home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Noord-Laos

Ik reis een jaar door Azie, en ik ben net aangekomen in Laos.  Een nieuw land, het vierde deze week... Arrghhh, veel te veel, ik weet het, maar hier blijf ik dan ook een tijdje, waarschijnlijk een week of 3 a 4. De eerste indruk is in ieder geval zeer positief, zij het 'dusty and bumpy', ofwel een hoop stof en hobbels.

boot thailand laos
Met de boot de grens oversteken tussen Thailand en Laos

Maart 2006

Huay Xai

Vanuit Chieng Mai in Thailand kun je heel makkelijk een visum voor en vervoer naar Laos regelen. Een spoedvisum kost 1800 bath en voor 30 bath heb je er een busje bij, wat om 10 uur 's ochtends vertrekt zodat je volp tijd hebt om de grens over te steken (per boot), welke om 18.00 uur sluit. Dachten we... De bus kwam pas om 12.00 uur aankakken, dus uiteindelijk was het rennen geblazen in Chieng Khon, het Thaise grensplaatsje, om niet de boot te missen (letterlijk!). Maar goed, we hebben het gehaald. Ik heb mijn felbegeerde visum en ik ben in Laos.

Huay Xai ligt een de grens tussen Laos en Thailand, aan de Laos-kant van de rivier. Het plaatsje is heel klein, er zijn wat huizen, wat hotels en guesthouses en een paar restaurants. En een tempel, die trouwens best mooi is! De mensen in Laos zijn overwegend boeddhistisch. 

De meeste reizigers slapen een nachtje in Huay xai om de volgende morgen naar Luang Prabang te vertrekken per speedboat of slowboat. Een heeft een plekje eten te bemachtigen voor de Gibbon Experience, een meerdaagse trip door de toppen van de bomen.

Ikzelf heb echter het plan opgevat om naar Luang Nam Tha te gaan met de bus. Richting het noorden dus! Even weg van de toeristen naar de bergen en minderheden in het noorden van Laos. 

bagage op het dak van de bus
Bagage op het dag van de bus

Met de bus door Laos

De weg van Huay Xai naar Luang Nam Tha is echter heel erg slecht en heel erg stoffig. Voor ik goed en wel door heb wat me overkomt zit het oranje stof overal. Op mijn kleren, maar ook in mijn neus en in mijn oren. Het stof belemmert het zicht en tijdens de busrit beland ik plaatselijk dichte tot zeer dichte mist... Vooral als er toevallig net een ander voertuig voor je rijdt! Gelukkig is het niet al te druk op de hobbelige weg, dus we tuffen langzaam richting noorden door fraaie landschappen. Na zo'n 8 uur, inclusief de nodige plas en rookpauzes komen we aan op de plaats van bestemming.

In de bus zitten maar weinig toeristen, maar des te meer locals. Inclusief hun balen rijst, kleinvee en op het dak hun motorfietsen. Met de bus door Azië is altijd een belevenis.

Tip: draag een (lange) rok tijdens busritten in Laos. Er zijn geen WCs langs de weg en ook niet altijd boompjes of andere beschutting. Niet iedereen hoeft tijdens het plassen je blote kont te zien, toch?

markt luang nam tha
De morgenmarkt van Laung Nam Tha

Luang Nam Tha

Eind van de middag kom, ik aan in Luang Nam Tha. In Luang Nam Tha is weinig te zien en te beleven, op de morning market na. Op deze markt worden veel verse producten te koop aangeboden door de verschillende bergvolkeren. Deze markt is echter niet zo toeristisch zoals veel markten in Thailand!

De enkele toerist met wie je in de bus hebt gezeten kom je overal weer tegen, wat eigenlijk heel gezellig is. Zeker wanneer je in de avond wordt uitgenodigd voor de housewarming party van een inwoner van het stadje, een klein feestje met lokale mannen en een stuk of tien toeristen, muziek, limbo-dansen en Lao-wiskey. Best grappig eigenlijk. (En nee, niet eens omdat ik dronken was...)

bergdorpen trekking laos
Door kleine bergdorpen in het noorden van Laos

Een trekking vanuit Luang Nam Tha

Vanuit Luang Nam Tha kun je trekkings boeken naar het Nam Tha National Park, naar nabijgelegen dorpen, naar pittoreske watervallen en bergen. Echt iets voor mij, lekker lopen in de natuur, beetje kletsen met mensen en van het uitzicht genieten.

Helaas wordt het uitzicht soms echter belemmerd door de mist, de rook en het stof. Overal staan berghellingen in de brand. Bossen moeten meer en meer plaatsmaken voor landbouwgrond, gewassen brengen meer geld in het laatje dan bossen en helaas is er nauwelijks controle van de lokale overheid. In de omgeving van Luang Nam Tha zijn op verschillende plekken tekenen van erosie zichtbaar, dood en dood zonde. 

Aan het eind van de trekking beklim ik een waterval, al is het droge seizoen niet ideaal wanneer je wilt zwemmen. Naja, ik bezoek binnenkort wel een grotere waterval...

picknick tijdens trekking
Lunchen in het bos tijdens de trekking

Noi Kiauw

Ik heb besloten dan ik vanuit Luang Nam Tha niet de directe bus naar Luang Prabang wil nemen, maar met een paar Fransozen die ik onderweg ontmoet heb het noorden van Laos verder wil verkennen. 

Vanuit Luang Nam Tha nemen we eerst de bus naar Udon Xai. Wederom een hobbelige rit, maar gelukkig minder stoffig dan mijn vorige busreis. Alleen moet ik, omdat ik niet een uur voor vertrek in de bus ben gestapt, op een tuinstoel in het gangpad zitten. En omdat ik de voorste tuinstoel heb in het gangpad, passen mijn voeten niet op de grond, alleen op de hoger gelegen motor van de bus. Bij elke bocht heb ik dan ook het idee dat ik door de stoel zal zakken... In de praktijk valt het allemaal wel mee, ik bereik dan ook zonder kleerscheuren mijn bestemming.

In Udon Xai stap ik in een pick up naar Pak Mong. Helaas, de directe bus naar Noi Kiauw, mijn eindbestemming, heb ik blijkbaar gemist, maar goed... De busrit is geweldig, het landschap is adembenemend mooi (veel bergen en pitoreske dorpjes van de verschillende Hill Tribes), de mensen met wie  de de truck delen zijn grappig (ookal verstaan we ze niet, we kunnen best communiceren) en de rit is gemiddeld genomen best confortabel. Totdat behalve de motorfiets en een hutkoffer ook nog een stuk of 10 zakker rijst meemoeten... Gelukkig maar voor een klein stukje van de reis. Onderweg maken we bovendien nog verschillende stops om op de markt paddenstoelen of banboe te kopen of om bij een van de vele kraampjes langs de weg gebakken rat te kopen. Ik heb me hier overigens (nog) niet aan gewaagd.

bergen rondom noi kiauw
Het berglandschap rondom Noi Kiauw

Vanuit Pak Mong moeten we de laatste 27 km afleggen met een andere pick up, maar dan zijn we na ruim 10 uur bussen eindelijk in Noi Khiaw. Eem klein dorp in het karst gebergte, supermooi. De wegen zijn onverhard, de meeste huizen zijn van hout en veel guesthouses verhuren ook houten bungalows. Ik zit echter in een stenen guesthouse vlakbij de busstop, ik ben een beetje lui en heb geen zin ver te lopen met mijn bagage, zeker omdat ik maar een nachtje blijf...

De volgende morgen verken ik te voet het dorp. Duurt minder dan een uur... Vanaf de brug over het dorp geniet ik van de zonsopkomst, de stofwolken die overal lijken te hangen geven de bergen en de rivier een mysterieuze kleur. Mijn boot die om 8 uur naar Luang Prabang zou vertrekken, blijkt echter pas om 10 uur weg te gaan, dus ik vermaak me met het spelen met kindjes, het maken van foto's, het lezen van een boek en met mijn iPod.

Boottocht over de Nam Ou rivier

Helaas zijn er minder mensen op de boot van Noi Khiaw naar Luang Prabang dan ik verwacht had, waardoor de boottrip ineens ook duurder werd. Naja, ik ben het hele eind hierheen gebust, dus dan maar US$ 5 meer betalen... (Maakt een totaal van US$ 15.)

varen over nam ou rivier
Varen over de Nam Ou rivier

De boottrip over de Nam Ou rivier is adembenemend, met name het eerste stuk! Karstbergen in al hun grilligheid, rare vormen, kleine dorpjes langs het water, spelende kindertjes, vissers (vak ook kinderen), waterbuffels, rotsen, er is genoeg te zien. Af en toe loopt de boot (bijna) vast, maar gelukkig slechts een keer zo erg dat we uit moeten stappen (in het ondiepe water) om met zijn allen de boot weer in beweging te krijgen. Best vermoeiend :-) Ook moeten we een stop maken om de propeller van de motor weer recht te hameren, maar de bootmannen zijn ervaren en blijkbaar zijn dit soort euvels dagelijkse kost, in het droge seizoen althans.

Het laatste stuk van de reis gaat over de Mekong, we passeren bovendien de beroemde grotten met de 1000 Buddha's. Deze rivier (de langste van ZO-Azie) is aanzienlijk breder en dieper, maar de reis is minder mooi. Aan het eind van de middag bereik ik uiteindelijk Luang Prabang en reismaatje Ben.

Meer lezen over Laos?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry