home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Vang Vieng

Maart 2006

Ik ben in Vang Vieng, wat eigenlijk maar een raar plaatsje is. Vang Vieng ligt ongeveer halverwege tussen Luang Prabang en Vientiane te midden van prachtige landschappen. Vang Vieng is een plaats waar veel backpackers stranden en een aantal nachten langer blijven dan oorspronkelijk de bedoeling was. Vang Vieng is dan ook een van de meeste relaxe plaatsen van Laos.

kajak vang vieng
Kajakken tussen de bergen

Walhalla voor backpackers

Vang Vieng heeft veel faciliteiten voor backpacker. In Vang Vieng vind je dan ook veel meer goedkope guesthouses en restaurants met westers eten dan in andere delen van Laos. Maar helaas heeft het toerisme ook een keerzijde: in Vang Vieng vind je veel plekken waar 'magic mushrooms' en joints verkocht worden. Sommige backpackers zweven meer door Vang Vieng tijdens un eigen trip dan dat ze in staat zijn te genieten van de schoonheid die de omgeving te bieden heeft.

De verhouding backpackers ten opzichte van locals lijkt wat zoek, net als in de omgeving van Kao Sarn Road in Bangkok of in het zuiden van Bali.

Ik vind mijn eigen weg in de gekte van Vang Vieng. Ik vergrijp me niet aan drank en drugs, maar ik kan het niet nalaten om even neer te ploffen in één van de 'Friends-bars' die het stadje rijk is. Ik ben inmiddels maanden op reis, ik heb al tijden geen televisie gekeken en 'Friends' is mijn guilty pleassure op zijn tijd. Maar geen uren achter elkaar ;)

picknicken locals vang vieng
Picknicken tussen de locals 

Grotten, lagunes en karstbergen

Vang Vieng ligt in een prachtige omgeving met mooie, grillige karstbergen. Wie een beetje de moeite doet om te ontsnappen aan de massa vindt verborgen grotten en watervallen. 

Eén van de grotten net ten zuiden van Vang Vieng is de Tham Jang, een grot die in het verleden is gebruikt als verdediging tegen de Chinezen. Nu is het een fraai verlichte kalkgrot met mooie stalagmietformaties die met name populair is bij de locals. De grot is lekker koel (het wordt met de dag warmer) en door zijn verlichting en bijzondere vormen heel sprookjesachtig. Vanuit de grot, die hoog in de bergt ligt, heb je bovendien een prima uitzicht over de omgeving. 

Na het klimmen en zweten is het tijd voor een verfrissende duik in een lagune met kraakhelder water. Ik duik er in met kleren en al, net als de locals om me heen. Op zondagmiddag is Tham Jang namelijk een favoriete plek voor de locals om te picknicken. Ik hoef niet lang te wachten of ik word uitgenodigd door een familie om bij hen aan te schuiven. In eerste instantie ben ik wat afwachtend, maar wanneer ze aandringen sluit ik me aan bij hen. Het eten is voortreffelijk en gezien de grootte van de groep, ze zijn met meer dan twintig man, maakt die extra mond om te voeden niks uit. Bovendien: er is genoeg van alles. Na afloop doen de koeien zich te goed aan de restjes.

Hoewel het zwemmen bij Than Jang verrukkelijk is, is de beste plek om te zwemmen toch wel de Phoukham Cave, Het water is een stukje dieper, wederom kraakhelder én er zwemmen grappig kleine visjes in. Af en toe lijken de visjes aan mijn tenen te knagen, een raar en kriebelend gevoel.

kajakken vang vieng

kajakken vang vieng
Kajakken in de 

Kajakken bij Vang Vieng

Behalve zwemmen en grotten bekijken kan je in de omgeving van Vang Vieng ook heel mooi kajakken. Ik boek een excursie en ga op pad met de boot.

De excursie begint met het bezoek aan een aantal grotten met een ondergrondse rivier. Hier stap ik nog niet in de kajak, maar neem ik plaats in een tube. De tube is niets meer en niets minder dan een grote opgeblazen binnenband. Terwijl ik op mijn rug in de band lig te dobberen, trek ik zelf via een touw de grot in.

Na een bezoek aan Tham Sang/Elephant Cave en de Tham Nang, peddel ik met de kajak terug naar Vang Vieng. Althans, ik doe een verwoede poging. Ambitieus en onhandig als ik ben lig ik  bij de eerste rapid/stroomversnelling meteen al onderste boven. Tja, ik ben gewoon aan de foute kant langs de stenen gegaan, de boot met de gids lag nog aan wal. Strakke actie, maar we hebben het overleefd. En het is grappig om met minimale inzet alle mensen in hun tubes voorbij te varen...

Omdat maart het droge seizoen is in Laos, moet ik af en toe de kajak uit en met de boot onder mijn arm lopend verder totdat het water weer wat dieper is. Maart is dan ook niet de ideale reistijd wanneer je wilt kajakken in Laos.

tubing vang vieng
Tubing in Vang Vieng: dobberend de grotten in

Tubing in Vang Vieng 

Misschien is 'tubing' nog wel de raarste activiteit van Vang Vieng. Voor US$ 3.50 word je door een tuktuk 3 km stroomopwaarts van Vang Vieng gedropt, om vervolgens onderuit hangend in een tractorband terug naar Vang Vieng te dobberen. En nee, dat gaat absoluut niet hard in het droge seizoen, je moet af en toe flink peddelen om vooruit te komen en soms zelfs even uitstappen omdat het water te ondiep is. Een uiterst lamme bezigheid, maar ik moet bekennen dat ik het heb geprobeerd en prima heb vermaakt... Je maakt een praatje met mensen die langs drijven, stopt af en toe bij een bamboe bar voor een bier Lao en er zijn allerlei 'giant swings' (soort schommels) en kabelbanen waarmee je vanaf grote hoogte in het water kan plonzen. 

Inmiddels is het tuben echter aan banden gelegd.

Meer lezen over Laos?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry