home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Berlijn 2004

 

Berlijn is zeer gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland met de ICE international. Een snelle en comfortabele treinreis van ongeveer 6 uur vanuit Utrecht. Berlijn is een van mijn favoriete steden in Europa: het rauwe van de stad spreekt me aan. De combinatie tussen oud en nieuw, moderne architectuur en streetart.

26 december 2004

Berlijnse muur

Wanneer we aankomen in Berlijn is het druilerig weer. Toch weerhoudt dit ons er niet van om gewapend met een paraplu ofl waterdichte jas een eerste kennismakingswandelingetje te maken. Niet ver van ons gasthuis ligt een stuk Berlijnse muur (East Site), veel minder toeristisch da het stukje muur dat te vinden is bij Check Point Charley. De muur kronkelt door de stad, zo hier en daar zijn er nog stukken prikkeldraad e.d. te vinden die het geheel ontsieren. De hele muur is vol gekladderd met graffiti. Het is moeilijk om te beseffen wat voor een impact deze hoop bakstenen/beton op de stad en haar inwoners heeft gehad. Meer dan een decennium na de val van de muur zijn er nog steeds duidelijke verschillen tussen oost en west Berlijn.

berlijnse muur
Een niet-gerestaureerd stukje van de Berlijnse muur

Alexanderplatz en de  Fernsehenturm

Via de muur en een toch wel saai stukje Berlijn beladen we uiteindelijk bij de Alexanderplatz en de Fernsehenturm. Hier stijken we neer om te eten, het is overal erg rustig. Geen idee of dit komt door de regen of omdat iedereen thuis nog lekker kerst aan het vieren is, maar het is errug rustig op straat!

27 december 2004

Branderburger Tor

De volgende morgen is het nog steeds niet helemaal droog, maar we laten ons niet kisten en vertrekken vol goede moed naar de Brandenburger Tor. Of het nu komt omdat er volop gegraven en gebouwd wordt rondom deze poort of niet, maar de poort valt me een beetje tegen. Natuurlijk is het wel een belangrijk symbool van Berlijn, tijdens de koude oorlog van de scheiding, de laatste jaren van de hereniging van oost en west.

Reichstag

Om het hoekje ligt de Reichstag. Hoewel we redelijk vroeg zijn, heeft zich al een lange rij mensen zich verzameld op de trappen van dit gebouw. Een lange file in de regen, die eigenlijk alleen maar langer wordt naarmate de ochtend vordert. Onze wachttijd valt mee in vergelijking tot die van vele anderen, maar net als je er bijna denkt te zijn komen er van uit allerlei hoeken en gaten hele groepen mensen die blijkbaar een persoon hebben afgevaardigd om in de rij te staan. Niet helemaal fair, natuurlijk...

Na een uitgebreide security check mogen we met de lift naar boven, naar de koepel van de Reichstag. Veel glas en staal staan in schril contract met de rest van het gebouw. Een spiraal leidt je naar boven naar de top van de koepel. Massa's mensen en een verdwaalde duif genieten hier van het uitzicht. Moderne architectuur is leuk om te fotograferen, zo ook deze koepel :-)

reichstag berlijn
Wachten in de rij voor Reichstag

Moderne architectuur

In de Lonely Planet staat een wandeling langs 'Contemporary Architecture', we besluiten deze tocht te maken. Beginnend dus bij de Reichtag lopen we in de richting van de Siegessäule, ofwel het Victory Monument. Een ranke zuil met een gouden engel, midden op een druk verkeersplein. Berlijn is groen en uitgestrekt, zo blijkt uit deze wandeling.

Via een park lopen we door de ambassade buurt van Berlijn. Wat een kasten van huizen/gebouwen. De een nog bijzonderder en meer vooruitstrevend dan de andere. Alle vlaggen hangen halfstok, ter nagedachtenis van de Tsunami de dag ervoor (zoals we later in de krant zullen lezen).

Sony Center

In het Sony Center is een Kerstmarkt. Er is een ijsbaan aangelegd, waar net een of andere demonstratie 'curling' wordt gegeven. Eva en ik willen naar boven om de koepel beter te kunnen bewonderen, maar het lukt ons niet om helemaal bovenin te raken. We komen wel een paar etages in de juiste richting, maar we stranden bij gesloten deuren. Vanuit het filmmuseum kom je wel uit boven de centrale hal. Vloeren zijn open, het gebouw is behoorlijk transperant met al dat glas (een ontwerp van Helmut Jahn). Ik onderdruk de angst dat wanneer ik nu iets laat vallen, ik het voorgoed kwijt ben. Geen idee op welke etage ik zou moeten beginnen met zoeken :-(

In de avonduren is het Sony Center trouwens mooi verlicht, ook dan is de 'tent' een bezoekje waard!

Potzdammer Platz

Wanneer we richting de Potsdammerplatz lopen, komen we langs een nieuw oorlogsmonument (geopend in mei 2006). Evenvoudig, allerlei blokken beton. Het geheel is nog niet af, maar ik waardeer de eenvoud van het monument. Duitsland durft uit te komen voor fouten uit het verleden en stopt de 30er/40er jaren niet in de doofpot. Een schril contrast met landen als bv Japan, maar ook Nederland zelf (slavernij/ VOC enz).

Unten den Linden

We vervolgen onze wandeling over Unten den Linden en de Fiedrichstraße, Berlijns bekenste boulevards/winkelstraten. Alle internationale merken hebben hier wel een eigen zaak, maar veel meer dan een barretje voor een kop koffie danwel thee kan ons niet boeien. Enigszins opgewarmd lopen we vervolgens verder in de richting van de Deutscher Dom en de Französicher Dom. Waarom er twee van die kerken tegenover elkaar op een plein (Gendarmenmarkt) staan weet ik niet. Aan een andere zijde van de Gerdarmenmarkt bevindt zich het concertgbouw. Vanaf de trappen van die gebouw heb je een mooi uitzicht over het plein. Het begint te schemeren en het plein is mooi verlicht. De Kerstmarkt (met Glühwein) maakt het plaatje compleet...

28 december 2004

Berlinder Dom

We beginnen deze ochtend met het bezichtigen en beklimmen van de Berliner Dom. Het is wederom bewolkt, dus het uitzicht is niet helemaal optimaal. Ons plannetje om na de Dom ook maar naar de Fernsehenturm te gaan voor een mooi uitzicht laten we maar varen...

De dom is erg mooi van binnen, maar ook erg nieuw. Na de bombardementen aan het eind van de tweede wereldoorlog is de Dom weer in ere hersteld, wat weliswaar mooi gedaan is, maar net niet authentiek. Alle afbeeldingen en beelden zijn weer in de kerk teruggebracht, alsof er nooit een oorlog geweest is. De gevolgen van de beeldenstorm een paar eeuwen eerder zijn hiermee ook teniet gedaan, de kerk barst van de pracht en praal (en het bladgoud)...

Hachseckse Höfe

We struinen nog wat door het museumkwartier en lopen dan naar het Hachsecke Höfe (1907). De kleine hofjes zijn op een gezellige en knusse manier met elkaar verbonden, er lopen een hoop toeristen rond en er zijn vele exclusieve boetiekjes en galerieën gevestigd.

Checkpoint Charly

We nemen de metro naar Checkpoint Charly. Het is koppenlopen in het museum 'Haus am Checkpoint Charly', maar het is wel de moeite waard! Zeker omdat de drukte zich met name op de benedenverdieping bevindt. De scheiding tussen oost en west tijdens de koude oorlog wordt voelbaar in het museum. Er bevinding zich onder meer verschillende voertuigen waarmee mensen naar de andere kant van de muur zijn gesmokkeld, er hangen vele krantenartikelen en foto's en nog veel meer.

De gereconstrueerde muur komt echter onecht over, staat net te strak in de verf. Verschillende kruisjes herdenken de vluchtelingen die het helaas niet gehaald hebben. Er is een wachthuisje nagebouwd en het is dringen geblazen om met de wachter op de foto te gaan. Ook 'oude' stempels worden voor veel geld in de paspoorten van gretig betalende toeristen gezet. Tja.

En de auto's rijden over de Fiedrichsstraße alsof er nooit iets gebeurd is...

checkpoint charley berlijn
Checkpoint Charley

29 december 2004

Potsdam

Met de metro verlaten Eva en ik Berlijn voor een dagje Potsdam. Het merendeel van dit tripje rijdt de metro gewoon boven de grond, de stad is echt uitgestrekt! Buitenwijken met flatjes, buitenwijken met villa's, meertjes, parken en uiteindelijk Potsdam.

Jammergenoeg zijn veel buitenhuizen alleen tussen februari en oktober/november te bezichtigen, we vallen dus enigszins buiten de boot. Het park komt sowieso erg grauw over in de winter, maar het is niet moeilijk om voor te stellen hoe aangenaam het moet zijn om hier in de zomer te vertoeven.

We lopen langs de Tiefersee om vervolgens bij het Marmor Palais uit te komen. Een leuk tochtje langs het water!

Het bekenste buitenhuis, Sanssouci, is gelukkig wel gewoon open. Zonder gids kom je niet naar binnen, dus wachten we buiten in de regen op de eerste groep waar een plekje (twee plekjes) vrij zijn. De rondleiding leidt door de vele verschillende vertrekken, waaromnder de biobliotheek, verschillende gastenverblijven maar ook de vertrekken voor de bediendes. 'Geniet, maar (drink) met mate!' geldt hier duidelijk niet: alle vertrekken zijn zeer overbodig versierd en glimmen vaak van alle kanten. Een nadeeltje: de sloffen die je verplicht aan moet tijdens de rondleiding zijn niet echt warm...

30 december 2004


Oude beelden in het Pergamon

Pergamon Museum

Ons verblijf in Berlijn zit er weer bijna op, aan het eind van de dag vertrek de ICE weer naar Nederland. Tot die tijd bezoeken we het Pergamon Museum. In dit museum wordt een uitgebreide collectie Griekse, Romeinse, islamitische en Babylonse kunst (met name beelden) tentoongesteld. Gegarandeerd een paar uur kijkplezier!

Na afloop lopen we nog even door het museumkwartier alvorens richting het station te trekken. Nog even een frisse neus, een paar laatste inkopen (met name eten en drinken voor onderweg) en dan is het weer tijd om weg te gaan. :-(

Berlijn is een leuke stad, zeker nogmaals een bezoek waard!

Meer lezen?

Wil je meer weten over Berlijn? Lees dan ook mijn reisverslag uit 2006 en uit 2010.

Duitsland kent nog vele andere leuke plekjes! Hier vind je de leukste tips voor Duitsland.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry