home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


De mooiste backpack route door Myanmar

Myanmar is een prachtig land, het is zo mooi en zo puur! De natuur is er prachtig en ik ben onder de indruk van de vele oude tempels. Met mijn backpack reis ik gedurende vier weken door Myanmar. 

Benieuwd naar mijn route in Myanmar? Lees dan snel verder!

myanmar roken
Een rokende vrouw op haar varanda in Bagan

Route Myanmar

Ragoon

Mijn rondreis door Myanmar start in de voormalige hoofdstad Rangoon. Wat een leuke en rustige koloniale stad! Ik slenter langs tempels en oude markten.

Met de trein naar Mandalay

Vanuit Rangoon reis ik met de trein naar Mandalay. Langzaam rammelt de trein door het prachtige landschap. Dit is genieten, zeker als de zon langzaam op komt en de mist langzaam weg trekt. Vanuit Mandalay bezoek ik de oude hoofdsteden. Veel mensen blijven maar kort in het noorden, maar ik neem de tijd. 

Met de boot naar de tempels van Bagan

Met de boot reis ik naar Bagan met zijn indrukwekkende tempels. Op de fiets verken ik oude tempels. Ik klim omhoog en geniet van de zon en de wind in mijn haar.

tempels bagan myanmar
De betoverende tempels van Bagan

Inle Lake en Kalaw

Daarna reis ik naar het rustieke Inle Lake en Kalaw, een prachtige omgeving voor een trekking. Ik overnacht in een houten klooster en wordt wakker van zingende monniken.

Golden Rock in Bago

Via de gouden rots in Bago reis ik terug naar Rangoon.

Reizen onder het  foute regime van Myanmar

Wel of niet naar Myanmar, dat is de vraag? Ik heb besloten om ondanks het foute regime tóch naar Myanmar te gaan.

route myanmar inle lake
Boottocht op het Inle Lake

Responsible tourism

Door je ogen te sluiten en een land te negeren lost de dictatuur niet op. Zeker niet in een land wat van zijn inkomsten niet afhankelijk is van het toerisme. Responsible tourism betekent voor mij keuzes maken. Ik ga naar Myanmar, maar ik probeer mijn euro's weg te houden bij de junta. En dat is makkelijker dan het lijkt!

Steun lokale ondernemers

Veel locals geven tips het geld uit het toerisme zoveel mogelijk geld uit de handen van de junta te houden. Ze wijzen je een ingang van een tempel waar meestal geen controle is, of ze verklappen je hoe laat je naar binnen mag zonder een kaartje te kopen. Soms doen ze dit gratis, soms vragen ze een fee als gids. 

JIJ bent als reiziger niet veel goedkoper uit wanneer je zaken doet met de locals in plaats van met de overheid, maar persoonlijk steun ik liever de lokale middenstand dan het leger. En zo draag ik op mijn manier een steentje bij aan een betere wereld.

Myanmar is aan het veranderen. Tijdens mijn reis in 2005 kon je er niet pinnen, functioneerde je telefoon niet en was er geen internet. Dat is nu anders. 

u-bein myanmar
De U-bein brug bij Amarapura

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry