home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Pangandaran Nationaal Park: strand en jungle op Java

Het dorpje Pangadaran ligt aan de zuidkust van Java tussen Bandung en Yogyakarta. Geleidelijk aan vinden steeds meer toeristen hun weg naar het visserdorp. De belangrijkste bezienswaardigheden van Pangandaran zijn de jungle en de witte stranden. 

In deze blog lees je meer over bezienswaardigheden, vervoer en accommodaties in Pangandaran.

pangandaran strand
Genieten op Pangandaran strand

Reizen naar Pangandaran

Reizen van Yogyakarta naar Pangandaran

Vanuit Yogya kun je makkelijk je vervoer naar Pangandaran regelen. Verschillende reisorganisaties bieden tochten aan per minibus of per minibus en boot. Uiteraard kun je ook reizen zonder combinatietickets, maar dan loop je het risico dat je de boot mist. Letterlijk. 

De waterweg maar Pangandaran is niet de snelste weg, maar wel de mooiste! Ik reis daarom over het water naar Pangandaran. Het eerste deel van de trip gaat over de weg naar Cilacap. Daar stap ik over van de bus in de boot, en ik ga over het water verder. Langs een oude gevangenis (Bui Besi) en mangrovebossen. Langs kampongs. Soms vliegen er vliegende vissen over of langs de boot. Deze boottocht is een van de hoogtepunten van mijn reis.

Uiteraard kun je ook op deze manier van Pangandaran naar Yogyakarta reizen.

Reizen vanuit Bandung naar Pangandaran

Tussen Bandung en Pangandaran rijden shared taxi's. Dit is een makkelijker en relatief comfortabele manier van vervoer.

bezienswaardigheden pangadaran
Een lokale poppenmaker

Met de boot door het zuiden van Java

Mijn reis van Yogya naar Pangandaran verloopt niet geheel als verwacht. In Cilacap staat er nog geen boot klaar, maar volgens de chauffeur van de minibus kan deze elk moment arriveren. Ik maak van de stop gebruik om wat snacks en drinken te kopen, ondertussen klets ik was met de locals die ook op de boot wachten. Als de boot eindelijk arriveert, worden we geholpen met de bagage en kan de reis eindelijk beginnen. 

Oeps. Te vroeg gejuicht.

Het regelmatige geronk van de motor maakt snel plaats voor een onbestemd gepruttel. Ik ben de haven nog niet eens uit! Binnen een paar minuten echter heeft de bootsman de boot weer aan de praat, vol goede moed beginnen we aan de volgende meters. Ook nu is het geluk van korte duur. 

Als dit ritueel zich enige keren herhaald heeft, wordt besloten dat iedereen toch maar moet overstappen op een andere boot. Al snel kunnen we, midden op het water, overstappen.

strand pangadaran java
Verlaten stranden bij Pangandaran National Park

De leukste bezienswaardigheden van Pangandaran

Pangandaran National Park, een uniek stukje jungle op Java

In Pangandaran is het makkelijk een gids te vinden voor een tocht naar Pangandaran National Park. Er worden jungle tochten van verschillende lengtes en zwaarten aangeboden, voor ieder wat wils dus. 

In Pangandaran maak ik in mijn eerste trekking in de jungle in Indonesië. Ik kijk verbaasd naar de voeten van mijn gids. Hij loopt op flipflops? Al snel leer ik dat dit een bekend fenomeen is in Azië: gidsen lopen meestal op flipflops of zelfs op blote voeten. Ik heb vrij zwakke enkels en moet er echt niet aan denken!

Lees ook over mijn bijzondere ontmoeting tijdens mijn trekking in Sumatra.

Pangandaran National park is een uniek stukje Java. Hier is het enige oerbos van het eiland wat nog in tact is. Ik klauter tussen oude teakbomen en verwonder me over de bijzondere vegetatie in de jungle. Ineens hoor ik het geluid van stromend water: midden in de jungle op grote hoogte ligt een klein meer. Ver onder me zie ik de zee.

Een aangrenzend park is ook zonder gids te betreden. Dieren hier zijn redelijk gewend aan wandelaars en laten zich snel zien. Misschien een beetje nep, maar ook wel weer leuk. 

green canyon pangadaran java
Pangandaran bezienswaardigheden: prachtige jungle in de Green Canyon

De stranden van Pangandaran

Op het schiereiland Pangandaran is het nooit ver naar de zee toe. De zandstranden zijn schoon. Niet ver van de kustlijn zijn voldoende warungs voor je natje en je droogje. De zee is echter vrij wild, er zijn soms meters hoge golven, lekker een stukje zwemmen gaat dus lang niet altijd. Echter, zolang je de kust niet te ver achter je laat is het goed te doen. Met een duikbril en snorkel zul je al snel mooie vissen en wat koraal zien. Ikke was echter zo stom om mijn voet open te halen aan een stuk koraal, AU! Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

Een avontuurlijk boottocht in de Green Canyon

Ennuh, vergeet niet een boottocht over de Green Canyon te regelen. Ik vaar op een kleine boot over een rivier met aan alle kanten regenwoud. Op naar de watervallen! Of deze watervallen mooi zijn weet ik trouwens niet, door hevige regenval was de rivier te wild en konden we de watervallen helaas niet bereiken.

boottocht pangadaran national park
Met de boot door de Green Canyon

Praktische tips voor Pangandaran

Back to basic: vis in Pangandaran

Waar kun je beter vis eten, dan in een vissersdorp?

In de haven van Pangandaran verkopen diverse visrestaurants dagverse vis en schaaldieren. Ben en ik zijn hier een keer kreeft en reuzengarnalen gaan eten voor heel weinig geld! De sfeer in deze restaurants is iets minder: je eet onder het felle licht van een TL-lamp. Deze plek is naar westerse maatstaven weinig sfeervol, maar het eten is goed. Een aanrader dus voor iedereen die tussen de locals van een goede budget maaltijd wilt genieten!

jungle green canyon
De jungle bij de Green Canyon

Overnachten in Pangandaran

Pamngadaran heeft veel leuke accommodatie. 

Mini Tiga Homestay ligt dichtbij Pangandaran strand. De homestay heeft een tuin, een terras en een bar. De vriendelijke eigenaar kan helpen met tickets en excursies. Rinjani Homestay is een ander leuk hostel in Pangadaran. 

Ben je op zoek naar meer luxe? Kijk dan eens naar Menera Laut Hotel. Dit viersterren hotel heeft een fraai zwembad.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry