home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Vientiane

April 2006

Ik maak een soloreis van een jaar door Azië. In Laos ontmoet ik Ben, mijn beste vriend uit Nederland.

Ben en ik zitten nu in Vientiane, de hoofdstad van Laos. De laatste avond alweer, morgen nemen we een bus naar het zuiden. Het is bijna Lao-nieuwjaar, ik ben benieuwd wat dat voor een invloed op onze reisplannen gaat hebben! Maar eerst dompel ik me onder in het boeddhisme in de hoofdstad Vientiane.

tempels in vientiane
Boeddhistische tempels in Vientiane

Vientiane

Vientiane is eigenlijk niet zo'n geweldige stad. Er is een aantal tempels, maar de meeste zijn heel recentelijk gebouwd en ze lijken allemaal wel een beetje (veel) op elkaar. Ik houd juist meer van oude tempel en de geschiedenis die ze uitademen. Jaartallen doen me niks, maar oude verhalen en gebruiksvoorwerpen vind ik geweldig!

Daarnaast heeft Vientiane veel huizen en straten in koloniale stijl, alleen steden deze niet echt met kop en schouders boven de koloniale gebouwen elders in het land uit. 

Ik loop niet echt warm voor Vientiane, ondanks dat het in april bloedje-heet is. Ik word wat loom van de hitte en pas mijn reistempo op het heetst van de dag aan op de mensen om me heen. Ik geniet in een stalletje met een colaatje of ik dompel me onder in zwembad.

mekong vietntiane
Genieten van een drankje met uitzicht over de Mekong

Arc de Triomph in Laos

Toch is het niet zo erg dat we ons vervelen. Vientiane heeft zo zijn eigen 'Arc de Thriomph' (Victory Monument, Patouxay), een boog ten midden van een fraai park. Niet een exacte kopie van het ding in Parijs, overigens, deze is fraai versierd met allemaal reliëfs met Boeddha's. 

Een stukje meer naar het noorden hebben we bovendien de That Luang bezocht, 's lands trots. Waar de liefde voor deze tempel vandaan komt is me een raadsel. Ja, de tempel is erg groot, maar persoonlijk vind ik hem niet zo mooi of bijzonder. Hij is wel erg geel!

arc de triomph vientiane
De Arc de Triomph van Vientiane

Meditatie workshop

Om bij te komen van al deze impressies heb ik bovendien een (boeddhistische) meditatie workshop bijgewoond. Klinkt wellicht nogal zweverig, is het misschien ook wel een beetje, maar ik merk wel dat het voor mij een heel nuttig hulpmiddel is (en zal zijn!) om me te concentreren en mijn gedachtes te ordenen. Het feit dat ik 'lekker op vakantie ben', wil niet zeggen dat ik nooit aan wat voor stress impulsen dan ook wordt blootgesteld. En dan heb ik het niet alleen over het inpakken van mijn tas en het steeds weer opnieuw moeten zoeken naar een andere kamer(-genoot).

boeddhapark vientiane
Het Boeddhapark bij Vientiane

Boeddhapark

Net buiten Vientiane ligt trouwens een groot (ahum) Boeddhapark, waar allemaal betonnen beelden van boeddhistische en hindoeïstische goden bijeen gezet zijn. Lang niet alle beelden zijn even mooi, overdaad schaad, maar het geheel is wel grappig. Bovendien hebben alle novices/monniken vrij omdat het bijna nieuwjaar is, dus lopen er verschillende rond die met ons hun Engels willen oefenen. Leuke en leerzame gesprekken, welke wellicht nog wel het hoogtepunt van het park zijn....

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry