home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
18/02/2019

Moni en de Kelimutu vulkaan

Op het Indonesische eiland Flores ligt de Kelimutu vulkaan. Dit is (terecht!) een van de hoogtepunten van het eiland Flores. De vulkaan heeft maar liefst drie kratermeren, die elk een eigen kleur hebben.

Ik bezoek de Kelimutu vulkaan vanuit het dorp Moni.

kelimutu vulkaan
De gekleurde kratermeren van de Kelimutu vulkaan

21 juni 2007

Reizen van Maumere naar Moni

Vanuit Maumere is het een uurtje of 4 met de bus naar Moni. Maar ja, de bus vertrekt pas als hij vol is. Omdat ik geen zin heb om uren lang rondjes door de stad te reizen, kies ik voor een travel (shared taxi). Deze zijn meestal sneller. Meestal. 

De travel zou om 9 uur 's ochtends moeten vertrekken. Ik word veel en veel later opgehaald. Dan rijden we nog een aantal rondjes door de stad om meer mensen op te pikken. En wanneer we vol zitten, rijden we nog een paar rondjes om bagage op te pikken. Om te tanken. Om meer bagage op te pikken. Om van chauffeur te wisselen. Om weer te tanken. Rond de klok van half 12 vertrekken we uiteindelijk. Ik zit inmiddels 2,5 uur opgevouwen in een auto en ben nog geen kilometer opgeschoten. Welkom op Flores.

De weg van Maumere naar Moni is behoorlijk bochtig. Ik word wagenziek, zeker omdat ik niet rechtop kan zitten. Ik ben te lang. Of het plafond is te laag. 

Ik ben dan ook blij wanneer we op een gegeven moment stoppen bij een wegrestaurant. Het zal me een zorg zijn dat we bijna in Moni zijn en deze stop inefficiënt is. Ik ben blij dat ik even uit het busje mag, de frisse lucht doet me goed. En de bakso laat zich smaken!

rijstvelden moni flores
Weidse landschappen rondom Moni

Moni

Halverwege de middag kom ik uiteindelijk in Moni aan, een klein dorpje te midden van de bergen en de rijstvelden. 

In Moni zelf is niet veel te doen. De eenvoudige hostels serveren allemaal de zelfde gerechten van lokale ingrediënten gecombineerd met instant food. Moni is nog niet ontdekt door de grote toeristische massa. 

De omgeving van Moni blijkt een prachtig gebied om te wandelen. Ik baan me een weg over glibberige paadjes tussen de rijstvelden. Tijdens het wandelen praat ik met mannen die hun koe uitlaten, vrouwen die rijst dorsen en kinderen die op de foto willen.

hoogtepunt flores kelimutu
De wolken spelen met de toppen van Kelimutu

22 juni 2007

Kelimutu vulkaan

De volgende ochtend vertrek ik in alle vroegte achterop een scootertje naar de Kelimutu vulkaan. In eerste instantie zijn is er (letterlijk) geen wolkje aan de lucht en word ik getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Maar gaandeweg sluipt de bewolking toe en begint het zelfs te regenen. Grom. Eenmaal boven op de vulkaan zie ik helemaal niks. Op een handjevol toeristen na. 

Daar zit je dan boven op een berg, zo rond een uur of 6 's ochtends. De verwachtte zonsondergang is er niet. Wel is er thee, lekker! En zijn er (synthetische gele) ananaskoekjes en een verjaardagskaarsje voor mijn reisgenootje Ben.

Maar dan gebeurt het: de wolken trekken open. En daar zijn de kraters! En daar zijn de meren! 

kelimutu zonsopkomst
De zonsopkomst vanaf de Kelimutu vulkaan

De meren zijn turquoise, bijna zwart en bruin, maar in het verleden waren de kleuren anders. In het guesthouse hangt een schilderij met een rood, een wit en een groen meer. Niemand weet precies WAAROM de meren deze kleuren hebben en hoe het mogelijk is dat eens in de zoveel tijd de kleuren veranderen. Zijn het mineralen uit de grond? Of zijn het toch de geesten van voorouders? Maar hoe je het ook went of keert, de vulkaan is onbeschrijflijk mooi. Kijk dus gewoon even naar de foto's zou ik zeggen...

Na een uurtje trekken alle toeristen na beneden en hebben we het rijk voor ons alleen. Nog maar een kopje thee dan? Nog maar een koekje?

Wil je liever niet op een scooter naar boven? De weg is ook toegankelijk voor auto's.

trekking kelimutu
Een trekking door het nationaal park bij Moni en Kelimutu

Trekking vanaf de Kelimutu vulkaan

Wanneer het wolkendek weer over de bergen kruipt, vertrek ik ook. 

De trekking van de top van de Kelimutu vulkaan naar Moni is prachtig. De trekking begint met een steile weg door een nationaal park. Ik geniet van de bomen en het geluid van de vogels om me heen. Dan loop ik door een aantal dorpen. Van alle kanten word ik vriendelijke begroet, en af en toe krijg ik zelfs een kopje zoete thee aangeboden.

Een is een hele mooie tocht, al is het omlaag lopen een behoorlijke belasting voor mijn knieën. Ik ben bijna terug in Moni wanneer ik in een tropische bui beland.

rijstvelden vulkaan moni
De rijstvelden en bergen bij Moni

Relaxen in de hot springs

Aan het eind van de middag trotseer ik de regen en loop ik een stukje terug - de berg op. In de omgeving van Moni ligt namelijk een aantal hot springs waar je samen met de locals ontspannen kan badderen. (Je moet wel je kleren aanhouden.)

Mijn hostel heeft alleen een koude douche, en die is ECHT koud. De hot spring is een veel fijner alternatief om het vuil van mijn bezwete lijf af te laten spoelen. En om op te warmen na de zoveelste regenbui.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry