Berlijn 2006
In 2006 ben ik een jaartje weg geweest. Het verslag van deze reis staat op www.outofasia.nl. Mijn bezoek aan Berlijn is een klein onderdeel van deze reis.
Gedächtniss Kirche
De zon zakt weg onder de horizon, het blauwe kwartiertje begint en het zwakke licht van de schemer mengt met het licht van de spots die langzaam in intensiteit toenemen. Het moment van de dag waarop de Gedächtniss Kirche op zijn mooist is. Mijn eerste kennismaking met de kerk.
Nu is het ochtend, en ik kom net uit een trein van Litouwen naar Berlijn gerold. Het is zo'n dag waarvan je je afvraagt of de zon nog gaat schijnen, zo'n dag dat alles grauw oogt. En op een dag als dit is de kerk lelijk. Misschien wel met stip de lelijkste kerk ooit. Ik zie niks dan een oude gebombardeerd kerk met gapende zwarte gaten met aan weerszijden.
Ik loop verder. Ik weet dat Berlijn óók veel moois te bieden heeft.
Sony Center
Waarom is Berlijn zo populair bij fotografen?
Één van de redenen is beslist het Sony Center. Het dak van het centrum blijft me fascineren: de vorm, de zeilen. En natuurlijk de kleurrijke lampen in de avond, die ook als het donker is het dak op een zon met lang uitgerekte stralen doet lijken.
Postsdammer Platz
Op de Potsdammer Platz is een tentoonstelling over de Berlijnse muur. Op de plaats waar in 1989 het eerste stukje muur doorgebroken is, staat nu wederom een muurelement met een gat. Even verderop staan meer stukken muur, afgewisseld met panelen met foto's over de geschiedenis van de muur en de scheiding tussen West- en Oost-Berlijn. De muur leeft en Berlijn lijkt er alles aan te willen doen om die geschiedenis levend te houden. Vanaf de Potsdammer Platz loopt een gekleurde lijn naar de Riechstag toe, juist, daar waar ooit de muur stond.
Het holocaust monument in Berlijn
Holocaust Monument
Het Holocaust monument (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) is een plein met allemaal zuilen, die niet allemaal even hoog zijn. Tijdens mijn eerste bezoek aan Berlijn waren er al een paar zuilen te zien, maar het grootste deel van het terrein was doen nog verscholen achter de dichte hekken die de bouwplaats markeerde. In 2005 is het monument geopend voor publiek. De zuilen variëren in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter, en laten een soort van golvend patroon zien. Wanneer ik tussen de zuilen loop voel ik me enigszins gedesoriënteerd, verloren en opgeslokt. Welke weg is de juiste weg? En hoe kom ik hier weg? Zouden de slachtoffers van de holocaust zich ook zo gevoeld hebben (maar dan vele malen erger)?
Berliner Dom
Van de Reichstag (die gesloten is vanwege renovatie in 2010) ga ik via Unter den Linden naar de Dom. In de kerk is een orgelconcert, de muziek is erg rustgevend.
De Berliner Dom is in de tweede wereldoorlog gebombardeerd, maar is nu mooi gerestaureerd. Ik vind dit soort renovaties een beetje dubbel: aan de ene kant is het goed dat cultureel erfgoed bewaard blijft, aan de andere kant zit je naar iets te kijken wat stiekem helemaal niet zo oud is als het lijkt. Laat ik het maar als behoud of groot onderhoud zien...
De beroemde ingang van concentratiekamp Sachsenhausen
Sachsenhausen
Tijdens mijn bezoek aan Berlijn besluit ik een dagtrip te maken naar Sachsenhausen, tijdens de tweede wereldoorlog een concentratiekamp in Nazi-Duitsland. In 1936 is dit kamp gebouwd door gevangenen. De eerste gevangenen waren met name communisten, maar later ook homo's, Joden en Roma's. Tot 1945 hebben hier ongeveer 200.000 mensen gevangen gezeten.
Een aantal barakken voor gevangenen is inmiddels als museum ingericht. Andere barakken, en de oude gaskamers, staan niet meer overeind. Ontelbare plattegronden en duizenden foto's met verhalen dragen proberen de bezoeker echter een beeld te krijgen van de zwarte geschiedenis die hier heeft afgespeeld. De oude poort met de beruchte tekst 'Arbeit macht frei' draagt hier beslist een steentje aan bij.
Berlijn was mijn laatste stop van mijn treinreis van Azië naar Nederland.
Meer lezen?
Wil je meer weten over Berlijn? Lees dan ook mijn reisverslag uit 2004 en uit 2010.
Duitsland kent nog vele andere leuke plekjes! Hier vind je de leukste tips voor Duitsland.