home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Berlijn 2010

 

Ik ga met mijn moeder een paar dagen naar Berlijn. Mijn lesrooster vertoont wat gaten, dus ik heb mooi de kans deze op deze manier te vullen :) We vliegen met Ryan Air vanuit Weeze, een vlucht van nog geen uur. Helaas duurt het een stuk langer om op het vliegveld te geraken, rondom Utrecht staat het muurvast....

We komen pas laat in de avond aan in Berlijn, dus 's avonds doen we niet veel. Ik verken de omgeving van mijn hotel een beetje, en eet een hapje. Heerlijk om er even tussenuit te zijn.

25 maart 2010

De volgende morgen vertrekken we na een goed ontbijt naar de Potzdammer Platz. Het zonnetje schijnt, de lente is begonnen. Jippie!

Holocaust monument

Vlakbij de Potzdammer Platz staan een paar monumenten ter nagedachtenis van de genocide in de tweede wereldoorlog. In de Tiergarten staat een monument voor de gedoden homosexuelen, en aan de overkant van de straat ligt het monument voor de Joden. Het is een sober monument, bestaande uit duizenden betonnen blokken. Grauwe blokken, waar je tussen kan lopen en waar je als het waren tussen verdwaald. Ik vind het een bijzonder mooi en treffend monument.

Brandenburger Tor

Vervolgens lopen we naar de Brandburger Tor. Op het 18 mei plein genieten de inwoners van Berlijn, en vooral ook de toeristen, van het zonnetje. Bovendien zijn er vele mensen die vanalles verkopen om een centje bij te verdienen, en zo zijn er ook de verklede Duitser en de verklede Amerikaan waarbij je je paspoort kan laten stempelen. U betreedt nu de DDR. Een DDR stempel in je paspoort is natuurlijk best bijzonder, maar dit gestempel is me toch iets TE nep.

Potzdammer Platz

We lopen terug naar de Potzdammer Platz (hoezo inefficiënt?), waar we ronddwalen onder de gigantische koepel van het Sony Center. De witte zeilen steken af tegen de helder blauwe lucht, bijna reflecterend! Door het licht spiegelt de koepel in de omliggende gebouwen, waaronder de iMax. Op een scherm wordt een mooie fotopresentatie van Berlijn vertoond, waarin de Fernsehenturm centraal staan.

sony center
Sony Palace in Berlijn

De Berlijnse Muur

Op de Potzdammer Plats is een kleine tentoonstelling over de muur. Er staat een paar fragmenten van de muur die Berlijn van de jaren 60 tot eind jaren 80 in tweeën deelden. Het geheel wordt vergezeld van foto's, en ook hier staan weer 'soldaten' die tegen een vergoeding je paspoort stempelen.

We laten de stukjes muur van de Potzdammer Platz voor wat ze zijn en lopen langs de oude muur (of beter gezegd: daar waar deze ooit stond) naar Checkpoint Charly. Ik moet toegeven dat ik enigszins teleurgesteld ben als ik daar aankom: het stuk muur wat er in 2004 nog stond, is verdwenen, net als de gedenkkruisjes van de gevallenen die over de muur wilden vluchten. Daarvoor in de plaats gekomen zijn panelen met foto's.

Hier is ook het museum 'Haus am Checkpoint Charly' te vinden.

Berliner Dom

Met de metro begeven we ons naar de Französische Strasse, vanwaar we via de Gerdarmen Markt naar de Dom gaan. De Dom is in de tweede wereldoorlog behoorlijk beschadigd, maar is inmiddels opgebouwd en ziet er uit als nieuw. Helaas is het niet mogelijk om omhoog te gaan naar de buitenste koepel en te genieten van het uitzicht over de stad, geen idee wanneer deze weer open gaat!

Berlijn is een stad die aan het bouwen is en blijft. Het ene is nog niet af, of het volgende project begint weer. Zo is men nu tegenover de Dom het oude paleis aan het herbouwen, een project wat men in 2017 af hoopt te hebben.

Unter den Linde

We slenteren over de oude Oostberlijnse hoofdstraat terug naar de Brandenburger Tor. Onderweg nemen we een kijkje in een aantal van de vele winkeltjes, en er is ook nog een grappig boekenmarkt bij een van de gebouwen van de universiteit.

26 maart 2010

Reichstag

De volgende ochtend staan we voor 9en in de rij bij de Reichstag. De rij oogt niet al te lang, we staan al bijna onderaan de trappen, dus ik heb even goede hoop dat we redelijk snel naar binnen kunnen. Waar ik even geen rekening mee gehouden heb, is de rij van de groepsreizen die aansluiten aan de linkerkant. Mensen die een timeslot gereserveerd hebben, waardoor andere mensen veel langer moeten wachten. Ik troost me echter met de gedachte dat ik er niet aan moet denken om de hele dag met een groep opgescheept te zitten.... En na ongeveer een uurtje zijn we dan uiteindelijk binnen.

reichstag berlijn
De koepel van de Reichstag 

De Reichstag is het gebouw van de Duitse regering. Het gebouw is niet over de hele linie toegankelijk voor touristen, maar de koepel van de Reichtag is dat wel. Een imposant glazen bouwwerk, met veel metaal. Vanuit de koepel heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad. Echt een aanrader om te bezoeken!

Alexanderplatz

Na een bezoekje aan de Reichstag nemen we de metro naar de Alexanderplatz, het 'middelpunt' van het voormalige oost Berlijn waar ook de televisietoren staat. Omdat mijn moeder toch wel een beetje hoogtevrees heeft (en ik gewoon geen zin heb) besluiten we de toren niet in te gaan ;)

Neue Synagoge en Spandauer Vorstadt

We slenteren via diverse gezellige winkelstraatjes en langs de rivier de Spree naar de nieuwe synagoge, diens dak al van veraf te zien is, schitterend in de zon. Daar aangekomen blijkt echter dat de synagoge gesloten is op vrijdagmiddag ivm met Sabat, en dus kunnen we er niet in. Jammer!

Dan maar gewoon een ommetje maken door de Spandauer Vorstadt.

Het contrast is groot. Vele kleine hofjes zijn mooi geverfd en opgeknapt, en zijn gevuld met kleine winkeltjes en gezellige restaurantjes en terrasjes. Andere hofjes en huizen zijn heel nodig aan sannering toe, en zijn afgezet door hekken. Het bekendste hof is wellicht de Hackesche Höfe, een netwerk eigenlijk van 7 aaneengeschakelde binnenplaatsen. Persoonlijk vind ik de veel kleinere en rustigere hofjes rondom het Centrum Judaicum echter leuker om te bezoeken.

Na even zoeken vinden we ook de Joodse begraafplaats in deze wijk. De begraafplaats is best bijzonder, er zijn maar een paar gedenkstenen te vinden, terwijl er onder de veldjes met klimop en andere kruipplanten duizenden Joden begraven liggen. Heel bizar!

East side gallery

Met de metro gaan we naar Ostbahnhof, om daarvandaan naar de Warschauerstrasse te lopen. Over dit traject, van ongeveer 1.3 kilometer, loopt een origineel stuk van de Berlijnse muur. De uur is recentelijk weer gerenoveerd en opnieuw beschilderd door 110 kunstenaars uit 24 landen.

Achter de muur loopt de rivier de Spree, en 's zomers is hier tegenwoordig een strandje te vinden waar men lekker kan relaxen.

27 maart 2010

Neues Museum

Sinds het najaar van 2009 is er op het Museum Insel een nieuw museum te vinden, het Neues Museum. Het museum is eigenlijk niet nieuw, het gebouw dateert oorspronkelijk uit de 19de eeuw. Maar tijdens WOII is ook dit gebouw ernstig verwoest, en pas nu is het gebouw met gietkunst van ijzer en mooie plafondbeschilderingen weer toegankelijk voor het publiek. Delen van het museum zien er duidelijk nieuw uit, maar waar mogelijk is het oorspronkelijke bebouw behouden. Een mooie balans!

museum berlijn
Het Neues Museum van Berlijn

Vanwege de overweldigende belangstelling voor het tentoongestelde, is het museum alleen te bezoeken binnen aangegeven tijdslots. Kaarten zijn te koop in een hokje naast het museum (en bij diverse andere musea op het museumeiland), maar ze zijn ook online te bestellen op http://www.neues-museum.de/. Helaas wist ik dit laatste niet, dus ik ruim drie kwartier in de rij moeten staan voor kaartjes...

Het museum is echter prachtig. Het gebouw is mooi, het tentoongestelde is zeer bijzonder, en alles wordt op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Het grootste deel van de werken is Egyptische kunst, van mummies tot papyros, maar ook artefacten uit de bronstijd en Griekse beelden ontbreken niet. Je kan hier makkelijk een dagdeel rondzwerven zonder je te vervelen!

Gedächtniskirche

Nadat we kaartjes voor het Neues Museum gekocht hebben, maar nog moeten wachten voordat we naar binnen mogen, nemen we de metro naar de andere kant van de stad naar de Kurfürsterdam.

Op de Breitscheidplatz, het kloppende hart van West-Berlijn, staat de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. In 1943 is deze kerk gebombardeerd, en in plaats van de kerk te reconstrueren als bv gedaan is bij de dom, heeft men de ruine van de oude kerk laten staan. Overdag kan men de kerk ook in, en het verbaasd me hoe mooi de plafondschilderingen zijn en hoe mooi de mozaieken op de vloer uitzien. Via grote gapende gaten kijk je echter zo de kerk uit, alle glas en loodramen zijn bij het bombardement de kerk uitgeslagen. Ook het puntje van de kerktoren ontbreekt, en niet alle klokken zijn nog functioneel.

Gedächtniskirche berlijn
De Gedächtniskirche

De nieuwe kerk, welke in gebruik is, omringt als het ware de ruine. Aan de ene kant van de kerk bevindt zich de nieuwe toren, welke overigens een stuk lager is dan de oude toren. Aan de andere kant bevindt zich de ruimte waarin de diensten plaatsvinden. Het gebouw is grijs en ascetisch, plat en mat. Pas 's avonds als de lichten aangaan komt dit gebouw tot zijn recht, pas dan blijkt dat het hele gebouw is opgetrokken uit warm blauw glas.

Meer lezen?

Wil je meer weten over Berlijn? Lees dan ook mijn reisverslag uit 2004 en 2006.

Duitsland kent nog vele andere leuke plekjes! Hier vind je de leukste tips voor Duitsland.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry