home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Ongekende tempels in het Brantasdal

Het Brantasdal is een onontdekt stukje Java op het oostelijk deel van het eiland. Wil je ver weg van de gebaande paden op zoek naar oude tempels? Dan is het Brantasdal dé bestemming voor jou!

kediri brantas java

Met de trein door Oost-Java

Ik reis per trein van Surabaya naar het stadje Blitar, in het Brantasdal. De trein is een comfortabele manier van reizen, ook al gaan treinen in Indonesië niet altijd even op tijd. In de trein geniet ik van de landschappen en maak ik een praatje met de mensen om me heen. Reizen per trein verveeld nooit.

Het landschap in het oosten van Java is groen en divers. De trein rijdt door groene sawa's. Er werken mensen. Een karbauw ploegt het land.

Blitar in het Brantasdal

En dan is er Blitar zelf. Mijn reismaatje en ik zijn de enige blanken in het dorp, wat leidt tot veel gestaar. Komt het door mijn lengte? Of door mijn blonde haar? Ik ben een bijzondere verschijning!

Blitar is een leuk stadje om doorheen te lopen. ‘s Avonds zijn er bokswedstrijden in het park. Niet echt leuk om naar te kijken, maar het is grappig om de grote stroom mensen te zien die WEL van boksen houden :)

blitar warung

Eten bij de locals

Het enige restaurant wat ik kon vinden, hoort bij dit hotel. Lekker overzichtelijk. Toch gaat mijn voorkeur meer uit naar authentiek eten bij de locals, op naar de warungs dus! 

Al snel vind ik mijn nieuwe stamrestaurant gevonden (het heeft geen naam, helaas...): twee tandeloze oude dametjes hebben een padang-restaurant op een soort kar. Elke avond wordt dit gevaarte aan de straat gezet, om daarna weer te verdwijnen tot de volgende avond. 

Het leuke van een padang-restaurant is dat er allemaal verschillende gerechten zijn uitgestald. Er is geen kaart, je kunt zo aanwijzen wat je wilt. De enige verkrijgbare drank is typische zoete ijsthee. 

Al snel raak ik aan de praat met de vrouwtjes, althans, voor zover mogelijk. Javaans versta ik niet en mijn Indonesisch is niet altijd toereikend, helaas. (Aduh!) De oude dametjes kunnen nauwelijks van me af blijven en hebben moeite om te begrijpen dat je dat 'wit' er niet met wat speeksel af kon poetsen, hoe hard ze ook proberen...

tempels kediri brantas

Tempels in het Brantasdal

Het ontdekken van het Brantasdal rond Blitar gaat makkelijk per bus of bemo. Met name Panataran in het gelijknamige dorp is de moeite waard. Dit tempelcomplex behoorde tot de belangrijkste heiligdommen van Majapahit.

En in tegenstelling tot monumenten in Europa, mag je hier gewoon OP en IN een tempel klimmen. Best raar eigenlijk, dat verschil in opvatting over hoe je met cultuurgoed om moet gaan.

Rondom Tulungagun liggen ook verscheidende heiligdommen, waaronder een aantal kleinere tempels en een aantal kunstmatige meditatiegrotten. Makkelijk te bereiken per becak vanuit Boyolangu.

meditatiegrot java indonesie

Meditatiegrotten bij Blitar

Om de meditatiegrotten te bereiken, moet je een klimmetje maken. Ben en ik zijn natuurlijk gigantisch verkeerd gelopen toen onze becakchauffeur een passende parkeerplaats voor zijn fiets zocht. Volgens hem konden we best al vooruit lopen, hij zei dat we de grotten zo gevonden zouden hebben. Niet dus. Onder zijn leiding (en onder de schrammen) bereiken we uiteindelijk de grotten. Hoog op een berg, met een adembenemend uitzicht over de omgeving.

We hebben het geluk gehad dat onze becak-chauffeur ook als gids fungeert tijdens ons bezoek aan de tempels. Wanneer een tempel afgesloten was, wist hij binnen een paar minuten de sleutel te voorschijn te toveren. Echt, zonder hem zouden we een stuk minder gezien hebben! Natuurlijk verdient zo'n lieve man een fooi. Ik heb zelden iemand zo dankbaar gezien en zo zien glunderen.

trekking java grot

Praktische zaken voor reizen door het Brantasdal

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry