home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Bandung en de Tangkuban Perahu

Bandung is de hoofdstad van West-Java. De bijnaam van Bandung is 'stad van de bloemen' en vroeger werd deze stad ook wel het Parijs van Java genoemd. Helaas is dat inmiddels verleden tijd: Bandung is uitgegroeid tot een drukke stad. Moet je Bandung daarom over slaan tijdens een rondreis door Java? Lees snel verder en oordeel zelf!

gedubg merdeka bandung
Gedung Merdeka in Bandung

Bezienswaardigheden in Bandung

Tempo Dulu: het koloniale Bandung 

Het koloniale verleden van Bandung heeft een duidelijke stempel op de stad gedrukt. Moderne bouwstijlen werden aangepast aan het tropisch klimaat, wat er voor heeft gezorgd dat Bandung zich een van de drie Art Deco steden in de tropen mag noemen. 

Midden in het centrum van Bandung ligt het Gedung Merdeka, gebouwd in 1895 in neoclassicistische stijl en herbouwd in art-deco stijl door de architect Charles P. Wolff Schoemaker. In de koloniale tijd zat in dit gebouw de Sociëteit Concordia, nu ligt hier het Azië-Afrika Conferentie museum.

Tijdens een stadswandeling door Bandung kun je diverse koloniale gebouwen bezichtigen - althans de buitenkant. Vooral op het universiteitsterrein van Banfung komt de geschiedenis tot leven: het institut technologi Bandung (ITB) is ontworpen door de Nederlandse architect Maclaina Pont.

koniaal bandung
Kolinale geschiedenis in Bandung

Wandelen naar het Dago-theehuis

Vanuit het universiteitstrein kun je gemakkelijk naar het Dago-theehuis gaan. Dit theehuis ligt net buiten Bandung in de heuvels. Het theehuis is sfeervol ingericht en niet eens zo heel veel duurder dan overige restaurants. 

Ik raad af om een kip-salade te nemen, ik ben er behoorlijk ziek van geworden! (Voedselvergiftiging, na mezelf een paar uur opgesloten te hebben in de badkamer kon ik er de volgende dag weer tegenaan.) 

Het Dago theehuis geeft je een prachtig uitzicht over de stad Bandung en omgeving. Het theehuis is een goede uitvalsbasis voor een korte wandeling, bijvoorbeeld naar een van de watervallen rondom Bandung. De watervallen zelf weliswaar niet echt indrukwekkend, maar de omgeving is echter adembenemend.

Wanneer je nog iets verder loopt, laat je al snel de gebaande paden achter je. Voor je het weet beland je in een kleine kampong en neem je een kijkje in het Indonesische leven. Ik word van alle kanten vriendelijk begroet en sommige kinderen proberen me stiekem even aan te raken. Over een hekje wappert vrolijk gekleurde was en de kipjes scharrelen vrolijk rond.

Ik neem een bemo terug richting stad.

tangejabn perahu bandung
Tangkuban Perahu vulkaan

Bezienswaardigheden rondom Bandung

Een van de hoogtepunten van Bandung: de Tangkuban Perahu vulkaan

Een bezoek aan de vulkaan Tangkuban Perahu is een absoluut hoogtepunt in de omgeving van Bandung in west Java!

De vulkaan ligt 30 kilometer ten noorden van Bandung en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten. De naam van het vulkaan betekent letterlijk 'het omgevallen schip' en eerlijk is eerlijk: de vorm van de vulkaan heeft als je goed kijkt iets weg van een gekanteld schip.

In de krater van de vulkaan heeft zicht een kratermeer gevormd. Vanaf de uitkijkpost heb je fantastisch uitzicht op de krater van de Tangkuban Perahu. Je bevindt je dan op 1830 meter hoogte. 

Het schijnt dat het water soms magisch blauw is, maar door heftige regelval lijkt met meer bij mij wat weg te hebben van een ondoorgrondelijke modderpoel. In het natuurgebied rondom de hoofdkrater liggen meer kraters. Uit sommige borrelt een stinkende zwavellucht naar boven.

Tangkuban Perahu bandung indonesie
Uitzicht over de Tangkuban Perahu bij Bandung

Ik reisde per taxi van Bandung naar de Tangkuban Perahu vulkaan. De krater van de vulkaan is bijna per (normale) auto te bereken, je hebt geen 4x4 nodig! Uiteraard moet je goed onderhandelen voor een ritje naar boven - het is mij niet gelukt om een taxi te vinden die op de meter rijdt. Boven op de berg is een grote parkeerplaats, deze staat in het weekend vol met lokale toeristen die bij de vulkaan komen picknicken. Buiten het weekend staan er vooral verkopers die proberen eten, souvenirs en poncho´s aan argeloze toeristen te slijten. 

warme bronnen bandung
Warme bronnen bij Bandung

Combineer de Tangkuban Perahu met de warme bronnen van Ciater

Na een bezoek aan de vulkaan is het grappig om via Ciater terug naar Bandung te gaan. Hier is een recreatiepark met verschillende watervallen en warme (!) zwavelhoudende bronnen. Een genot voor de mens, schijnt, al vind ik persoonlijk water van boven de 60 graden niet comfortabel om in te badderen...

Ik ben een uitzondering die de regel bevestigt. Om me heen zitten overal mensen (met hun kleren aan) in het water. Kinderen rennen vrolijk rond en pa rookt een sigaretje. De vrouwen bespreken de nieuwtjes van de dag en lachen mij stiekem uit omdat ik niet in de warme bronnen van Ciater wil badderen. 

Kijk trouwens uit met je kleren. Het T-shirt van een vriendinnetje is door het water van lichtblauw naar zalmroze getransformeerd!

waterval cipanas
Een waterval bij Cipanas

Theeplantage Bandung

Rondom Bandung liggen verschillende mooie theeplantages. Deze zijn te bezoeken als eenvoudige dagtrip van een halve dag.

Ik bezoek de beroemde theeplantage Gunung Mas bij Puncak. Je kunt hier een wandeling maken tussen de theevelden, maar ook een kijkje nemen in de theefabriek.

Liefhebbers van thee kunnen ook hun hart ophalen in de omgeving van Ella in Sri Lanka.

Reistips voor Bandung

Reizen naar Bandung

Ik ben geen fan van Jakarta. Gelukkig kun je ook van Maleisië direct vliegen naar Bandung, zo omzeil je de hoofdstad van Indonesië. AirAsia vliegt een paar keer per week tussen Kuala Lumpur en Bandung.

Bandung heeft een goede treinverbinding met Jakarta en Yogyakarta. Deze treinrit schijnt een van de mooiste treinritten van Java te zijn. Helaas heb ik deze treinrit zelf nog steeds niet afgelegd. (Maar hij staat op mijn bucketlist!)

Van Bandung naar Bogor en van Bandung naar Pangandaran rijden shared taxi's.

Uiteraard rijden er ook bussen op Java. Deze zijn gemiddeld trager en minder comfortabel, maar ook goedkoper.

theeplantage java
Bezoek een van de theeplantages tussen Bandung en Bogor

Overnachten in Bandung

Op loopafstand van het centrum en het station van Bandung ligt Mogens Guesthouse. Het vliegveld van Bandung ligt op slechts 5 kilometer. VK Pods is een andere populaire plek onder backpackers.

Wil je meer luxe? Kijk dan eens naar het sfeervolle Dago Teuku Angkasa 14.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry