home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Mekong Delta

29 april 2006

Van Cambodja naar Vietnam: een driedaagse tour door de Mekong Delta

De snelste manier om van Phnom Penh in Cambodja naar Ho Chi Minh City in Vietnam te komen is per minibus. Volgens mij is dat ook de saaiste manier....

Ik heb geen haast, en ook geen zin in een minibus. Ik kies daarom voor een driedaagse tour door de Mekong Delta. Een tour door authentieke dorpen die me hopelijk een kijkje geeft in het echte Vietnamese leven. Ik wil graag drijvende markten bezoeken, maar geen markten waar meer toeristen dan kooplui zijn. Been there, done that. Maar dat was Thailand, nu sta ik te popelen om Vietnam te ontdekken.

mekong delta tour vietnam
Een kijkje in het leven op het water met een Mekong Delta tour

Overland naar Vietnam

Helaas is het niet mogelijk om vanuit Phnom Penh helemaal naar Vietnam te varen. Een minibus brengt me naar de grens tussen Cambodja en Vietnam, waar ik door de douane moet. In mijn paspoort zit al een mooie visumsticker, er hoeft enkel een stempel bij. En dat is zo gepiept.

Eenmaal in Vietnam stap ik eindelijk op de boot. Mijn trip door de Mekong Delta kan beginnen!

huizen palen mekong
Wonen op het water mét televisie

De Mekong Delta: varen tussen huizen op palen

De boottrip is werkelijk prachtig. In de Mekong Delta vindt al het leven op het water plaatst. Ik vaar langs houten huizen op palen. De huizen lijken soms ietwat gammel, maar zijn tóch in staat hoge tv-antennes overeind te houden. Ik vaar langs vissersboten en benzinestations. Alles drijft.

Ik slaap op de Sam-berg vlakbij Chau Doc op grens tussen Cambodja en Vietnam, maar ik heb echt de puf om het ding op te klimmen om van de ondergaande zon te genieten. Ach, daar is het toch te bewolkt voor.

sam berg vietnam
De Sam-berg tussen Vietnam en Cambodja

30 april 2006

Viskwekerij in de Mekong Delta

De volgende dag sta ik weer vroeg op, vandaag staat een bezoek aan een viskwekerij op het programma. Vis is een van de belangrijkste exportproducten van Vietnam, alle Iglo vissticks komen hier vandaan. In een soort van basin onder een huis op houten palen zwemmen ook aardig wat vissen. Wanneer ze gevoerd worden is het een gespetter van belang. Best indrukwekkend om te zien!

cham dorp mekong delta
Bezoek aan een schooltje in de Mekong Delta

Bezoek aan een islamitisch Cham dorp

Vietnam is overwegend boeddhistisch, maar zo hier en daar wonen ook minderheden met een andere religie. Hier in de Mekong Delta bezoek ik een Cham dorp, een 'moslim enclave'. Er wordt geweven (en verkocht), er is een moskee en een klein schooltje. Alle kinderen uit het dorp bedelen om pennen en wanneer deze gekocht en uitgedeeld worden is het zo ongeveer vechten geblazen.

Ik houd niet van kinderen die om pennen en snoep bedelen. Ik wil de rest van de groep niet afvallen en laat hen hun gang gaan.

drijvende markt vietnam
Drijvende markten in de Mekong Delta

Homestay in de Mekong Delta

Ik eindig de boottocht in een piepklein dorp waar ik de nacht door zal brengen in een homestay. Na een kleine wandeling naar de moestuinen en de rijstvelden, waarvoor we over een veel te smalle houten paal moeten balanceren, zit er weinig anders op dan de rest van de middag te kaarten, te lezen en sudoka's op te lossen. En omdat het gastgezin zeer vroeg gaat slapen, doe ik dat ook maar...

mekong delta tour markt
Drijvende handel op de Mekong

1 mei 2006

Drijvende markt

Dag drie van de excursie bezoeken we een paar drijvende markten, welke gelukkig een stuk minder toeristisch zijn dan die in Thailand. Veel boten verkopen spullen, maar geen spullen war je een toerist blij mee maakt. Wel een hoop groentes en fruit, kleren (van het soort die Europeanen al jaren niet meer dragen), hout enzovoort. De koopwaren hangen aan een bamboestok, zodat iedereen goed kan zien wat waar te koop is. De tweede markt die we bezoeken is een aardig stuk varen en is bovendien kleiner en rustiger. En hoewel de markt zeer authentiek is en de rivier erg mooi is, is het me niet helemaal duidelijk waarom we zo'n anderhalf uur moeten varen (en weer terug) voor 5 minuten markt. Tja.

wierook mekong delta
Het maken van wierook in de Mekong Delta

Op weg naar Ho Chi Minh City stoppen we bij een werkplaats waar wierook gemaakt wordt. Helaas is er echter geen uitleg gegeven over het hoe en wat, het was duidelijk dat met een soort pastamachine het 'wierookdeeg' om een bamboe stokje werd gedaan (een voor een!), maar waar het deeg uit bestond... Google gaf het volgende antwoord: barst van een boom als kleefmiddel, houtpulver als brandstof en dan nog wat geurstoffen. Da's duidelijk.

Aan het eind van de driedaagse Mekong Delta Tour word ik afgezet in Ho Chi Minh City, ofwel Saigon.

wierook maken vietnam
Een kleinschalige wierookfabriek

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry