home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/12/2018

Bezienswaardigheden Malang

Veel toeristen slaan Malang en omgeving over tijdens een (eerste) reis over Java. Hoe makkelijk en verleidelijk is het om met de massa in één keer van Yogyakarta naar de Bromo te reizen? Het loont echter om langzaam te reizen, de hordes backpackers de rug toe te keren en off the beaten path naar Malang te reizen. De leukste bezienswaardigheden in Malang en omgeving!

Bezienswaardigheden koloniaal Malang

De koloniale stad Malang was vroeger een verblijfplaats voor gepensioneerden. Inmiddels is Malang een interessant plek voor jong en oud. De stad ligt in de bergen en is daarom een verademing tijdens een bezoek aan het dampende hitte van Java. Java is prachtig, maar de drukje kan soms een beetje veel worden... 

alun alun malang
Het parkje bij de Alun-alun in Malang

Nog steeds zijn er veel gebouwen uit de koloniale tijd. Aangezien Malang (centrum) niet zo groot is, kun je gewoon te voet of met een becak de stad doorkruisen om dingen te bezichtigen.

Begeef je tussen de locals op de Alun-Alun, de levensader van de stad. Een brede laan met een fraai park met wat standbeelden van helden uit oude tijden. Wanneer je neerstrijkt in het park zal de geur van sate en bakso al snel doordringen in je neusgaten: de Alun-Alun is de ideale plek voor een middagsnack. Genieten in het gras terwijl kinderen spelen met ballonnen en eenvoudige plastic speeltjes, vaak ter plekke aangeschaft voor een paar rupiah.

Zowel in het centrum als in sommige buitenwijken van Malang zijn fraaie koloniale gebouwen te vinden. Een schril contrast met de kleine huisjes in de kampong langs de oevers van de rivier. Wil je koffie in stijl? Bezoek dan de beroemde 'Toko Oen'.

kolinaal malang java
Koloniaal Malang

Bij de Alun-alun is trouwens een duidelijk voorbeeld van het einde van de Nederlandse overheersing zichtbaar: naast de kerk ligt een grote moskee. Deze is zo gebouwd dat hij niet alleen groter (hoger) is dan de kerk, maar ook zo dat de kerk het grootste deel van de dag in de schaduw van de moskee staat!

De vogeltjesmarkt

Gekwetter om me heen. In veel te kleine kooitjes zitten honderden vogeltjes. De geur van veertje en poepjes. 

Ik weet niet zo goed wat ik moet vinden van de Pasar Burung, de vogeltjesmarkt. Ik vind het zielig dat vogeltjes in Indonesië vaak in te kleine kooitjes worden gestopt, aan de andere kant is het aandoenlijk om te zien hoe stoere mannen hun huisdier vertroetelen. 

pasar burung vogeltjesmarkt malang
De vogeltjesmarkt van Malang

Kampung Warna Wasni

Kampung Warna Wasni is de nieuwste attractie van de stad Malang. Kampong Warna Wasni is een wijk met allemaal gekleurde huisjes. Het begon als een make-over de sloppenwijk Jodipan aan de oostkant van de Brantasrivier: de vervallen huizen kregen een kleurtje, de straten werden opgeknapt en de wijk werd goed schoongemaakt.

De vrolijke uitstraling had niet alleen effect op de bewoners van de wijk, maar werd al snel ontdekt door toeristen. Inmiddels is Kampung Warna Wasni uitgegroeid tot een van dé bezienswaardigheden van Malang en verdienen de bewoners een centje bij door het toerisme.

Het buitendorp Batu

Malang is koel, de omgeving van Malang is koeler. Ik bezoek de koloniale vakantieoorden van de oude rijken. 

Ik besluit naar Batu te gaan, een klein dorp buiten Malang gelegen tussen fruitboomgaarden en prachtige dennenbomen. Dennen in de tropen, hoe bijzonder is dat! Per bemo zijn oude vakantie oorden als Batu goed te bereiken. 

Batu was niet alleen tijdens de Nederlandse overheersing een populair vakantieoord. Nog steeds is het hier goed toeven, vooral voor rijke Javanen uit Malang en Surabaya. In een bemo rijd ik naar de resorts net buiten Batu. Het uitzicht is geweldig en soms stoppen we langs de weg bij een van de kraampjes die appels, sinaasappels en meloenen verkopen. Bij de resorts is er een recreatieparkje te vinden. Mét grote speeltuin voor de kids, maar ook een zwembad om lekker in rond te dobberen.

Maar ja, na een paar uur zwemmen wil je toch weer weg. Helaas bleek toen dat de bemo, die ons bij het park afgezet had, een aardig stukje van zijn route was afgeweken. Oeps. Op goed geluk loop ik richting de grote weg, in de hoop dat daar vervoer naar de stad te charteren is. De wandeling is mooi, toch ben ik opgelucht als ik na half uur gelopen te hebben een lift naar Batu kan krijgen. 

Wat zijn ze verbaasd, de mannen die mij en mijn reisgenoot oppikken. Ze verwachten geen westerse toeristen in de deel van het land... Maar het is gezellig in de jeep en all snel kletsen we over van alles en nog wat. 

rust in batu java
Rust en koelte in het koloniale Batu

Treinen in Oost-Java

Reizigers die tempels willen zien, kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Yogyakarta. Het bezoeken van tempels bij Malang ligt niet voor de hand. De meeste tempels zijn maar klein. Een bezoek aan een tempel in het oosten van Indonesië leidt snel tot een avontuurlijke reis door idyllische dorpjes en ontmoetingen met vriendelijke Javanen.

Volgens mijn Periplus reisgids kun je vanuit Malang per trein naar Singosari reizen, dit is de trein naar Surabaya. Reizen per trein door Indonesië is geen straf, terwijl je rustig op je stoeltje zit komen de mooiste landschappen aan je voorbij geleiden. Het nadeel van treinen in Oost-Java is dat de treinen niet zo frequent rijden, je moet je trein dus niet missen. 

Ruim op tijd ben ik op het station, in het bezit van de juiste kaartjes. ik ben er klaar voor! Ik ben duidelijk niet de enige die er klaar voor is, de trein is al aardig vol wanneer ik instap. Aangezien ik geen zin heb om te staan, wring ik me tussen de vele bagage in het middenpad door op zoek naar een zitplaats. Na even zoeken vind ik een coupé waar nog een aantal banken vrij is, mooi. 

Ik plof neer en nestel me op een van de harde houten bankjes. Ik ben nog niet goed en wel klaar met nestelen, of een man met een petje komt op me af. Nee, ik mag hier echt niet zitten. Na even doorvragen blijkt echter dat dat pas vanaf de volgende grote plaats is, en aangezien wij slechts naar Singosari gaan, de volgende halte, mag ik als nog genieten van mijn houten bankje. 

sawah indonesie
Rijstvelden vanuit de trein in Oost-Java

De man blijkt leraar te zijn op een basisschool en vertelt vol trots dat hij heel goed Bahasa Indonesia en Bahasa Jawa spreekt. Ook spreekt hij wat Engels en wil dat graag met ons oefenen. Geen probleem! Zijn  gebrekkig Engels en mijn gebrekkig Indonesisch zijn voldoende om een gesprek te voeren. Hij vertelt ons dat hij het belangrijk vind dat de kinderen naar school gaan en een paar talen leren. Ik kan dat alleen maar beamen. Toch is het wel krom: veel mensen in Indonesië zullen nooit samenleven of werken met iemand die hun eigen taal niet spreekt en zullen nooit de mogelijkheid hebben het land te verlaten. Is het dan erg nuttig om ook Engels te spreken?

Na een uur vertrok de trein eindelijk. Ik kijk naar het leven langs het spoor en de vele mensjes buiten. We verlaten Malang en na een korte rit door de rijstvelden beland ik al in het volgende dorp: Singasori! De trein vermindert echter geen vaart en tot mijn grote verbazing zoef ik het station voorbij! De trein zou daar toch moeten stoppen??? Aangezien de trein vertraging heeft, wordt er vandaag even niet gestopt in Singosari. Wat een tegenvaller. Uiteindelijk stap ik uit bij het eerstvolgende station en neem ik een bemo naar Singosari. Tot zover mijn treinavontuur.

Candi Singosari

In Singosari is een aantal oude Hindoeïstische tempels met imposante dwarapala (tempelwachters) te vinden. Candi Singasari is niet groot, maar je kan je er prima een tijdjes vermaken en genieten van de oude stenen en sporadische details die bewaard zijn gebleven.

Terwijl Java best rommelig kan ogen, is de tuin van de tempel vakkundig onderhouden. Er is geen sprietje gras wat de foute kant op staat en alle blaadjes worden regelmatig weg geharkt.

sumberawan tempel java
De stupa van Sumberawan bij Singosari

Nóg iets avontuurlijker is het om stupa in Sumberawan te bezoeken, een oude stupa net buiten het dorpje Singosari. Om er te komen moet je een korte wandeling door de rijstvelden maken. Er staan geen bordjes, de Javaanse boeren die je onderweg passeert zullen je de weg wijzen.

Candi Jago

Ten noorden van Malang in het dorpje Tumpang ligt Candi Jago, een andere leuke dagtrip vanuit Malang. Ik waag me niet nog een keer aan een onhandige treinreis, dus ik neem gewoon de bemo ;)

Eenmaal aangekomen in het dorp is de Jago tempel zo gevonden. Candi Jago stamt uit de 13de eeuw en vertegenwoordigt een vorm van het tantrisch boeddhisme. De top van de tempel symboliseert de gang naar het Nirwana. De trapjes zijn nog in goede staat, dus klimmen maar!!!

candi jago malang
Candi Jago bij Malang

Accommodatie in Malang

Ik overnachtte in Malang in hotel Helios. Dit rustige hotel ligt net ten noorden van het centrum. De service is goed, maar er is geen airco en de meeste kamers hebben een gedeelde badkamer. Op de patio wonen verschillende tropische vogels. Hotel Helios organiseert ook tours naar de Bromo.

Ben je op zoek naar andere accommodatie in Malang? Deze reserveer je eenvoudig via Booking.com.

Meer lezen over Indonesië?


Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry