home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Pakse en het zuiden van Laos

Vanuit het noorden van Laos vervolg ik mijn weg richting zuiden, waar ik de grens met Cambodja oversteek.

13-15 april 2006

Het zuiden van Laos

Pakse is een stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. Toch is het de moeite om een stad te maken in Pakse. Niet alleen om de lange busrit van het noorden naar het zuiden van Laos te breken, maar ook omdat er in de buurt van Pakse een aantal leuke bezienswaardigheden ligt. Deze zijn niet zo bekend als de highlights in het noorden, waardoor er meteen minder westerlingen zijn. Pakse is ideaal voor iedereen die het echte Laos wil ontdekken, locals wilt ontmoeten en het fijn vind om af en toe off the beaten path te reizen.

bussen laos
Volle bussen in Laos (al zit er hier bijna niemand in het gangpad)

Nieuwjaar in Pakse

Het is Nieuwjaar (Songkran) in Laos (en een aantal andere landen hier) en dat moet gevierd worden. Boeddhabeelden worden uit tempels gehaald om te reinigen, waarna de schone beelden weer in de tempel geplaatst worden. Het water waarmee de beelden zijn gereinigd, gieten mensen over elkaar heen terwijl ze de beste wensen uitspreken voor het nieuwe jaar. De praktijk lijkt echter anders...

Iedereen gooit water naar iedereen, beginnende met een klein beetje uit een bekertje, maar al snel worden de emmers en supersoakers uit de kast gehaald. Of gewoon de tuinslang. En het zijn niet je vrienden en bekenden die je geluk wens (nat maakt), maar je bouwt een val op de doorgaande weg en ALLE vervoermiddelen worden te grazen genomen. En aangezien alles open is, raken Ben en ik verschillende keren helemaal doorweekt. Maar goed, Jenny zou Jenny niet zijn wanneer ik niet vrolijk terug zou gooien. Leuk feestje! En dan is er natuurlijk een hoop muziek en eten en natuurlijk Beer Lao....

water met songkran
Gewapend tijdens de nieuwjaarsviering

Hetgeen me echter nog het meest heeft verbaasd zijn de 'guerilla pick-up trucks'. Heel veel mensen in een laadbak die vanuit een hele grote emmer heel veel water gooien naar werkelijk alles wat ze kunnen raken. En dat terwijl ze zelf uiteraard ook flink worden bekogeld. Grappig om te zien, al is het af en toe duiken geblazen!!! (Minder leuk zijn echter de waterballonnen. Een tegenligger heeft me er een achter in mijn nek gegooid, welke nu behoorlijk pijn doet. Een slecht begin van het nieuwe jaar...)

Champasak

Vanuit Pakse zijn Ben en ik naar de Champasak tempel geweest. Een Khmer-stijl tempel waarvan we er in Cambodja ongetwijfeld nog veel meer gaan zien, maar vanwege mijn liefde voor oude tempels wil ik ook deze tempel niet overslaan.

 oversteken rivier champasak
Het oversteken van de rivier de Champasak

De rit van Pakse naar Champasak in een gecharterde tuktuk (US$20) is zeer pittoresk, Ik rijd over hobbelige wegen en langs kleine dorpjes met veelal houten huisjes. Het landschap oogt erg dor met hier en daar een berg, maar in tegenstelling tot het noorden van het land zijn de bergen hier eerder langgerekt dan opstaande (siliconen)tieten. Het is grappig om te ervaren hoe in het zuidoosten van Azië het ene landschap moeiteloos overgaat in het volgende landschap. Hoewel ik inmiddels al maanden onderweg ben, verveel ik me geenszins!

Hoogtepunt van de rit is toch wel het oversteken van de rivier bij Champasak. Er is geen brug, en dus moeten we met auto en al de boot op. Al is 'boot' wellicht niet de juiste benaming voor de varende constructie die ik voor me zie liggen: drie boten zijn verbonden met houten planken. 

Moet dit vlot vrachtwagens, bussen en mensen veilig naar de overkant brengen? Ik twijfel over de veiligheid. Toch blijkt een groot aantal vrachtauto's en bussen droog de overkant te halen. Echt een klein wonder!

khmer tempel champasak
De Khmer tempels van Champasak

De tempel van Champasak is ook erg mooi. Er zijn verschillende gebouwen waarvan je een aantal nog in kan, maar een aantal zijn deels overgroeid. Er is een heilige bron, waar langzaam wat water uit druppelt. De tempel wordt omringd door bergen en rotsen. De immense waterbassins die om de tempel staan zijn nu grotendeels droog. Maar ach, deze zullen snel genoeg gevuld worden tijdens het naderende regenseizoen.

Er zijn niet veel toeristen, maar wel een hoop mensen die naar de tempel komen om te bidden. En dat maakt het wel weer leuk en uniek.

Tat Fan

Tat Fan is een van de vele watervallen van het Bolaven Plateau in Zuid-Laos. Het ding is zo'n 120 meter hoog, al konden we er helemaal niks van zien toen we bij de waterval aankwamen. Hoewel Nieuwjaar in het midden van het droge seizoen valt, regende het en was de waterval in een dichte mist (wolk) gehuld. Ehhh... Onze poging om naar de voet van de waterval te trekken hebben we ook maar snel opgegeven, het paadje was te smal en steil en glad door de regen. Geen veilig idee.

taa fan waterval pakse
De Tat Fan watervallen bij Pakse

Maar naar even wachten hebben we de waterval (eigenlijk zijn het twee stroompjes naast elkaar) toch nog gezien. Zeker de moeite waard, wat een diepte, echt geweldig!!!

Meer lezen over Laos?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry