home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Mekong Delta Vietnam: homestay en drijvende markten

De Mekong Delta is een verrassende regio in het zuidwesten van Vietnam. Het leven vindt hier plaats op en langs pittoreske kanalen. Je verkent deze bezienswaardigheid in Vietnam het beste per boot. 

Ik maak een driedaagje Mekong Delta Homestay Tour. Ik start in Phnom Penh en eindig in Ho Chi Ming City (Saigon).

Van Cambodja naar Vietnam: een driedaagse tour door de Mekong Delta

De snelste manier om van Phnom Penh in Cambodja naar Ho Chi Minh City in Vietnam te komen is per minibus. Volgens mij is dat ook de saaiste manier....

mekong delta tour vietnam
Een kijkje in het leven op het water met een Mekong Delta tour

Ik heb geen haast én geen zin in een minibus. Ik kies daarom voor een driedaagse tour door de Mekong Delta. Een tour door authentieke dorpen waarbij ik een kijkje neem in het authentieke Vietnamese leven. Ik wil graag drijvende markten bezoeken, maar geen markten waar meer toeristen dan kooplui zijn. Been there, done that. Een minibus brengt me naar de grens tussen Cambodja en Vietnam. Eenmaal in Vietnam stap ik eindelijk op de boot. Mijn trip door de Mekong Delta kan beginnen!

Mekong Delta Tour vanuit Ho Chi Minh City Vietnam

Je kunt ook van Ho Chi Minh City naar de Mekong Delta. Dit gaat het makkelijkste via een georganiseerde excursie.

huizen palen mekong
Wonen op het water mét televisie

Varen tussen huizen op palen

De boottrip is werkelijk prachtig. In de Mekong Delta vindt al het leven op het water plaatst. Ik vaar langs houten huizen op palen. De huizen lijken soms ietwat gammel, maar zijn tóch in staat hoge tv-antennes overeind te houden. Ik vaar langs vissersboten en benzinestations. Alles drijft.

Ik slaap op de Sam-berg vlakbij Chau Doc op grens tussen Cambodja en Vietnam, maar ik heb geen puf de berg te beklimmen. Bovendien is het bewolkt. Ik laat deze bezienswaardigheid in Vietnam aan me voorbij gaan. 

sam berg vietnam
De Sam-berg tussen Vietnam en Cambodja

Viskwekerij in de Mekong Delta Vietnam

Ook de tweede dag van mijn tour aan de Mekong Delta sta ik vroeg op, er staat een bezoek aan een viskwekerij op het programma. Vis is een van de belangrijkste exportproducten van Vietnam, de Iglo vissticks komen hier vandaan. In een soort van basin onder een huis op houten palen zwemt veel vis. Best indrukwekkend om te zien!

cham dorp mekong delta
Bezoek aan een schooltje in de Mekong Delta

Bezoek aan een islamitisch Cham dorp

Vietnam is overwegend boeddhistisch, hier in de Mekong Delta bezoek ik een Cham dorp, een 'moslim enclave'. Er wordt geweven (en verkocht), er is een moskee en een klein schooltje. De kinderen bedelen om pennen, wanneer ze iets krijgen wordt er bijna om gevochten. 

Ik houd hier niet van. Wanneer je lokale bevolking wilt steune kun je beter (ongezien) iets aan de school doneren. 

drijvende markt vietnam
Drijvende markten in de Mekong Delta

Mekong Delta Homestay Tour

Ik eindig de boottocht in een piepklein dorp waar ik slaap in een homestay. Ik maak een kleine wandeling naar de moestuinen en de rijstvelden. Dat is best spannend, want ik moet over een malle houten paal en kleine bruggetjes balanceren.

In het dorp is niet veel te doen. Ik vul mijn tijd met relaxen, lezen en kaarten. 's Avonds duik ik vroeg in bed - net als het gastgezin. 

mekong delta tour markt
Drijvende handel op de Mekong (floating market)

Bezienswaardigheden Mekong: drijvende markten

Dag drie van de excursie bezoeken we een paar drijvende markten, welke gelukkig niet zo toeristisch zijn als in Thailand. Er worden vooral lokale producten verkocht als groentes, fruit, kleding en hout. De koopwaar hangt aan een bamboestok voor op de boot, zodat iedereen goed kan zien wat waar te koop is. 

Vervolgens vaar ik verder naar een tweede markt. Deze markt is een kleiner én rustiger. Helaas blijven we niet lang - ik ben dol op markten en mensen kijken. 

wierook mekong delta
Het maken van wierook in de Mekong Delta

Op weg naar Ho Chi Minh City stoppen we bij een werkplaats waar wierook gemaakt wordt. Helaas is er geen uitleg over het proces, met een soort pastamachine wordt het 'wierookdeeg' om een bamboe stokje werd gedaan (een voor een!), maar waar het deeg uit bestond... 

Google zegt hierover het volgende antwoord: barst van een boom als kleefmiddel, houtpulver als brandstof en dan nog wat geurstoffen. Da's duidelijk.

wierook maken vietnam
Een kleinschalige wierookfabriek

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry