home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Voorkom oplichting op reis

Oplichting op reis, iedereen heeft er wel eens last van gehad. Toch?!?! Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die wel eens opgelicht is. Bij deze een aantal veel gebruikte scams én tips om ze te voorkomen. 

De grote wisseltruc

Je gaat met een grote berg euro’s naar het buitenland om het daar te wisselen naar de lokale valuta. Dat kan bij de bank of bij een van de vele wisselkantoortjes. Je krijgt een grote berg flappen die je ter plekke na moet tellen. En hokus-spokus, terug in het hotel blijk je minder bankbiljetten in handen te hebben dan je bij het wisselkantoor hebt geteld. Dat is balen!

Hoe voorkom je deze oplichting op reis?

Wissel alleen geld bij een betrouwbare wisselkantoor. Of nog beter: neem geen grote berg contact geld mee op reis om te wisselen, maar haal geld uit de ATM. Soms betaal je daar een paar euro meer voor, maar je weet in ieder geval zeker dat je niet wordt opgelicht.

Goedkoop is duurkoop. Zowel thuis als op vakantie.

oplichting geld oezbekistan
Geld wisselen op straat blijft een risico

De grote wisseltruc (2)

En dan is er nog een grote wisseltruc. In sommige landen lijkt het briefgeld een beetje op elkaar. Je geeft 50 lira aan de taxichauffeur en die beweert dat je een briefje van 5 lira gegeven hebt. Het bewijs is het briefje van 5 waar de beste taxichauffeur mee wappert.

Hoe voorkom je de wisseltruc?

Hoe de taxichauffeur het doet weet ik niet, zelfs een goede goochelaar kan hier wat van leren. Kijk goed wat je geeft en laat je niet bedotten. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

De taxi is de weg kwijt

Je wilt naar een tempel aan de andere kant van de stad. Eindelijk heb je een taxi gevonden die op de meter rijdt. Wat een opluchting. Maar dan… Was die tempel niet de andere kant op? Voordat je goed en wel doorhebt wat er gebeurt, staat de taxi in de file. Terwijl de meter vrolijk verder tikt, daalt je humeur tot een nieuw dieptepunt.

Hoe te voorkomen?

Binnen Europa kun je makkelijk via GoogleMaps de route controleren. Daarbuiten heb je een lokale SIM-kaart nodig of een app als Maps.me. Vertrouw je het niet? Zorg dat je in ieder geval een idee hebt van het beginpunt, het eindpunt en de afstand.

kecak dans bali
De feestelijke kecak dans op Bali

Het is vandaag een feestdag

"Het is vandaag een feestdag, dus de tempel is dicht. Ik kan je wel naar een andere tempel brengen?"
"Het is vandaag een feestdag, en daarom is de bus twee keer zo duur."
"Het is vandaag een feestdag, dus de trein rijdt niet. Ik kan je met de auto brengen?"

In veel (verre) landen zijn er andere feestdagen dan bij ons in Nederland. Op sommige plekken lijkt het iedere dag feest. Omdat het volle maan is of juist nieuwe maan. Omdat de koning jarig is. Je kunt het zo gek niet bedenken of er moet wel iets gevierd worden.

Maar soms viert alleen diegene die je op de feestdag wijst feest. Omdat je in zijn mooie praatjes bent getrapt. Omdat hij je 'helpt' je plannen te wijzigen die in het honderd lopen omdat het een feestdag is. Dat kost jou een hoop extra geld. Drie maal raden waar dat geld belandt. Jouw redder in nood drinkt een biertje op je. Of twee. Of zuipt zich helemaal lam. En jij zit met de kater.

Hoe voorkom je deze oplichting op reis?

Online kun je de belangrijkste feestdagen vinden van het land waar je reist. Maar niet alle feestdagen. Vertrouw je het niet? Bedankt voor de deal en probeer het ergens anders.

Sommige plekken staan trouwens bekend om deze scam. Bijvoorbeeld de regio rondom het koninklijk paleis en de Wat Po in Thailand. Van deze twee bezienswaardigheden in Bangkok wordt vaak onterecht beweerd dat ze gesloten zijn omdat het een feestdag is.

bus sri lanka
Feestdag of niet: de bus rijdt gewoon

Cadeautjes van straatkinderen en zielige mevrouwen

Je loopt op straat langs een mooie kerk en ineens krijg je een bloem in je hand geduwd. “Voor jou”, prevelt een zielige mevrouw. Even bloei je op van het gulle gebaar. Maar dan voel je ineens een slap handje op je arm. Het bloemetje kost ineens tóch geld. Net als het geknoopte armbandje dat vliegensvlugge kindervingers om je pols hebben geknoopt. Nee, ze willen het cadeau echt niet terug. Ze willen geld zien.

Hoe voorkom je ongewenste cadeautjes?

Neem niks aan waar je niet om gevraagd hebt. Geen bloemen en geen armbandjes. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Het lijkt misschien lastig om 'nee' te zeggen als iemand je iets aanbiedt, maar wanneer je het cadeau (al dan niet bewust) aanvaard hebt, is het nóg lastiger om er vanaf te komen. 

betalen foto
Betalen voor een foto ruikt soms naar oplichting

Betalen voor de foto

Ik schreef al eerder over portretfotografie op reis. Er is niks mis mee om iemand een kleine vergoeding te geven wanneer je hem op de foto zet.

Wanneer je je uit laat dossen in lokale kledij en je samen met je lover én een bereidwillige local gaat poseren, dan hangt daar meestal een prijskaartje aan. Wat lastig is: je hebt al gebruik gemaakt van een dienst wat het lastig maakt om niet te betalen.

Hoe voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt?

Spreek vooraf een prijs af voor een dienst. Of spreek met jezelf af hoeveel je wil betalen. Hoe chagrijniger jij na afloop bent, hoe hoger de prijs wordt. En dat is een beetje logisch: ik ben ook vriendelijker tegen mensen die mij respectvol en vriendelijk bejegenen :)

oplichting meteora
Je camera afgeven blijft een risico... Maar levert soms mooie plaatjes op

Houd de dief! Camera weg

De nachtmerrie van iedereen die alleen reist… Je wilt zelf ook wel eens een keer op de foto en je geeft je camera aan wildvreemde om een foto van je te maken. En terwijl jij bezig bent op een rots te klauteren en je mooiste pose aan te nemen, rent de wildvreemde er met je camera vandoor. Daar sta je dan op je rots! Zo goed en zo kwaad zet je de achtervolging in, maar je bent zo druk met het niet-vallen dat je eigenlijk geen schijn van kans maakt.

Hoe voorkom je dat je camera gestolen wordt?

Spreek iemand aan die er betrouwbaar uitziet, al blijft het natuurlijk een (klein) risico. Twijfel je? Beter een selfie met je telefoon of een minder mooie foto, dan helemaal geen foto’s. Natuurlijk kun je ook investeren in een selfiestick, maar die hebben weer andere nadelen.

Sorry, ik HAAT selfiesticks.

O ja, zorg hoe dan ook voor een goede backup van je foto's op reis.

diefstal bus
Na een lange busreis ben je minder alert en extra kwetsbaar

De grote afleidtruc: wat een pech, bagage weg

In het gedram bij het instappen in de bus loopt een man per ongeluk tegen je aan. Hij mompelt verontschuldigingen en verdwijnt in de massa. Even later blijkt dat je gerold bent. Je loopt op een markt en ineens staat je tas open. Terwijl je wilt pinnen vraagt een oude mevrouw de weg. Je tas staat op de grond en je verliest hem even uit het oog.

Je kunt nog zo alert zijn, er zijn altijd momenten dat je aandacht héél even verslapt. Bijvoorbeeld omdat je afgeleid wordt. Dat kan genoeg zijn voor een sluwe dief.

Hoe voorkom je dat je bestolen wordt op reis?

Geef de dief geen kans. Zorg dat je paspoort en belangrijke pasjes op je lijf draagt zodat men er niet makkelijk bij komt. Draag geen tas met vakjes die makkelijk open gaan op je rug, zeker niet op drukke plekken. En wees altijd alert tijdens het pinnen, (bijna) al het andere kan wachten.

huurauto op reis
Huurauto op reis

Schade aan je huurauto

Je huurt een auto op reis. Je bent nog voorzichtiger met de huurauto dan met je eigen auto – bang geworden door alle verhalen over alle malafide verhuurverblijven. Wanneer je de auto inlevert, weet het verhuurbedrijf toch minuscule schade te vinden. Maar de prijs is niet minuscuul. En omdat je je creditcard als borg af hebt moeten geven, heb je geen poot om op te staan.

Hoe voorkom je dat een verhuurbedrijf je oplicht op reis?

Wanneer ik een auto huur, maak ik altijd een filmpje van de buitenkant van de auto. Zo is meteen zichtbaar welke schade de auto had bij vertrek.

Wat nog beter werkt is een auto huren met een all risk verzekering zonder eigen risico. Ik heb de afgelopen jaren altijd mijn auto’s gehuurd bij Sunny Cars. Een betrouwbaar bedrijf zonder verborgen kleine lettertjes. Dat is wel zo fijn.

Laat je vooral niet gek maken. Oplichting op reis is bijna niet te voorkomen, maar het moet geen reden zijn om je vakantie te laten verpesten. Neem je verlies, de volgende keer beter.

financiele tegenslag geld
Financiële tegenslag op reis

Alle foto's bij deze blog dienen puur ter illustratie. Deze mensen hebben mij niet opgelicht. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry