Doen in St Lucia: nijlpaarden, wetlands en meer!
St Lucia in Zuid-Afrika is een klein en vredig stadje. Vanuit St Lucia kun je makkelijk wetlands bezoeken waar nijlpaarden en krokodillen rondlopen. Het schijnt dat je behoorlijk voorzichtig moet zijn 's avonds om niet tegen een zo'n nijlpaard aan te botsen! Ik neem de proef niet op de som....
Nijlpaarden in de wetlands van Sint Lucia
Doen in St Lucia Zuid-Afrika
1. Boottocht door de wetlands van St Lucia
Meteen bij aankomst maak ik een boottocht door de wetlands. Het klinkt misschien als een suffe activiteit, maar toch is dit iets wat je absoluut moet doen in St Lucia!
Terwijl de boot zachtjes door het water glijdt, geniet ik van het uitzicht. Wat zijn de Wetlands van St Lucia toch mooi! Jong en oud, groot en klein doen hun best nijlpaarden te spotten. Hoewel nijlpaarden vrij groot zijn, is het nog best lastig om ze te zien. Een nijlpaard steekt namelijk maar een heel klein stukje boven het water uit. Zie ik daar een kei of een nijlpaard?
Behalve nijlpaarden zie ik krokodillen en een aantal vogels in de wetlands van St Lucia.
Sint Lucia boottocht
2. De Zulu cultuur in St Lucia Zuid-Afrika
De volgende ochtend heb ik via Bibs een tochtje geboekt naar het nabijgelegen Zulu-dorp Veyane Cultural Village. Het tripje is ergens een beetje toeristisch, maar mijn nieuwsgierigheid naar de Zulu cultuur wint.
In het dorp verschillende Beehives. Dit zijn traditionele huizen van de Zulu. Na een korte uitleg over de bouw van de huizen 'mag' (moet!) ik me uitdossen in Zulu kledij. Hier houd ik dus helemaal niet van... Wist je dat je aan de kleding van een jonge Zulu vrouw kan zien of ze nog beschikbaar is voor de huwelijksmarkt?
Medicijnman in een Zulu dorp
Na dit verkleedcircus maak ik een korte wandeling naar een nabijgelegen Zulu dorp. Hier maken ik kennis met de medicijnman. Hij laat verschillende geneeskrachtige kruiden zien en ruiken. Daarna jacht hij boze krachten weg met een traditionele dans.
Ik loop verder naar het volgende dorp, waar we een schooltje voor Zulu-kindjes bezoeken. De kinderen worden onder andere onderwezen in Zulu, maar krijgen ook een beetje Engels. Yol trots laten ze zien wat ze al kunnen. (Mijn juffen-instinct kwam helemaal boven :)) Aan het eind van het bezoek laten we een kleine donatie achter, en via de markt lopen we terug naar het Beehive dorp. Daar worden we getrakteerd op een Zulu-dans.
School in Zuid-Afrika
3. Krokodillen opvang in St Lucia
's Middags loop ik naar een opvangcentrum voor krokodillen, net buiten het stadje. Het lijkt niet ver op de kaart, maar stiekem valt het nog best tegen. Dit is vooral omdat er onderweg niet bijzonder veel te zien valt.
Het krokodillencentrum is interessant om te zien! Hier worden verschillende soorten krokodillen gekweekt (heet dat zo?), om vervolgens te worden uitgezet in het wild of in dierentuinen over de hele wereld. De volwassen beesten zijn lui en enorm groot. De kleine jonge beesten daarentegen liggen en krioelen over elkaar als een mierenhoop. 't Is dat het krokodillen zijn, maar ergens ziet het er best nog schattig uit.
Krokodillen in Sint Lucia
4. Nijlpaarden in de wetlands van St Lucia
De volgende morgen heb ik me ingeschreven voor een gratis wandeling die mijn hostel organiseert. Ik ben niet de enige die hier aan mee wilt doen, er staat al snel een aardig groepje backpackers te wachten op de gids. We wachten, en wachten.... Uiteindelijk komt er iemand, maar wacht, we moeten eerst nog langs een weeshuis om daar brood af te leveren. Na een kort bezoek aan het weeshuis beginnen we eindelijk met onze wandeling.
De wandeling is helaas maar kort. Het is machtig mooi om door de wetlands te lopen. Gras en zand wisselen elkaar af, en uiteraard zien we nijlpaarden en krokodillen. De nijlpaarden liggen lui te gapen in de ochtendzon. Ze maken een raar geluid naar elkaar, geen idee wat de achterliggende boodschap is, maar het waren in ieder geval luide boodschappen! En op mij als mens komt een brullend nijlpaard behoorlijk imponerend over.
Nijlpaarden in Sint Lucia, Zuid-Afrika
5. Strand in St Lucia
Op een klein stukje lopen vanuit het stadje ligt het heerlijke zandstrand van St Lucia. Tijdens de zomer in Zuid-Afrika kun je hier heerlijk zwemmen en snorkelen. In de winter is het daar net iets te koud voor.
Toch is het strand in St Lucia nog altijd een bezoek waard, al is het maar om een strandwandeling te maken of paard te rijden. Je kunt het strand bovendien combineren met de Estuary Boardwalk waar je nijlpaarden kunt spotten.
Sint Lucia Strand
Praktische tips voor reizen naar St Lucia
Reizen naar St Lucia
Ik reisde met de Baz Bus van Umkomaas naar St Lucia. Dit traject is sinds een paar jaar overgenomen door lokale bussen die met de Baz Bus samenwerken. Er gaan nog altijd meerdere bussen per dag van Durban naar St Lucia.
Het is makkelijker om St Lucia te bezoeken met eigen vervoer. Je kunt dan na een bezoek aan de wetlands van St Lucia doorrijden naar het Hluhluwe Park voor een gamedrive.
Accommodatie in St Lucia
Ik overnachtte in Bibs International Backpackers St Lucia. Bibs richt zich op jonge mensen die gaan backpacken in Zuid-Afrika. St Lucia is sowieso een plek die zich erg op backpacken in Zuid-Afrika richt. Op veel plekken kun je goedkope excursies boeken en er is volop budget accommodatie.
Bibs heeft veel gratis activiteiten voor budget reizigers. In de tuin staat een braai en het hostel heeft een goed uitgeruste keuken. Ik reis in de winter in Zuid-Afrika en ben de enige gast in mijn dorm.
Krokodillen in Sint Lucia
Het weer en klimaat in St Lucia Zuid-Afrika
Meestal schrijf ik niet zo veel over het weer op reis. Het weer is een gegeven, je verandert er weinig aan. Het kan zomaar verschillen van jaar tot jaar. Toch wil ik een paar woorden wijden aan het klimaat in St Lucia in Zuid-Afrika. Ik heb St Lucia bezocht in de winter (juli). Wanneer je kijkt naar klimaattabel dan is het weer in St Lucia in de winter prima te doen. Het is niet te warm, maar zeker ook niet koud. Er is niet veel regen. Helemaal prima!
Eenmaal in Zuid-Adfrika kwam ik tot de ontdekking dat veel anderen de winter in Zuid-Afrika wél koud vinden. Er zijn minder lokale toeristen die bepaalde excursies willen doen in St Lucia. Deze gaan dan ook niet door omdat het laagseizoen is. Kanoën en snorkelen in St Lucia is in de winter bijvoorbeeld niet (altijd) mogelijk.
Voordeel van de 'koude' winter is dat er dan geen malaria in St Lucia is.
Sint Lucia wetlands
Meer lezen?