home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Reizen Indonesië: voorbeeldroutes Java (tips en hoogtepunten)

Indonesië bestaat uit duizenden eilanden. Een van de bekendste eilanden van Indonesië is Java. Het eiland heeft alles voor een gevarieerde rondreis, backpackreis of familievakantie in Indonesië. Op Java vind je natuur én cultuur. Er zijn tientallen betoverende vulkanen, wereldse tempels, sawa's en koloniale steden. 

Het dichtbevolkte Java is het kloppende hart van Indonesië. Ik heb vier keer een reis door Java gemaakt: mijn eerste ervaring was een backpackreis van Malang naar Jakarta en ik bezocht Java jaren later tijdens gezinsvakantie in Indonesië met een kleuter. Tussendoor reisde ik door Midden-Java en Oost-Java. in deze blog bundel ik mijn ervaringen met reizen op Java en zal ik een aantal voorbeeldroutes delen. Daarnaast vind je hier praktische tips, onder andere over de hoogtepunten, leuke bezienswaardigheden, de beste reistijd en vervoer op Java.

zonsopkomst ijen vulkaan
Zonsopkomst op de Ijen vulkaan

Java Bali rondreis: voorbeeldroutes voor 2-3-4 weken Java

De meeste mensen vliegen naar Jakarta in het westen van Java, reizen richting oosten en steken daar over naar het toeristische eiland Bali. Dit is een mooie route, onderweg kom je alles tegen wat je nodig hebt voor een gevarieerde rondreis door Indonesië. Deze route neem ik dan ook als uitgangspunt in deze blog. Je kunt de reisroute in twee à drie weken afleggen en uitbreiden met diverse andere mooie plekken op Java.

Route Java 2-3 weken van dag tot dag

In deze uitgewerkte reisroute over Java en Bali blijf je slaap je meerdere nachten op dezelfde plek. Vanuit de steden hierboven kun je eenvoudig mooie plekken op Java ontdekken. Reistijden op Java zijn lang.

ijen java
Zwaveldrager bij de Ijen vulkaan: een van de bijzondere ontmoetingen op Java

Reisroute Java buiten de gebaande paden (4-5 weken)

Heb je meer tijd en wil je het echte Java ervaren? Hieronder een aantal voorbeelden van minder bekende plekken op Java. Op deze plekken lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan.

Backpackroute Java op de kaart

Op onderstaande kaart van Java zie je de uitgewerkte reisroute door Java.  Je kunt het eiland in 2 à 3 weken doorkruisen en dan de boot naar Bali nemen.

route javsa kaart
1. Jakarta - 2. Bogor - 3. Bandung - 4. Pangadaran - 5. Yogyakarta
6. Karimunjawa - 7. Blitar - 8. Malang - 9. Bromo - 10. Kawah Ijen Java

Rondreis Indonesië: zien en doen op Java

Twijfel je of Java bij je past? Weet je niet waar je moet verblijven? Lees dan snel verder wat te zien en wat te doen op Java. Ik durf te wedden: na het lezen van deze blog wil jij ook naar Java reizen!

Jakarta: hoofdstad van Indonesië

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. Druk, bruisend, koloniale geschiedenis en een mooie oude haven.

Veel reizigers slaan Jakarta over tijdens hun reis door Java, of slapen er een enkele nacht om vervolgens snel te vertrekken. Eerlijk is eerlijk: ook ik vind Jakarta alles behalve bijzonder. Wil je toch naar Jakarta reizen? Sla dan het Nationaal Museum niet over.

wajang pop java indonesieWajangpoppen in het nationaal museum van Jakarta

Bogor: botanische tuin en thee

Het stadje Bogor is voor mij dé plek om je rondreis door Java te beginnen. Bogor is ruim een uur rijden vanuit vliegveld Soekarno-Hatta (Jakarta Airport) en is vanwege zijn hoogte relatief koel. Het klimaat van Bogor is ideaal om even bij te komen van een lange vlucht naar Indonesië.

Bekende bezienswaardigheden in Bogor zijn het koloniale centrum en de Botanische tuin, een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Tegen de glooiende bergen rondom Bogor liggen verschillende theeplantages die met betoverende uitzichten over de prachtige landschappen van West-Java.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Bogor.

koloniale gebouwen java
Koloniale geschiedenis op Java

Bandung: koloniale geschiedenis en vulkanen

Bandung is het Parijs van de tropen. In Bandung liggen statische Art Deco gebouwen zij aan zij. Tijdens een stadswandeling door Bandung komt het koloniale verleden van Indonesië tot leven.

De echte bezienswaardigheden van Bandung liggen buiten de stad. Ik bezoek verschillende vulkanen en warme bronnen, zoals de drive-in vulkaan Tangkuban Perahu. 

Lees meer over een stop in Bandung.

Overnachten in Bandung

zonsopkomst tussen de rijstvelden
Wandelen op Java

Pangandaran: strand en jungle

Pangandaran is hot. De zuidkust van Java is een paradijsje voor surfers en backpackers. Bovendien ligt hier het meest ongerepte stukje jungle van Java. Na een intensieve trekking kun je afkoelen onder een waterval of relaxen op het witte strand.

Vergeet niet om een visje te bestellen op het strand.

Lees meer over Pangandaran en de Green Canyon.

Jogjakarta: het culturele centrum van midden Java

Jogjakarta (ook wel Yogyakarta of Yogya) is met stip mijn favoriete stad op Java. In Jogja is altijd wat te doen!

De stad Yogya is grofweg in te delen in drie delen: de oude stad met het kraton en het waterpaleis Taman Sari, de omgeving van Jalan Malioboro met winkels en batik-werkplaatsen en het minder bekende Kota Gede, waar veel zilversmeden zitten. Met een taxi kom je makkelijk van de ene naar de andere wijk: je kunt dus overal een kijkje nemen!

borobudur indonesie java
Een van de hoogtepunten van Java: het tempelcomplex Borobudur bij Jogjakarta

Yogya verveelt nooit. Toch is het zonde om in de stad te blijven hangen, er is namelijk veel te zien en te doen in de omgeving van Yogyakarta op Java. Rondom de stad liggen de mooiste tempels van Java, waaronder de Borobudur en de Prambanan. Deze bekende tempels zijn gebouwd in de zevende en achtste eeuw. 

Daarnaast is er veel natuurschoon in Midden-Java, bezoek bijvoorbeeld de Merapi vulkaan, Parangtritis Beach of het wonderlijke Dieng Plateau.

Hier lees je meer over de tempels van midden Java en de zonsopgang bij de Borobudur, de grootste boedhistische tempel ter wereld.

Overnachten in Jogja

becak bij het palies van de sultan
Een becak bij het paleis van de sultan in Solo

Solo, de andere stad van de Sultan

In minder dan een uur rijd je met de trein van Yogya naar Solo (Surakarta). Veel reizigers passeren Solo tijdens hun rondreis door Java, ondanks dat het leuk is om hier een paar dagen te stoppen en je onder te dompelen in het Indonesische leven.

In Solo is óók een paleis van de sultan te vinden, sterker nog, er staan zelfs twee paleizen. Op kleine markten wordt traditioneel batik verkocht, vooral in de omgeving van Kampung Batik Kauman.

Karimunjawa: het onontdekte paradijs in het noorden

Bucketlist materiaal! Helaas heb ik de blauwe zee en de parelwitte stranden van Karimunjawa nog altijd niet bezocht.

Aan de noordkant van Java ligt het ongerepte Karimunjawa. Dit is dé plek om te duiken op Java of om te genieten van de mooiste stranden. Joyce is geëmigreerd naar Indonesië en runt een guesthouse. Op IkReis vertelt ze meer over wonen op Karimunjawa

Je reis naar Karimunjawa via Semarang en Jepang. Daar vertrekt de boot. Je kunt ook vliegen via Surabaya.

strand java
Betoverend Karimunjawa (foto van Joyce)

Blitar: een vergeten stukje Java

Blitar ligt ver van de gebaande paden. Blitar is een slaperig stadje in een tropische vallei bij de vulkanen Kelud en Kawi in het oosten van Java. Hier kun je heerlijk wandelen op Java tussen rijstvelden en vergeten Hindoestaanse tempels. 

Vanuit Surabaya en Malang reist er een directe trein naar Blitar.

Lees meer over Blitar en het Brantasdal

Kleurrijke dorpen en koloniale geschiedenis in Malang Indonesië

In het oosten van Java ligt Malang, een stad met fraaie koloniale gebouwen en regenboogwijken. Kampung Biru Arema Jodipan en Warna Warni zijn sloppenwijken die met veel liefde en verf een toeristenattractie geworden. Iedereen wordt blij van de toffe murals en gekleurde huizen.

malang gekleurde huizen
Gekleurde huizen in Malang Java

Wanneer je nog niet genoeg hebt van tempels op Java dan kun je in de omgeving van Malang een aantal kleine tempels vinden. Deze liggen prachtig in het groen!

Reis je naar Indonesië met kinderen? In de omgeving van Malang ligt een aantal leuke themaparken! Hawai Waterpark en Malang Night Paradise waren een groot succes bij onze kleuter.

Lees meer over de hoogtepunten van Malang

Overnachten in Malang

bromo vulkaan java
Zonsopkomst bij de Bromo vulkaan, een interessante bestemming op Java

Bromo en Ijen vulkaan: de hoogtepunten van Java

De Bromo vulkaan en de Ijen vulkaan behoren voor veel reizigers tot de hoogtepunten van Java. De vulkanen zijn het meest betoverend wanneer de kou van de nacht verdreven wordt door de opkomende zon. Terwijl de wolken langzaam wegtrekken kleuren de vulkanen roze en oranje.

Na zonsopkomst kun je - te voet of met een paard - de krater van de Bromo vulkaan bezoeken. Aan de voet van de vulkaan ligt een kleine hindoetempel, deze wordt veelal bedekt met een laagje vulkaanstof. 

De schoonheid van Kawah Ijen ervaar je pas op de top: na een pittige klim wordt het kratermeer langzaam zichtbaar in de mist, terwijl sterkte Javanen het gele zwavel uit de vulkaan dragen. Kom je 's nachts? Dan zie je met wat geluk het blauwe vuur in het zwavelmeer.

Lees meer over de Bromo en Ijen. Wil je meteen reserveren? Boek dan hier je Kawah Ijen tour.

jenny tijdens het beklimmen van de ijen
Het beklimmen van de Ijen vulkaan

Tumpak Sewu: de mooiste waterval van Java

Aan de zuidkant van het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park, hemelsbreed niet zo ver van de Bromo, ligt de mooiste waterval van Java. Dat is de Tempuk Sewu, ook wel Cona Sewu genoemd. Tumpak Sewu is 120 meter en daarmee een van de hoogste watervallen van Indonesië. 

Dichtbij de ingang van Tumpak Sewu ligt een uitzichtspunt, hier kun je de waterval vanaf de top bekijken. Wanneer het langere tijd niet geregend heeft kun je via een smal pad afdalen naar de voet van de waterval.

De meeste mensen bezoeken Tumpak Sewu als dagtrip vanuit Malang. Je kunt ook overnachten bij Arta Cottages op nog geen kwartier rijden van de waterval.

tumpak sewu waterval
Tumpak Sewu waterval

Praktische tips voor reizen naar Java

Vliegen naar Java

Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam naar Jakarta. Garuda Indonesia, KLM en Singapore Airlines zijn fijne maatschappijen om te reizen naar Indonesië.

Het kan handig zijn om een open jaw ticket te boeken voor je Indonesië vakantie. Je vliegt dan van Amsterdam naar Jakarta op Java en van Denpasar op Bali terug naar Nederland. Zo voorkom je dat je vanuit het oosten van Java via de zelfde route terug moet reizen naar Jakarta. (Uiteraard kun je ook kiezen voor een binnenlandse vlucht.)

route java indonesieAardappelboer bij het Dieng Plateau

Treinen op Java Indonesië

Op Java kun je uitstekend reizen met de trein. Alle grote steden zijn aangesloten op het spoornetwerk. Reizen door Java met de trein is goedkoop. Onderweg kun je genieten van het uitzicht over de rijstvelden en vulkanen op Java.

De treinreis Jakarta naar Yogyakarta via Bandung wordt gezien als een van de mooiste treinritten ter wereld. De noordelijk route door Java met de trein is minder mooi.

Op de website van de Indonesische spoorwegen (KAI) vind je aankomst- en vertrektijden. Via de app van KAI kun je tickets bestellen. 

tempels java
Detail van een van de vele tempels op Java

Overig openbaar vervoer op Java

Reizen met de trein is fijn - helaas gaan er niet op alle trajecten treinen. Geen paniek, Java heeft een uitgebreid netwerk van bussen. De bussen zijn niet altijd even snel en comfortabel, maar ze gaan redelijk frequent. 

Kies je voor meer comfort? Dan kun je het beste gebruik maken van een private driver. Je hotel kan je helpen.

Waarschijnlijk bezoek je verschillende steden tijdens je rondreis door Java. In de stad (en de directe omgeving van de stad) kun je een Grab naar de hoogtepunten van Java nemen. Dit is een soort Uber: je kunt de voordelige taxi reserveren via je telefoon. Vergeet dus niet de grab app te installeren voor je rondreis over Java.

Van Java naar Bali

Er varen 24 uur per dag boten tussen Java en Bali. De boot vaart van Ketapang in Oost-Java (bij Banyuwangi) naar Gilimanuk op Bali. De ferry naar Bali vertrekt een paar keer per uur en de overtocht duurt één à anderhalf uur. Als voetganger kun je voor een paar euro in de haven een kaartje kopen. Aan boord is een klein winkeltje met drankjes en snacks.

In Gilimanuk staan taxi's klaar om je naar je hotel in Bali te brengen. Helaas vraagt de taximaffia van Gilimanuk de hoofdprijs - apps Grab en Gojek werken niet in dit deel van Bali.

Vanuit verschillende steden in Java gaan er direkte vluchten naar Denpasar in het zuiden van Bali.

route java hoogtepunten
Becaks op Java

Beste reistijd Java

Java ligt iets ten zuiden van de evenaar. Er heerst een tropsich klimaat.

De droogste maanden op Java zijn de maanden juni tot oktober, al kan er ook dan een tropische bui vallen. In de maanden december tot maart valt de meeste neerslag.

Tijdens het regenseizoen is aangenaam warm. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 29 graden. Planten bloeien op tijdens het regenseizoen en het eiland is dan weelderig groen. Tijdens de droge maanden ligt de gemiddelde temperatuur iets hoger.

merapi yogya java
Uitzicht over de Merapi bij Yogyakarta

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry