home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Labuan Bajo: uitvalsbasis voor het westen van Flores

Labuan Bajo ligt op het westelijke puntje van Flores. Het is een stadje met een fijne sfeer in adembenemende zonsondergangen. Er zijn weinig bezienswaardigheden in Labuan Bajo, maar het is een goede uitvalsbasis voor trips naar Komodo en de rest van Flores.

terras labuan bajo
Genieten op een terras in Labuan Bajo

Backpackersparadijs Labuan Bajo

Wanneer je vanuit het oosten van Flores op Labuan Bajo komt, gaat een wereld voor je open. In Labuan Bajo lijkt de tijd sneller te lopen dan in de rest van Flores. Het internet is sneller, er zijn hippe winkeltjes, het eten is diverser en er is een ruim aanbod aan hotels in alle prijsklassen. Labuan Bajo is daarmee een heerlijke plek om tot rust te komen en mensen te ontmoeten.

Lubuan Bajo betekent voor mij genieten van westerse luxe. Meer keuze in de supermarkt. Mensen die Engels spreken. Mijn guilty pleasure: een keer niet Indonesisch eten. En een vers fruitsapje terwijl ik onderuitgezakt zit in een loungebar met lekkere muziek op de achtergrond.

mexicaans eten labuan bajo
'Mexicaans' eten in Labuan Bajo

"Taxi? You need transport?" Iedereen wilt een graantje mee pikken van het groeiende aantal reizigers. Dat is helaas de keerzijde van de medaille... Behalve (soms opdringerige) chauffeurs op straat kun je ook een van de vele tourist offices binnenstappen. Om de paar meter worden excursies naar Komodo, Kanawa Eiland en Wae Rebo aangeboden. Daarnaast zijn er verschillende maatschappijen die boottochten naar Lombok aanbieden en duiken in Komodo National Park.

Goedkoop eten op de vismarkt van Labuan Bajo

Als gezegd, er is weinig te doen in Labuan Bajo. Mijn hoogtepunt van de dag is de zonsondergang en de avondmaaltijd.

Wil je lekker en goedkoop eten tussen de locals? Ga dan naar de vismarkt net ten noorden van de haven. Overdag is er niks te doen, maar 's avonds worden de BBQ's aangestoken en de tafels en stoeltjes uit de schuur gehaald. Voor nog geen 5 euro per persoon eet je dagverse vis, rijst, groenten en een vers sapje!

vismarkt labuan bajo
Verse vis op de vismarkt van Labuan Bajo

Meer leuke plekken om te eten in Labuan Bajo

Ik testte de leukste plekjes om te eten en te drinken in Labuan Bajo:

Meteen aan het water ligt restaurant Mediterraneo. Het restaurant is gezellig ingericht en heeft een groot terras met uitzicht op zee. Het binnengedeelte bestaat uit een eetgedeelte met tafeltjes en stoeltjes en een plek om te relaxen met fijne zitzakken. En het eten? Zoals de naam doet vermoeden zijn het vooral gerechten van het Middelandsezeegebied. 

Heb je zin in een stevige burger? Deze vind je in Le Pirate Bajo Restaurant. Deze plek is erg in trek bij expats. Er staan ook goede wraps en Mexicaanse gerechtjes op de kaart.

De laatste bijzondere vermelding is voor Artomoro Restaurant. Dit restaurant serveert de lekkerste sapjes van Labuan Bajo. Helaas zit je niet direct aan zee, maar het terras ligt op de bovenste verdieping met uitzicht op zee. Mijn favoriete sapje is een verse es jeruk (sap van sinaasappel en mandarijn) met kokos. Mjummie.

Overnachten in Labuan Bajo

Ik heb Labuan Bajo twee keer in het hoogseizoen bezocht. Beide keren zat veel accommodatie vol!

Als je een goede middenklasse kamer wilt dan is Komodo Boutique Hotel een aanrader. Dit hotel is pas in 2015 geopend. Het hotel is (ondanks de naam) beslist geen boutique hotel, maar het is een prima plek om een paar nachten te blijven. Het hotel ligt een stukje uit het centrum, maar Komodo Boutique Hotel biedt tot 10 uur 's avonds gratis vervoer aan.

komodo varaan flores
Varanan in Komodo

Excursies vanuit Labuan Bajo

Boottocht door Komodo National Park

Labuan Bajo is dé plek waar je reis naar Komodo National Park begint. Deze eilandengroep voor de kust van Flores staat bekend om zijn Komodo varaan, bizarre landschappen en spectaculair onderwaterleven.

Je kunt in Labuan Bajo een boottocht voor een of meerdere dagen naar het park boeken, al dan niet gecombineerd met duiken. Ik heb goede ervaringen met Komodo Dive Centre.

In de blog lees je alles voor een bezoek aan Komodo National Park.

Hunting Komodo by Camera: een avontuurlijk boottocht van Lombok naar Flores

Labuan Bajo is tevens het begin- of eindpunt van de populaire boottocht van Lombok naar Flores. Tijdens deze tocht ga je snorkelen, bezoek je verlaten stranden en met een beetje geluk zie je de draken.

De boottocht van Lombok naar Flores duurt drie à vier dagen. 

wegen op flores
De hoofdweg op Flores (en het wordt alleen maar smaller)

Reizen naar Labuan Bajo

Met de bus van Bajawa naar Labuan Bajo

's Ochtends in alle vroegte word ik opgepikt bij mijn hotel in Bajawa. Na de inmiddels gebruikelijke rondjes door de stad en van en na de busterminal (leuk om weddenschappen af te sluiten of we nu écht op pad zijn of nog steeds niet :-)) begeven rijdt de bus EINDELIJK richting Labuan Bajo. 

Ik zit als een van de eerste in de bus en het er al een aardige zit opzitten wanneer we eindelijk de stad achter ons laten. Ik benijd de mensen die uren later zijn ingestapt. Toch zit er een voordeel aan op tijd instappen: ik heb een relatief goede zitplaats met net wat meer beenruimte. Bovendien zit ik vlak bij de deur.

De weg slingert en slingert. Het duurt niet lang voordat de eerste mensen beginnen te braken. Gelukkig wordt het merendeel van het braaksel opgevangen in plastic zakjes, welke vervolgens met een sierlijke zwaai uit de bus gegooid worden. Tijd voor het volgende zakje! Geen idee hoeveel plastic op deze manier langs de weg is beland, maar wanneer je bedenkt dat gemiddeld vijf man tegelijkertijd een zakje nodig hadden en de reis zo'n twaalf uur duurde...

De weg slingert voort en het uitzicht is prachtig! Ik rijd langs verschillende soorten vulkanische landschappen, langs de vele bergen en bossen en rijstvelden. Soms hebben de rijstvelden de vorm van een spinnenweb, als bij Ruteng, soms ook niet. Op enkele plaatsen is de weg opgebroken wegens aardverschuivingen, maar gelukkig komen we overal vrij makkelijk door. Totdat we bijna bij Labuan Bajo zijn. Want daar moeten we onze comfortabele bus verlaten en overstappen op een bemo. Mooie manier om werkgelegenheid te creëren, maar wel vervelend. Wat de bemo zit voller dan vol en de rit is dan ook niet echt fijn. (Al helemaal niet omdat ik met mijn kont op het hete motorblok zit, AUW!)

zonsondergang labuan bajo
De ondergaande zon bij de haven van Labuan Bajo

Meer tips voor reizen van en naar Labuan Bajo

Meer lezen over Indonesië?


 

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry