home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Bezienswaardigheden Vilnus en omgeving

 

In Litouwen regent het. Het eerste guesthouse waar we aankloppen zit vol. 's Avonds op weg naar een restaurant goed nat geregend, mijn northfacejas uit China is duidelijk niet tegen elke bui bestand. (Zou die toch nep zijn? Of is het weer écht beroerd?) Al met al is het geen lekkere kennismaking met de derde en laatste Baltische Staat die ik bezoek.

Kathedraal

Tja, de stad oogt somber, zo in de regen. Zelfs de kathedraal, wat het hoogtepunt van de stad zou moeten zijn, oogt grauw. Daarnaast wordt de kathedraal net tijdens mijn bezoek gerenoveerd, en de steigers en doeken versterken het desolate gevoel wat de stad oproept. 

Het plein dat zou moeten bruisen volgens de Lonely Planet is en blijft angstvallig leeg. Gelukkig zijn er wel wat overdekte terrasje waar je warme chocolademelk kan krijgen. Net wat ik nodig heb!

Nicolaaskerk en St. Anna's Church

De Nicolaaskerk is de oudste kerk van de stad.  Ook deze kerk staat in de steigers wat afdoet van zijn schoonheid aan de buitenkant, maar van binnen bevat de kerk een aantal prachtige iconen. Doordat de zon buiten niet schijnt laten de kleine ramen weinig licht door, maakt het plaatje alleen maar mysterieuzer en daarmee mooier.

De St. Anna's Church oogt echter vrij sober. Muren zijn niet versierd met iconen en op verschillende plekken is het stukwerk van de muren verdwenen. Deze kerk oogt echt oud! Voorin de kerk staat een hoop houtsnijwerk en achterin een mooi orgel. Deze kerk is mooi in zijn eenvoud.

De Joodse wijk

Ondanks de regen neem ik het moedige besluit 'het Jerusalem' van het noorden te verkennen, zoals het Joodse deel van de Lonely Planet genoemd wordt. Wanneer ik echter de desbetreffende LP iets beter gelezen zou hebben en niet alleen de vetgedrukte kopjes, dan had ik voor aanvang van de wandeling kunnen weten dat er niet zoveel meer over is van de Joodse ghetto's. Niet echt een aanrader dus.

Trakai

De volgende dag reis ik een stukje terug in de tijd naar de burcht van Trakai, de oude hoofdstad van Litouwen.

Trakai is echt een pitoresk dorpje. De houten huizen zijn geschilderd in de meest vrolijke kleuren, een verademing in dit grijze en regenachtige land. In de tuinen van de houten huizen groeien weelderige bloemen, zo mooi! Zelfs de kerken hebben een vrolijk kleurtje gekregen.

Aan beide kanten van de hoofdweg liggen twee meren, het dorp ligt als het ware op een schiereiland. Op een klein eilandje ligt de burcht van Trakai, en dat is tevens de hoofdreden waarom ik besloten heb het dorp te bezoeken.

Waarom doet de bouwstijl van de burcht me denken aan de Lego-kastelen die ik vroeger altijd maakte? Hoge muren liggen om een soort patio, met steile trappen die naar boven naar kleine vertrekken leiden. In die vertrekken staan liggen oude munten, juwelen, kledingstukken e.d. tentoongesteld.

Als klap op de vuurpijl is er een (tijdelijke) tentoonstelling over martelwerktuigen in de middeleeuwen. Explicite tekeningen verklaren bovendien alles wat je niet wilt weten... Wat een bloederige en pijnlijke methodes werden er toendertijd gebruikt! Auw.

Je kunt Trakai eenvouwdig bezoeken als dagtrip vanuit Vilnius.


links

litouwen.startpagina.nl

landenkompas
rondreis Litouwen


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry