home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Fietsen tussen de tempels van Bagan

Bagan staat hoog op mijn bucketlist. Ik ben DOL op oude tempels! Ik huur een fietst en geniet een aantal dagen van een sprookjesachtige omgeving.

Boottocht naar Bagan

Ik reis per boot van Mandalay naar Bagan. De tocht duurt 10 uur, maar ik heb me totaal niet verveeld. Langzaam glijden de dorpen langs je, zie je mensen die de was doen en kinderen die in het water spelen. Af en toe waden verkopers naar de boot toe, hun waren veilig en droog boven het hoofd houdend.

boot mandalay bagan
Met de boot van Mandalay naar Bagan

Fietsen tussen de tempels en ossenkarren

In Bagan heb ik het plan opgevat om heel veel tempels te zien. Niet heel moeilijk, aangezien er hier een paar duizend staan, met name uit de 9de tot 11de eeuw. Bij sommige kun je naar binnen, bij een aantal zelfs omhoog. Prachtig!!!

Omdat sommige tempels toch redelijk ver uit elkaar liggen, huur ik een fiets. Fietsen in Bagan is erg leuk, maar ook een uitdaging. Hoofdwegen en bijwegen zijn soms niet van een karrenspoor te onderscheiden, laat staan van elkaar. Wegen zijn stoffig en bedekt met zand, aangevuld met asfalt, steengruis of gras. Je hebt een lekke band voor je het weet...

Er is niet veel gemotoriseerd verkeer, door een verhoging van de brandstofprijzen een aantal jaar geleden kunnen veel mensen zich geen auto veroorloven. Er rijden enkel fietsen en ossenkarren en je moet goed opletten voor overstekende koeien en geiten.

tempels bagan
Ik fiets tussen tempels en rijstvelden

Tempels en verkopers

Hoewel Bagan één van de hoogtepunten van Myanmar is, is het relatief rustig. Bagan telt namelijk een paar duizend tempels, toeristen verdelen zich netjes over de verschillende tempels. De tempels worden 'bewaakt' door verkopers, die proberen allerlei dingen te verkopen voor een dollar. Cold coke, laquerware, paintings, two babies (?), one doller. Zodra je echter interesse toont in een product gaat de prijs echter ineens omhoog. Je moet dus goed opletten wat je doet, en niet zomaar 'ja' zeggen. Wat als je akkoord gaat met het genoemde bedrag, tja, dan zit je aan de koop vast.

De verkopers zijn echter niet opdringerig en soms kunnen ze echt wat voor je betekenen! Omdat ze een sleutel hebben voor een deel van een tempel waar je anders niet in kan. Omdat ze een paar woorden Engels spreken en je iets kunnen vertellen over de tempel. Omdat ze met een zaklamp een mooie muurschildering kunnen bijlichten. Of omdat ze je kunnen helpen met het plakken van je fietsband.

Eerlijk is eerlijk, ook al koop ik niks, een goede gids verdient een kleine fooi. En een fietsenmaker al helemaal.

lokale nijverheid
Lokale nijverheid

Tempel top 5 Bagan

Na vijf dagen Bagan en het zien van honderden tempels zal ik het niemand (inclusief mezelf) aandoen om ze allemaal te beschrijven, maar een top 5 wil ik wel even kwijt.

1. Gu-Byauk-Nge, Old Bagan

Gu-Byauk-Nge is bijna de laatste tempel die ik gezien heb, maar wel de meest indrukwekkende. De buitenkant is niet heel bijzonder (waarschijnlijk omdat ik in een paar dagen héél veel tempels heb gezien), maar de binnenkant is adembenemend. Eigenlijk is de tempel al gesloten als ik in de loop van de middag arriveer, maar sleutelbewaarder en sleutel zijn snel opgespoord.

zonsondergang bagan myanmar
Genieten van de ondergaande zon

De hele tempel is van boven tot onder prachtig beschilderd, deze beschilderingen zijn inmiddels meer dan 100 jaar oud. De meeste schilderingen zijn verbazingwekkend goed bewaard. We krijgen een korte tour van de bijna blinde sleutelbewaarder, die aan een plank een lamp, een schakelaar en een snoer van tientallen meters heeft bevestigd en zo zijn eigen looplamp heeft gemaakt. Creatief en efficiënt!

2. Gu-Byauk-Nge, Naung-Yu

De tweede Gu-Byauk-Nge tempel. What's in a name? In deze tempel zijn prachtige beelden te vinden, waaronder beelden van Buddha en Brama, maar ook de Boeddhamoeder. Ook deze tempel heeft prachtige schilderingen.

Daarnaast is de tempel gelegen in een mooie rustieke omgeving met verschillende kleine tempels.

3. Ywa-Haung-Yi

Wil je een mooie zondondergang zien? Ga dan naar Ywa-Haung-Yi. Je kan hier niet alleen genieten van de ondergaande zon, maar je hebt ook een prachtig uitzicht over de grote tempels als de Swezigon Paya, Ananda Pato, Dhamma-Ya-Za-Ka.

Voordeel: deze tempel is niet zo druk rond zonsondergang als de Tayok-Pyi Paya, waar mensen met bussen tegelijk aankomen.

landelijk bagan
Fietsen tussen de ossenkarren en de tempels

4. She-Gu-Gyi (Old Bagan)

Ook de She-Gu-Gyi is een onbekende maar mooie tempel. Midden in Old-Bagan, en omdat je in tegenstelling tot vele andere tempels in dit gebied naar boven mag klimmen, heb je tevens een prachtig uitzicht over de omgeving.

5. Ananda (Old Bagan)

De Ananda in Oud Bagan wordt de mooiste tempel genoemd. Ook bij mij staat deze tempel in mijn top 5 met persoonlijke hoogtepunten! Een gouden koepel, groot, statige bijgebouwen en mooie beelden, schilderingen. Zeker niet overslaan dus!

Eervolle vermelding: Min-Nan-Tu en omgeving

Ik wil tot slot de tempels van de omgeving van het dorp Min-Nan-Tu een eervolle vermelding geven. Tussen deze tempels liggen velden waar mais en pinda's worden verbouwd en de mensen die op het land werken zijn aardig en gastvrij en hebben ons getrakteerd op een mengsel van pinda's, sesamzaad en groene thee, wat je met een lepeltje moet mengen en echt een lekkernij is!

muurschildering bagan
Oude muurschilderingen in de tempels van Bagan

Ballonvaart boven Bagan

Maar ik heb het ook hogerop gezocht: ik heb een ballonvaart gemaakt! Beetje boven mijn budget (haha), maar ik wilde iets speciaals doen voor het geld wat ik voor mijn promotie heb gekregen (overigens niet het 'goede doelen geld', don't worry) en dat is zeker gelukt! Vroeg uit bed, we hebben de ochtendvlucht, tijdens zonsopkomst. Na een kopje thee en een korte veiligsheidsinstructie (hoe je bij de landing moet staan) wordt de ballon binnen een minuut of 10 gevuld (groot!), mogen de acht passagiers en de piloot instappen en dan gaan we de lucht in. Je hoort altijd dat een ballon heel stabiel is, maar dat is dus waar. Wanneer je je verplaats in het mandje (je kan niet ver, de mand is namelijk ingedeeld in compartimenten) voel je dus geen enkele trilling. En je hoort werkelijk alles wat beneden gebeurt, maar toch is het op de een of andere manier heel stil (op de brander na). En dan het uitzicht, de zon die langzaam opkomt, de ontelbare tempels beneden, de Ayawady rivier en zoveel meer... En ook de landing verloopt vlekkeloos, de ground crew houdt de ballon mooi recht, we blijven gewoon staan, geen gestuiter, geen verwondingen of wat dan ook. En dan champagne na de landing om het feest compleet te maken. Een ballonvaart is niet goedkoop, maar het geld meer dan waard! Een aanrader dus.

Mount Popa

Bij een bezoek aan Bagan mag ook een tripje naar Mount Popa niet ontbreken. Mount Popa is een tafelberg, zo'n 60 km van Bagan, waar alle Nats (spirits/geesten) wonen (vergelijk het maar met de berg Olympia in het oude Griekenland). Op weg naar de top, via een ruim 700 treden tellende trap. kom je verschillende tempels tegen om de verschillende Nats te eren. Ook is er een apenleger, welke op veilige afstand van stalletjes met souvenirs en eten gehouden worden door kordate vrouwtjes gewapend met stokken en katapulten. Op de top zijn nog meer tempels te vinden, plus een prachtig uitzicht over de omgeving.

zonsondergang bagan
zonsondergang over de tempels van Bagan

En omdat het december is en volle maan is er het Nat Pwe festival om de Nats te eren, wat leidt tot kleurijke festivals met zang en dans. Iedereen is helemaal opgedoft en blij. Zelfs kleine kindjes zitten onder de make-up, met name dan wit spul om blanker te lijken. Hoewel ik een beetje bijgekleurd ben, heb ik nog steeds niet een dergelijk goedje nodig en vindt men mij nog steeds 'very beautiful'.

Vanuit Bagan neem ik de bus naar Inle Lake.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry