home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
10/11/2019

Interview: going local Lombok

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand schrijft Elfi over haar leven in Indonesië. Ze woont in Kuta aan de zuidkust van het eiland Lombok. Een gebied dat niet echt beschadigd is door de aardbevingen van zomer 2018, maar indirect toch getroffen is.

strand lombok indonesie
Verlaten stranden in het zuiden van Lombok

Emigreren naar Lombok, Indonesië

Na vele bezoeken aan Lombok begon ons leven in België alsmaar saaier en oppervlakkiger aan te voelen en dus besloten we in 2014 om alles achter te laten en naar hier te verhuizen. In september van datzelfde jaar stapten we het vliegtuig op en begonnen we met ons guesthouse in Kuta, Lombok. Al snel richtten we ook een organisatie op voor het steriliseren van de straathonden hier.

zuiden lombok
Het zuiden van Lombok

Een nieuw begin, een uitdaging

Te zeggen dat de voorbije vier jaar een uitdaging zijn geweest is zeker en vast het understatement van het jaar! Een wervelwind aan gevoelens, ervaringen, lessen, verrassingen, mislukkingen maar ook vele overwinningen is op ons afgekomen en we hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing.

Ons leven is zo veel rijker geworden en we hebben een andere en vooral bredere kijk ontwikkeld op hoe de wereld en het leven nu echt in elkaar zit.

uitzicht lombok

honden lombok
Liefde voor honden

Veranderingen op Lombok

Uiteraard kom je als expat automatisch in contact met andere expats en breng je veel tijd door in het expat leven. De afgelopen vier jaar is het in Kuta Lombok ook ontzettend veel aangenamer en makkelijker geworden om te wonen als buitenlander. En daarmee ook om als reiziger op bezoek te komen natuurlijk. Zo veel meer te doen en zo veel meer producten en diensten beschikbaar. Toch zijn we blij dat wij de ervaring hebben gehad om het met minder te doen, om verplicht te worden bepaalde luxes en gewoontes te laten varen. Wij genieten nu nog steeds heel erg van de eenvoud van het leven, van local food, van tevreden zijn met kleine dingen en vooral van de enorme samenhorigheid met de mensen om ons heen. Dat laatste is iets dat je in België nauwelijks nog vindt en we zijn heel erg dankbaar dat wij hier mogen ervaren hoe mensen er echt voor elkaar kunnen zijn, zelfs in de kleinste dingen. En zo hoort het, vinden wij.

markt lombok
De markt van Lombok

Aardbevingen op Lombok: iedereen helpt elkaar

Als Lombok dat ons nog niet geleerd zou hebben, zouden de recente aardbevingen dat zeker wel hebben gedaan! Het is een verschrikkelijke tijd geweest hier en heel veel mensen zitten nog altijd in een hele slechte situatie. Maar wat ons voor altijd het meeste zal bijblijven is de ongelooflijke liefde en samenhorigheid die deze aardbevingen met zich mee hebben gebracht. Iedereen, ongeacht afkomst of geloof, rijk of arm, doet er hier alles aan om de slachtoffers en Lombok er weer bovenop te helpen. Dat is waar het in het leven om draait!

rijstvelden lombok

karbauw lombok
Ongerept Lombok

Ga ook naar Lombok

Wij hopen dan ook massaal dat reizigers hun weg naar Lombok heel gauw weer terugvinden, want dit eiland en zijn bevolking hebben zo veel te bieden! Zoek contact met personeel van je accommodatie, verkopers op de markt, het lieve vrouwtje aan het fruitkraam, enzovoorts. Mensen zijn hier altijd klaar om iemand uit te nodigen op een ceremonie of een huwelijk of om gewoon lekker voor iemand te koken en te laten zien waar en hoe zij leven. Neem gewoon de tijd en doe de moeite om interesse te tonen voor hen en hun thuis. Je zal zien dat Lombok je ontzettend veel te bieden EN te leren heeft!

Extra plus: Iedereen die nu bezoekt steunt onrechtstreeks het hele eiland! Mensen hebben weer werk en bovendien kan geld dat binnenkomt ook vaak dienen voor hulp naar de slachtoffers toe.

Allen hierheen dus! ????

Bedankt Elfi voor je leuke bijdrage aan 'going local'. De volgende keer dat ik naar Lombok ga, kom ik zeker langs.

lombok schommel
Schommelen in Lombok

Meer lezen over wonen Indonesië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry