home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)De mooiste bezienswaardigheden in Istanbul

Mijn eerste ervaring met Turkije vergeet ik nooit: ligt daar nu sneeuw op de landingsbaan? Terwijl de lente al begonnen is? Ja dus. Tja, daar heb ik me niet echt op voorbereid... Natuurlijk heb ik wel een winterjas bij me, maar niet zoveel truien. Bovendien heeft de kamer in ons hotel geen verwarming, alleen maar airco. Dus: slapen in een jeansbroek met een trui aan! De douche is gelukkig wel warm, alleen had het water (met veel chloor) best een piskleurtje. Maar goed, met een plastic zakje in de afvoer loopt het bad aardig vol en na een heet bad vergeet je de koude. Voor even dan...

Oosterse bazaars

Istanbul is duidelijk anders dan alle andere Europese steden die ik tot nu toe gezien heb. Voor alle duidelijkheid: ik doel NIET op vrouwen met hoofddoekjes, die zie je in Istanbul dus nauwelijks! Ik doel meer op de sfeer binnen de stad, de stad is meer oosters, met duidelijk een andere bouwstijlen en leuke bazaars.

De bekendste Bazaar is de Kapaliçarsi (Grote Bazaar). Dit is een overdekt doolhof van 4000 restaurantjes, tapijtwinkeltjes, juweliers, theehuizen en nog veel meer. Geweldig! Heerlijk om rond te slenteren, goed af te dingen en dan iets te kopen. Verder zijn er ook nog (onoverdekte) markten te vinden die zijn gespecialiseerd in bv kleding of levensmiddelen. Een van die levensmiddelen bazaars is de Misir Carsisi, oftewel de Egyptische kruiden bazaar. Bezoek ook deze bazaar eens, al is het maar vanwege de lekker ruikende kruiden en hun mooie kleurtjes...

Topkapi paleis

Istanbul telt een aantal belangrijke paleizen. Het Topkapi paleis is echt een sprookjespaleis. Pracht en praal, goud en mooie mozaïeken brengen de rijkdom van het Ottomaanse rijk tot leven. Het paleis omsluit meerdere binnenplaatsen en bestaat uit vele kamers. Een aantal daarvan behoorden tot de keizer, een aantal tot diens harem. Kleine openingen maakte het voor de keizer mogelijk om zijn harem te bespieden. Ook waren er paleisscholen en kamers speciaal voor ambassadeurs en andere belangrijke gasten van de sultan. Tegenwoordig zijn hier musea gevestigd. Minder pracht en praal is te vinden in het andere paleis van Istanbul, het Yerebatan Sarayi (ondergrondse paleis). Dit gerestaureerde Byzantijnse paleis was ooit de waterbron voor een deel van de stad. Onderaardse zuilen ondersteunen het geheel. Onder aan twee van de zuilen bevinden zich twee Medusa-hoofden, deze komen waarschijnlijk uit de stad Chalkedoon. Op het smalste punt van de Bosporus bevindt zich nog een derde paleis: het Rumeli Hisari. Een fraai staaltje Ottomaanse cultuur!

Blauwe moskee

In Istanbul zijn diverse moskeeën te vinden. Probeer er zeker een paar te bezoeken tijdens je stedentrip naar Istanbul! 

De bekendste is de Blauwe Moskee (Sultanahmet Camii). De koepel van de moskee wordt omringd door zes minaretten en wordt vaak beschouwd als een architectonisch wereldwonder. Grote koepels worden aan alle kanten ondersteund door halve koepels. De moskee dankt overigens zijn naam aan de blauwe bloempatronen van Isnic-tegels (meer dan 20.000!). 's Avonds is de moskee verlicht door blauwe lampen.

Tegenover deze moskee ligt een restaurant waar je kunt dineren. Het eten was weliswaar niet zo speciaal, maar het uitzicht maakte dat ruimschoots goed!

Süleymaniye Camii

Een andere mooie moskee is de Süleymaniye Camii. De moskee stamt uit de 16de eeuw en is een juweel van klassieke Otomaanse architectuur. Vanaf de oevers van de Bosporus heb je een prachtig uitzicht op deze moskee.

Aya Sofia

Ooit gebouwd als kerk (537), na de Ottamaanse verovering omgedoopt (?) tot moskee en tegenwoordig een museum: Aya Sofia (Kerk van de goddelijke wijsheid). De kerk is een icoon van het Byzantijnse rijk, later zijn minaretten aan het geheel toegevoegd, de kerk oogt saai van buiten maar is een pracht van binnen. Hoeveel tegenstellingen kan een gebouw herbergen?

De stad telt trouwens nog vele andere moskeeën die minder groot en minder imposant zijn.

Een kerk die nooit is veranderd in een moskee is de Aya Irini Kilisi (Kerk van de goddelijke vrede). Op de Aya Sofia na is dit de grootste Byzantijnse kerk die de stad rijk is. In het hof aan de westelijke zijde van de kerk staan allemaal tombes.

Andere kerken zijn de Kerk van Sint Joris en de Imrahor Camii (Kerk van Johanes de Dooper van Studius). De laatste is trouwens ook moskee geworden.

Moskee van de prins

Bij de Sehzade Camii, de moskee van de prins, bevindt zich een aantal uitzonderlijk mooie graftombes. Deze tombes zijn van prins Mehmet, Rüstim Pasa en Ibrahim Pasa.

De moskee is van binnen erg indrukwekkend, met witte kalligrafie op een blauwe achtergrond.

Een andere indrukwekkende tombe is de tombe van Sultan Mahmut II. Dit mausoleum dateert uit 1838. De tombes van de sultan en diens familie zijn omwikkeld in fluweel. Buiten zijn nog andere graven te vinden, maar deze zien worden duidelijk minder goed onderhouden...

At Meydani

Het At Meydani (hippodroom) is een van de weinige dingen oud het oude Constantinopel die enigszins bewaard zijn gebleven. De oorspronkelijke renbaan stamt uit de tweede eeuw, nu loopt op precies diezelfde plek een weg. Op het plein dat door deze weg omsloten wordt, staat een Egyptische obelisk uit de vierde eeuw. De hiërogliefen zijn nog duidelijk zichtbaar!

Sowieso is het Hippodroom leuk om te bezoeken. Aan dit plein, centraal tussen de Blauwe Moskee en de Aya Sofia liggen diverse grappige (souvenirs)winkeltjes. Ook lopen er diverse verkopers rond die hun waren willen slijten, zo ook grappige fluitjes die iets weg lijken te hebben van de fluit van de fakhir uit het sprookje :-)

Valen's Aquaduct

Uit ongeveer dezelfde tijd (4de eeuw) stammen de bogen van Valen's Aquaduct. Over het aquaduct, ooit 10 km lang, stroomde schoon water van het Belgrad-bos naar de citernes in het oude stadscentrum (zie ook het hierboven beschreven Yerebatan Sarayi).

Keizer Valens had eeuwen geleden een vooruitziende blik: de bogen zijn precies breed genoeg om er een rijbaan onderdoor te leggen. Voor een vierbaansweg heb je dus 'slechts' vier boogjes nodig :-) Een duidelijke vorm van landschapsvervuiling, maar ach, afbreken van het aquaduct zou nog erger zijn... In het park naast de weg lopen veel (straat) kinderen rond die dolgraag je schoenen willen poetsen. Sommige zijn best brutaal, ze smeren schoenpoets op je schoen en verwachten dan dat ze je schoenen mogen poetsen. Je hebt dan weinig keus: je kan moeilijk met zo'n zwarte klodder prut op je schoen rond blijven lopen! (Extra uitkijken wanneer je open schoenen of niet-zwarte schoenen draagt!)

aquaduct istanbul
Valen's Aquaduct in Istanbul

Bosporus

De rivier de Bosporus deelt de stad in tweeën en scheidt hierbij het Europese van het Aziatische continent. Dagelijks gaan er talrijke bootjes heen en weer, een leuk uitstapje dus! Vanaf de Bosporus heb je een mooi uitzicht over de stad met zijn paleizen en over de verschillende minaretten die de lucht in steken.

Tijdens mijn stedentrip naar Istanbul was aan de Aziatisch oever van de Bosporus een soort kermis. Of de attracties hier altijd stonden, of alleen maar ter ere van het offerfeest dat toevallig gaande was, weet ik niet. Maar ik wet wel dat ik me prima vermaakt heb in het reuzenrad met uitzicht over de Bosporus. Tja, we zijn een beetje afgezet en moesten veel meer betalen dan de lokale bevolking, maar daar stond wel tegenover dat we extra lang (bijna een half uur...) in het reuzenrad mochten zitten!

Bij de Galata Köprüsü (Galata-brug) is het een en al bedrijvigheid. Over de brug raast een zesbaansweg, langs de kade liggen talrijke vissersbootjes en wordt volop gehandeld.

turks fruit
Turks fruit op de markt

Byzantijnse stadmuren

De Byzantijnse stadsmuren van Istanbul zijn ook een bezoek waard. Aan de andere kant, ze zijn vrij moeilijk om te missen. De 6,5 km lange muren van Theodorus verdedigen de landkant van Istanbul. De bouw van deze muren ging van start in 413. De muur is helemaal opgenomen in de huidige stad. Een deel loopt langs het spoor, een deel door steegjes, een deel is overgenomen door zigeuners. Hoezo oud en niet meer van deze tijd?

Meer tips voor een eerste trip naar Istanbul? Lees dan snel 8x doen in Istanbul van Travelaar.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry