home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Vrijwilligerswerk Mongolië: helpen tijdens een zomerkamp voor (wees)kinderen

In 2006 heb ik een jaar door Azië gereisd en heb ik op verschillende plekken vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan. In juli 2006 hielp ik met een internationale groep vrijwilligers mee bij een zomerkamp voor kinderen in Mongolië.

Vrijwilligerswerk in Mongolië

Het is een droom voor mij. Reizen met de Trans-Mongolië Express naar Mongolië, het land verkennen tijdens een rondreis door Mongolië én meehelpen met een zomerkamp in het kader van culturele uitwisseling. Met een groep internationale vrijwilligers trek ik de woestijn het zomerkamp voor kinderen. De kinderen wonen het grootste deel van het jaar in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, in de zomer trekken ze er op uit naar de woestijn.

spelletjes vrijwilligerswerk mongolien
Spijkerpoepen tijdens een spelletjesmiddag voor de Mongoolse weeskinderen

Werken voor je eten

Het kamp is primitief. De kinderen genieten echter van het buiten zijn, het spelen met elkaar en de vrijwilligers. Echt luieren is er niet bij, elke ochtend en namiddag moet er gewerkt worden in de moestuin die bij de kampruimte ligt. In de tuin groeien allerlei gewassen, vooral aardappels. Deze aardappels vormen een belangrijke component voor de maaltijden van de kinderen: het hele jaar door eten ze aardappels die ze zelf hebben verbouwd. Aangevuld met wortels en uien - de Mongoolse keuken is er eentje met weinig uitgesproken smalen en eenvoudige ingrediënten.

Ik heb niks tegen aardappels, wortels en wortels. Wanneer het mijn beurt is om te koken tover ik deze ingrediënten in een handomdraai om tot een heerlijke hutspot. Hollandser kan bijna niet!

Culturele uitwisseling

Vijftien vrijwilligers uit verschillende landen assisteren de kids bij het werk op het land en bij een aantal huishoudelijke taken. Het werk is niet heel zwaar, we wieden veel onkruid. Aan de andere kant: het is warm. Zeker in de middag stijgt het kwik tot boven de 30 graden.

Na het werk in de moestuin organiseren de vrijwilligers activiteiten voor de kinderen.


Ballonnen zijn leuk speelgoed tijdens het vrijwilligersproject in Mongolië!

Primitief wonen in Mongolië

De vrijwilligers slapen in een traditionele Mongoolse tent (een Mongoolse ger), de kinderen in betonnen gebouwen. Elektriciteit is er helaas (nog) niet, maar de dagen zijn lang en als het een beetje helder is, is het tot na tienen licht. Ik mis de elektriciteit niet echt, in tegenstelling tot stromend water. Eerlijk is eerlijk: je hoeft je telefoon bijna nooit op te laden wanneer je deze niet kan gebruiken omdat er geen bereik is!

Er is regenwater in overvloed. Helaas is onze ger niet geheel waterdicht, op een onbewaakt moment glippen de eerste druppels onder het tentdoek door. De druppels worden er snel meer, en voor we het goed en wel doorhebben loopt er een heus riviertje door de tent.

Op mijn slaapmatje na is alles gelukkig droog gebleven. 

Ook de keuken lekt en we zijn dan ook continu met potten en pannen in de weer om al het water op te vangen. Om te voorkomen dat het plafond van hardboard door de druk van het water naar beneden komt, prik ik er maar een gat in met een kurkentrekker. Subtiel is anders, maar nood breekt wetten.

Erosie in Mongolië

Intensief gebruik van landbouwgrond leidt tot erosie, zeker wanneer er geen bomen en andere gewassen met lange wortels zijn om de vruchtbare grond op zijn plaatst te houden. Tot mijn grote verbazing stroomt er na een harde bui een rivier voor ons toilet langs. Compleet met miniwaterval! Je droog naar het houten huisje begeven wat je aan het zicht van de anderen onttrekt is een onmogelijke opgave.

Na de zoveelste bui veranderen de droge velden met af en toe een verdwaalde pluk gras in een klein meer. Terwijl de vrijwilligers in eerste instantie proberen zichzelf en hun bezittingen droog te houden, rennen alle kinderen naar buiten om zichzelf (en anderen) al dan niet vrijwillig in het water onder te dompelen. Iets wat er niet al te zachthandig aan toe gaat: jongens trekken meisjes aan de haren en de meiden werpen zich met zijn vijven op de boosdoener. Meisjes plagen kusjes vragen?


Samen kleren tijdens het vrijwilligerswerk in Mongolië

Komen en gaan....

De laatste avond is er een afscheidsfeest, 'uiteraard' met karaoke. Naast de traditionele Mongoolse muziek is Koreaanse popmuziek heel populair onder de kinderen. Mijn kennis van de Koreaanse hits is echter gering, dus mijn bijdrage aan de karaoke is minimaal. Iedereen die mij ooit heeft horen zingen kan alleen maar beamen dat dat het beste is voor iedereen ;)

Bij een feest horen cadeautjes. De groep vrijwilligers heeft besloten een aantal matrassen en watertanks aan het weeshuis te doneren. Het is best nog een onderneming om deze voor een mooie prijs te kopen op een lokale markt en ze vervolgens opgerold in een taxi mee te nemen naar het kamp. De kids zijn echter blij dat de niet op de grond hoeven slapen, en als dank krijgen we prachtige zelfgemaakte armbandjes en tekeningen.

weeskind vrijwilligerswerk in mongolie
Armbandjes maken met de kinderen

Ik heb dit project geboekt via SIW. SIW is een non-profit organisatie waardoor het project betaalbaar blijft. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry