteiten van het hotel.

Daarnaast zijn er verschillende public beaches waar je kunt drijven in de Dode Zee. Op deze publieke stranden is soms een douche aanwezig. Voorbeelden van openbare stranden zijn Ein Gedi Public Beach en Ein Bokek Public Beach.

landschap dode zee israel
Het zout van de Dode Zee

Reizen naar de Dode Zee in Israël

De makkelijkste manier om de Dode Zee in Israël te bezoeken is een excursie vanuit Jeruzalem. Hier vind je een voorbeeld van een excursie vanuit Jeruzalem. Je bezoekt dan Masada Sunrise, Ein Gedi en Dode Zee in één dag.

Met de huurauto van Jeruzalem naar de Dode Zee is ingewikkeld. De kortste route gaat door de bezette gebieden. Hier mag je je huurauto niet mee naar toe nemen. Uiteraard kun je omrijden, je bent dan ongeveer drie uur onderweg.

Ik heb er zelf voor gekozen om een auto te huren op het vliegveld van Tel Aviv. Vanaf het vliegveld rijd k in anderhalf uur naar het dorp Neve Zonar aan de oever van de Dode Zee. Daar overnacht ik.

Heb je geen huurauto? Hier vind je een excursie vanuit Tel Aviv naar Masada en de Dode Zee.

jenny dode zee israel
Genieten aan de Dode Zee (met een beginnende zwangere buik)

Overnachten bij de Dode Zee

Aan de kust van de Dode Zee in Israël ligt een aantal luxe resorts. Deze resorts hebben vaak een privéstrand. Nog voor het ontbijt kun je zwemmen en drijven in de Dode Zee. Hoe lekker is dat?

Ik heb zelf gekozen voor een kleinschalige homestay in Neve Zonar. Ik slaap in een ruime kamer met een klein keukentje en een eigen badkamer. Deze accommodatie heeft geen ontbijt. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de grote fruitschaal en de Israëlische zoetigheden die op me wachtten bij aankomst.

Alsof dat nog niet genoeg is, word ik extra verwend met een pakket vol smeerseltjes met geneeskrachtige mineralen uit de Dode Zee. Ik voelde me erg welkom in deze homestay!

Wil jij hier ook overnachten? Via deze link boek je eenvoudig een kamer.

woestijn bij de dode zee
De woestijn en in de verte de Dode Zee

Vanuit de Dode Zee reis ik verder naar de woestijnkrater van Mitzpe Ramon.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry