home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Tips voor reizen naar Yogyakarta

Steden in Indonesië. De gezellige chaos kan ineens té overweldigend zijn. De geuren van kruiden en specerijen worden dan overstemd door de indringende geur van benzine en afval. Het verkeer zorgt voor een ruis die niet stopt, slechts onderbroken door de vele claxons. Sommige steden kun je beter mijden. Maar Yogyakarta is een uitzondering!

Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Java. De stad is een van mijn hoogtepunten van Indonesië. Reizen naar Yogyakarta loont de moeite!

Wil jij ook Yogyakarta bezoeken? Lees mijn tips voor reizen naar Yogyakarta en de leukste bezienswaardigheden in Yogyakarta en omgeving.

kraton yogyakarta
Het kraton van Yogyakarta

Tips: Bezienswaardigheden in Yogyakarta

Het kraton van Yogyakarta

Yogyakarta (Jogjakarta) is een traditionele hofstad. In het kraton wonen de Sultans van het Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk. Dit bijzondere compex stamt uit de 18de eeuw.

Het kraton van Yogyakarta bestaat uit verschillende gebouwen, binnenplaatsen en paviljoens. Het bouwwerk is een weergave van de Javaanse kosmos. Elke toegang, gebouw, binnenplaats en boom heeft een specifieke betekenis. Het hof en het rijk zijn hierdoor in harmonie met het heelal. Dit leidt tot succes.

bezienswaardigheden yogyakarta
Ornamenten in Yogyakarta

Het kraton is een oase van rust. Ik ben even weg uit de drukte van de stad, weg van de mensenmassa en het verkeer. Ik hoor een groepjes toeristen lachten en camera's klikken. De geschiedenis mengt met het heden.

Helaas, ik mag niet bij de sultan op de thee. Ik bezoek een ander deel van het kraton. Er zitten een paar musea in het complex, en soms zijn er culturele voorstellingen. In het centrale paviljoen staat een gamelan - een traditioneel muziekinstrument.

De koninklijke stallen

Houd je van paarden? Dan moet je vooral naar de koninklijke stallen in het kraton. Houd je niet van paarden? Dan ook.

De koninklijke stallen staan vol met antieke koetsen. (Dus niet met paarden!) Een aantal ervan zijn in Europa gemaakt. Sommige zelfs in Nederland. Sommige koetsen zijn versierd met diamanten en goud. Hoe bizar.

waterpaleis jogja
Het waterpaleis van Yogya

Taman Sari: het waterpaleis van Yogyakarta

De vestigingsmuren van het oude Yogya zijn nog altijd zichtbaar. De muren zijn vervallen en op sommige plekken beklad. Binnen deze muren ligt Taman Sari, het waterpaleis.

"Hier had ik vroeger uren kunnen kijken". Mijn gids Budi kijkt me aan met een ondeugende glimlach. We kijken uit over de baden van het waterpaleis. Hier badderde vroeger de 40 vrouwen van de sultan.

Wanneer ik wat verder kijk, zie ik ventilatietorentjes boven de huizen van het oude Yogyakarta uitsteken. De torentjes zijn verbonden met een ondergronds netwerk van gangen. De macht van de sultan reikt verder dan het kraton.

taman sari jogja
Mooie doorkijkje in het waterpaleis

De vogeltjesmarkt

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden, van de vogeltjesmarkt..... Op de vogeltjesmarkt binnen de oude stadsmuren is het altijd gezellig. Verkopers maken graag een praat. Je kan er prima terecht voor een hapje en een drankje. Een makkelijke toegankelijk stukje authentiek Indonesië.

Keerzijde is dat er op de vogeltjesmarkt vogels verkocht worden. De naam komt ergens vandaan! En niet alleen kleine gevleugelde vriendjes, maar ook zoogdieren en reptielen. De hokjes zijn vaak klein, dat doet pijn.

Fort Vredenburg

De Nederlandse bezetters hebben jarenlang de dienst uitgemaakt in Java. De stad heeft een aantal koloniale gebouwen. Één daarvan is Fort Vredeburg. Deze vesting is gebouwd ter bescherming van de gouverneur.

In het fort kun je oude foto's en historische voorwerpen bewonderen.

fort vredenburg jogjakarta
Koloniale geschiedenis: fort Vredeburg

Pasar Malam

Als je in Yogya bent, moet je zeker een keer naar de Pasar Malam. Omdat het leuk is om te zien waar de locals hun boodschappen doen. Om te genieten van de geuren van tropische specerijen. Of om lekker te eten voor een appel en een ei.

Tips: cultuur in Yogyakarta

Kleurrijke batik

Er wonen veel batik-kunstenaars in Yogyakata. Zij verkopen klassieke en moderne batik.

Batik is een bijzondere techniek: delen van een doek worden beschilderd met was. Vervolgens worden de doeken in een bad met verf gedompeld. Daar waar de was zit, zal de verf niet hechten. Pas na verschillende verfbaden wordt de afbeelding langzaam zichtbaar. 

batik yogyakarta tip
Batik in Yogyakarta

Ik kijk gefascineerd toe hoe een batik-kunstenaar een doek beschildert. Natuurlijk, steeds meer doeken komen uit een fabriek. Massaproductie is snel en goedkoop. Veel toeristen zien het verschil niet. Als je een beetje goed zoekt, kun je ook handwerk bewonderen in de kleine ateliers.

Het batik is een bekende bezienswaardigheid in Yogyakarta. De verkoop ervan is een bekende scam. Toeristen worden met mooie praatjes naar binnen gelokt. De vraagprijs is te hoog, en afdingen is echt een must.

Lees meer over respectvol afdingen in Azië.

Dansvoorstelling in Yogya

In Yogyakarta worden op veel plekken traditionele dansvoorstellingen opgevoerd. Een van de bekendste is het Ramayana ballet bij de Prambanan tempel.

wayang kulit bezoenswaardiheden yogyakarta
Wayang kulit in het kraton

Wayang kulit

Langs de Alun-Alun Lor en in het kraton zijn soms wayang kulit voorstellingen. Wanyang kulit is een poppenspel. De poppen zijn gemaakt van dun leer, vandaar de naam 'kulit' (huid). De schaduw van de poppen vallen op een doek, dit is wat de kijker ziet.

Voorstellingen zijn in de Javaanse taal. Al begrijp je geen woord van deze taal - de beelden zeggen genoeg. Ik voel me net een kind voor de poppenkast wanneer ik naar een voorstelling kijk :) Echt genieten van een authentiek stukje Javaanse cultuur.

Bezienswaardigheden rondom Yogyakarta

Yogyakarta is de ideale uitvalsbasis voor korte excursies in midden Java. 

borobudur yogyakarta java
Een hoogtepunt van Yogyakarta: de Borobudur tempel

Tempels rondom Yogyakarta

De Borobudur wordt wel eens een van de zeven wereldwonderen genoemd. Dat is niet raar, het is een prachtige tempel. De tempel is opgebouwd uit plateau's met mooie muurreliëfs. Wanneer ik naar boven loop, voelt het alsof ik in een heilig antiek stripverhaal ben beland. Boven op de tempel staan boeddha's en stoepa's.

Je kunt vanuit Yogya een bus naar Magelang nemen. Deze stopt niet ver van het tempelcomplex.

Prambanan is een hindoeïstisch tempelcomplex. Veel toeristen bezoeken alleen de hoofdtempel. Deze is prachtig versierd met afbeeldingen uit de Ramayana. De vlakte van Prambanan bestaat echter ook uit talrijke kleinere tempels.

Lees meer over tempels in midden Java.

vulkaan java
Vulkanen op Java

De Merapi

Net buiten Yogyakarta ligt de vulkaan Merapi. Een grote jongen die zich niet altijd rustig houdt. In 2006 zorgde deze jongen voor doden en gewonden in midden Java. Huizen werden vernield, en ook de tempels van Prambanan liepen schade op.

Op dit moment is de Merapi rustig. Outdoor liefhebbers kunnen de top van de vulkaan bedwingen. Ben je minder sportief? Dan kun je met een auto een heel eind de vulkaan oprijden, en vanaf een viewpoint of vanuit een restaurant genieten van het uitzicht.

Het strand van Yogyakarta

Ten zuiden van Yogya ligt Parangtritis, een zwart zandstrand. De zee is er vaak wild en zwemmen is er ten strengste verboden.

Tip: De bus vanaf Pojok Beteng rijdt in een uurtje naar Parangtritis.

excursie yogyakarta
Weg uit Yogyakarta

Kota Gede: zilverstad

Net ten oosten van Yogya ligt Kota Gede, bekend om zijn zilver. Veel becakrijders en taxi's proberen toeristen voor weinig geld naar Kota Gede te brengen. Zij hopen op commissie. Er rijden bussen voor een vast bedrag.

Ook de koninkelijke graven in Kota Gede zijn een bezoekje waard. Het dragen van traditionele Javaanse kledij is verplicht, deze kan ter plekke gehuurd worden.

Vulkanen en tempels bij Dieng

Verder naar het noorden ligt het Dieng plateau. Dieng is net te ver weg om als dagtrip met het openbaar vervoer te bereiken vanuit Yogya. Gelukkig biedt bijna elk hotel een excursie aan.

Dieng is een vulkanische vlakte met oude tempels. Deze zijn gewijd aan Arjuna. Op verschillende plaatsen borrelt (giftig) zwaveldamp omhoog. Er zijn ook kokende en rokende modderpoelen te zien.

Heb je zin in een verfrissende wandeling? Dat kan bij Telaga Warna, het kleurenmeer.

tips jogya dieng
Tip voor Yogya: bezoek het Dieng Plateau

Het kraton van Solo

Ben je erg onder de indruk van het kraton van Yogyakarta? In midden Java ligt een tweede sultanaat. Dit ligt in de stad Solo. Vlak bij het kraton van Solo ligt een interessante antiekmarkt.

Er gaan frequent bussen van Yogyakarta naar Solo.

Praktische tips voor reizen naar Yogyakarta

Slapen in Yogyakarta

In Yogyakarta is veel accommodatie beschikbaar voor elk budget. Het is niet nodig om vooraf een kamer te reserveren. Mocht je dat wel willen? Dit kan eenvoudig via Booking.com.

Veel reizigers kiezen voor accommodatie dicht bij de Jalan Malioboro. Dit is een grote winkelstraat waar van alles te beleven valt. Ik kies liever voor de Jalan Prawirotaman. Dit is een rustiger deel van de stad, en de accommodaties hebben vaak mooie binnentuinen en een zwembad.

street food yogyakarta tips
Lokaal eten in Yogyakarta

Reizen naar Yogyakarta

Yogyakarta is goed te bereiken per bus en per trein.

Vanuit Yogyakarta rijden er dagelijks treinen naar Jakarta, Surabaya en Malang. Kaartjes kun je kopen op het station, bij de supermarkt Indomaret of online via tiket.com.

De trein is niet altijd de snelste manier om te reizen naar Yogyakarta. Landschappen zijn echter betoverend en de duurdere klassen zijn heel comfortabel. Reizen met de trein is alles behalve saai.

De rit van Jakarta naar Yogyakarta duurt 8 uur, vanuit Bandung doe je er 6,5 uur over.

omgeving yogyakarta bezienswaardigheden
De betoverende omgeving van Yogyakarta

Reizen naar Yogyakarta en Bali

Veel reizigers boeken in Yogyakarta een 2- of 3-daagse tour naar Bali. De 2-daagse tour stopt bij de Bromo-vulkaan. De 3-daagse tour stopt bij de Bromo en Ijen vulkaan.

Deze tour is een aanrader voor mensen met weinig tijd. Je ziet twee prachtige vulkanen en alles is geregeld. Nadeel zijn de lange reisdagen: soms meer dan 16 uur per dag.

Ik zou meer tijd uittrekken voor dit traject, bijvoorbeeld door een extra stop te maken in Malang.

De treinrit van Yogyakarta naar Malang duurt 7 uur.

vogeltjesmarkt yogyakarta java
Vriendelijke mensen op de vogeltjesmarkt in Yogyakarta

Vliegen naar Yogyakarta

Vanuit Yogyakarta gaan er meerdere vluchten per dag naar Jakarta en Bali. Airasia is goed en goedkoop.

Je kunt ook vanuit Nederland direct reizen naar Yogyakarta. Er gaan geen rechtstreekse vluchten, je moet vaak overstappen in Jakarta. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry