home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Estland

 

In 2006 reis ik een jaartje door Azie. Vanuit China ben ik per trein op weg naar Nederland, en deze trein gaat ook door Estland. Ik maak kort kennis met de meest noordelijke staat van de Baltische Staten. Welkom in Estland.

Ik reis vanuit Letland naar Estland om Gert op te zoeken, een oud-basketballer van Eiffeltowers. Het is altijd leuk om tips te krijgen van een local: wie kan je beter insiders tips geven om goedkoop te reizen door Estland?

Budgettips voor Tallinn

Gratis uitzicht over Tallin

Ik begin mijn stedentrip naar Tallinn met een bezoekje aan het Radisson SAS hotel. Het hotel is beslist geen budgetoptie, maar het heeft een (gratis) lift naar de hoogste etage met dakterras en een adembenemend uitzicht over de stad.

Ik krijg een idee van wat ik de komende dagen zal gaan zien: de stadsmuren, verschillende kerken, maar ook het nieuwe centrum van de stad met hippe hoogbouw. Natuurlijk zie ik ook de haven met boten naar onder andere Finland.

Het openluchtmuseum van Estland

In het openluchtmuseum van Tallinn maak ik per fiets kennis met de verschillende bouwstijlen van het Estlandse platteland. Houten huizen zoals ze eeuwen lang zijn gebouwd, met een donker interieur vanwege de kleine raampjes.

Ik zie voordelen in de zomer: het is begin augustus voor mijn gevoel de halve nacht licht. Ik heb moeite 's avonds in slaap te vallen, en nog meer moeite om 's ochtends uit te slapen. En om vier uur op is echt geen optie!


Uitzicht over het oude Tallinn

Centraal Tallinn

Het oude centrum van Tallinn is compact en verken ik daarom te voet. Een lekker voordelige budgetoptie! Ik zwerf door smalle straten met kinderkopjes (ter grootte van het hoofd van een volwassenen), langs kleurrijke huisjes en langs de prominente middeleeuwse stadsmuur. In kleine verborgen winkeltjes in nissen wordt handwerk verkocht, als houtsnijwerk, glas maar vooral een hoop gebreide kleding.

Het centrale plein van de stad is de Raekoja Plats, hier vind je het raadhuis en vele terrasjes. In het raadhuis is een opmerkelijk museum gevestigd: in duidelijke tekst wordt weergegeven hoe je zandsteen kan bewerken (compleet met chemische reacties :-)) en wat voor een soort bouwwerken je mee kan maken. De bovenste etage zijn de raadzalen, geen idee of hier nog vergaderingen en huwelijken plaatsvinden. Je kan ook omhoog klimmen tot in de nok van het dak.

De toren van het raadhuis is bijzonder: een smalle steile wenteltrap brengt je omhoog! Na een lange klim kom je uit op een klein plateautje van slechts een paar vierkante meter.

Vaana-Joesuu

Ik ben inmiddels meer dan een half jaar onderweg door Azië en Europa. Aan het eind van mijn reis wil ik toch nog even een dagje strand meepikken. Op een paar dagen in Indonesie en Vietnam na, heb ik geen strand gezien in Azië. De keus valt op Vaana-Joesuu, slechts een uurtje met de bus van Tallinn. Het zonnetje schijnt, maar het is koud. Op een paar kinderen na waagt niemand zich in het water.


De ruige kust van Estland bij Vaana-Joesuu

In de branding liggen grote keien, vaak begroeit met mos. Het groen van het mos vormt een mooi contrast met het witte zand en het heldere blauwe water van de zee. Op slechts een klein stukje wandelen vanaf het strand bevinding zich hoge kliffen. Het landschap is zeer gevarieerd, en ook dit uitje is ideaal voor budgetreizigers.

Ik ben klaar voor de busreis naar de hoofdstad van Litouwen!

Links

rondreis Estland


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry