home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/12/2018

Tips voor het zuiden van Bali

Het zuiden van Bali is meer dan zon en strand alleen. Er is veel cultuur en natuur te vinden. Mijn tips.

Doen in Kuta in het zuiden van Bali  

Wat is er in Kuta te doen? Er zijn een hoop hotels en restaurants, er is een strand en een zee en zijn er een surfers. En het Hindu monument ter nagedachtenis van de bomaanslagen in 2002 en 2005. Massa's mensen gaan met het monument op de foto, maar niet veel van hen weten dat hier ooit een aantal winkels stond en dat het braakliggende terreintje tegenover het monument één van de getroffen clubs was, net als Paddy's een eindje verderop.

Drinken en shoppen op Poppies

Ik verblijf meestal rondom Jl Poppies I. Je komt daar altijd wel een bekende tegen en iedereen is wel in voor een praatje en een drankje. En hoewel er aardig wat winkeltjes zijn, zijn de meeste verkopers verre van irritant. De meeste spreken je alleen aan wanneer je daadwerkelijk stopt om naar hun koopwaar te kijken. Lekker doorlopen en strak voor je uitkijken en je hebt nergens last van.

Mijn favoriete accommodatie in Kuta is Asana Agung Putra. Dit hotel ligt in een steegje aan Poppies I, waardoor je geen last hebt van de drukte.

Houd je van shoppen? Dan is Poppies in het zuiden van Bali the place to be voor neppe merkkleding. Wil je liever echte merken? Neem dan een kijkje in Jalan Legian, Kuta Square of de Discovery Mall.

Uiteraard is niet alles fantastisch. Ik schreef een blog over vervelende dingen op Bali.

openen winkel bali
Toeristisch Bali draait niet zonder zegening van de priester

Toerisme versus cultuur in het zuiden van Bali

Ondanks de vele toeristen en westerse invloeden is ook in Kuta de Balinese cultuur nog sterk aanwezig. Made (gids) gaat voordat hij het werken bijna elke dag langs de tempel om daar te offeren. De rijstkorrels op zijn voorhoofd (die er in de loop van de dag afvallen) en de bloemetjes achter zijn oren zijn hier het overduidelijke bewijs van. Op het dashboard van de auto prijkt ook meestal een mandje van bananenbladeren en wat bloemetjes en gekleurde rijst om de goden gunstig te stemmen. En eenmaal aangekomen op het werk wordt er ook geofferd bij de 'huisaltaartjes', alles voor 'Good Luck' en een goede omzet. En net als bij een bezoek aan de tempel, geschieden ook deze offeringen in een sharong met een sjaal om het middel geknoopt.

Schildpadden conservatie Kuta

Op het strand aan de zuidkant van Kuta is een schildpadden conservatie project. Een goed initiatief, aangezien het toerisme in Bali de natuurlijke leefomgeving van de schildpadden heeft aangetast. De schildpadden leven weliswaar in de zee, maar keren terug naar de plek waar ze zelf ooit ter wereld gekomen zijn om hun eieren te leggen. En laat dat het strand van Kuta zijn, waar dagelijks honderden zwemmers en surfers komen... De nesten worden daarom uitgegraven, en bij elkaar op een veilige plek gebracht. Zodra de kleine schildpadjes uit hun ei en uit het zand kruipen, worden ze tijdelijk in bakken met water gedaan. Rond zonsondergang worden ze uitgezet en hoeven ze maar een paar meter te overbruggen om de zee veilig te bereiken.

schildpadden conservatie kuta
Schildpadden conservatie in Kuta

Het uitzetten van de schildpadden is nogal een circus. Vrijwilligers krijgen een bakje ter grootte van een boterkuipje met wat water en een babyschildpad. De vrijwilligers nemen plaats achter een touwtje, en op het teken van de organisatie begint de 'schildpaddenrace'. Sommige schildpadden lopen direct in de richting van de ondergaande zon, en worden al snel door de golven meegenomen. Andere schildpadden zien het (zon)licht niet, zij krijgen een duwtje in de goede richting. De meeste schildpadden lopen echter een paar passen door het rulle zand, en hebben dan even een paar tellen rust nodig alvorens ze verder trekken. Het is nogal wat voor zo'n kleintje! Eenmaal in de zee zullen de schildpadden uren en uren zwemmen. En dan is het tijd om te eten en te rusten en te groeien.

Vanuit het Hard Rock Hotel Bali en de Mac Donalds op Kuta Beach is het maar een paar minuten lopen naar de schildpadden.

Surfen in het zuiden van Bali: Kuta, Cangu en Ulu Watu

Het zuiden van Bali is een paradijs voor surfers. Vanaf het strand van Kuta kun je surfers al hun kunsten zien vertonen. Wil je echter rustig van je golf genieten zonder anderen, dan zijn er verder naar het zuiden vele opties, als Padang-Padang en Ulu Watu.

Zelf surf ik niet. Ik heb het één keer geprobeerd, maar echt een succes was het niet... Op Bali zijn veel plekken waar je GOEDE surflessen kan nemen, en waar je gegarandeerd binnen een dag op de surfplank staat. Als backpacker wil ik echter niet zo veel geld uitgeven aan een les, en ik huur dan ook een plank van een van de surfdudes op het strand. Een paar tips krijg ik er gratis bij.

Om een lang verhaal kort te maken: het kost me moeite om op mijn knieën op die plank te belanden, veel verder kom ik niet. Wanneer de plank met een noodgang tegen mijn bovenarm knalt, ben ik er klaar mee. Een dik ei op mijn arm, wat ook nog blauw kleurt, herinnert me nog weken aan deze eerste les.

Het mooiste strand van Bali

Uiteraard hóef je niets te doen op vakantie! Je kan in Kuta ook gewoon naar het strand, daar je nagels laten doen en je laten masseren (wel eerst afdingen), genieten van zon en strand en aan het eind van de dag met een biertje in de hand genieten van de ondergaande zon.

Sanur

Na jaren Kuta besluit ik in 2016 een nacht in Sanur door te brengen. Sanur is wat meer up market dan Kuta en in plaats van veel (Australische) backpackers vind je in Sanur meer gezinnen. De zee is bij Sanur vrij ondiep en er staat minder surf. Sanur is daarom niet geschikt om te surfen, maar des te meer om te zwemmen!

Mijn eerste duik tijdens mijn PADI open water was in Sanur. Voor duiken op Bali kun je beter een andere uitvalsbasis kiezen.

Bezienswaardigheden van de Bukit: de heuvel in het zuiden

Ik rijd over de Bukit, het meest zuidelijke deel van Bali. Het is hier droger dan elders op het eiland, wat duidelijk blijkt uit de vegetatie. Sommige delen ogen dor en staan in een schril contrast met het weelderige groen elders op het eiland.


Een brutale aap op de bukit

Verlaten baaien en tempels

Ik stop bij een bijna verlaten baai. Een aapje kijkt me aan, maar toont verder weinig interesse in wat ik doe. Boven op de klif staat een tempel. Een smalle steile trap brengt me naar beneden langs de klif, waar een klein zandstrand is. Het witte zand kleurt mooi bij de helderblauwe zee. Vanaf het strand zie ik zowel wieren als koralen.

Een paar kilometer verderop ligt nog een tempel die uitkijkt over de ze, de Pura Masuka. Ook hier een baai, maar hier is meer leven. De lift van een duur resort brengt mensen naar beneden, en er wordt ook gesurft.

Het strand van Padang-Padang

In de middag bezoek ik Padang-Padang, een van de vele strandjes tussen de kliffen in het zuiden van Bali. Had ik hier nog nooit eerder van gehoord, nu lijkt IEDEREEN dit strandje met een bezoek te willen vereren. Reden is een surfwedstrijd in 2014.

Een trap door een smalle kloof leidt me naar beneden. Het strand is wit en de zee is blauw. Door smalle openingen in het gesteente is een rijtje stranden met elkaar verbonden. Het is echter overal vrij druk, zowel met Indonesische als met internationale toeristen. Hét nadeel van reizen in het hoogseizoen…

Doen op Bali: surfen bij Dreamland

Dreamland is de luxere versie van Padang-Padang. Een wit zandstrand in een baai en de mogelijkheid om te zwemmen en te surfen. Maar hier zijn ligbedjes te huur, en kun je in een restaurant een hapje en een drankje kopen. In Padang-Padang zijn alleen maar streetvendors te vinden.

Taman Budaya

In dit park zijn enige immense bronzen figuren te vinden, eentje van Boeddha, en eentje van een gardua, de mythologische vogel. Wat een kitsch! Maar ook wel weer grappig voor een korte stop. Het hele park ligt tussen de kalkstenen rotsen, waar hier en daar grote stukken uitgehakt zijn. Bovendien is het uitzicht over de baaien en de zee erg mooi.

seafood bij jimbaran
BBQ-vis op het strand van Jimbaran

Romantisch dineren in Jimbarang

In het kleine vissersdorpje Jimbarang in het zuiden van Bali zijn talrijke restaurants waar je vers 'seafood' kan eten. Vissen, kreeften en garnalen liggen (soms levend) in bakken, je wijst aan wat je wilt, je eten wordt gewogen en terwijl je geniet van het uitzicht over de zee wordt je eten bereid en aan tafel geserveerd.

Het eten wordt geserveerd met kankung (waterspinazie) en rijst, en uiteraard kun je allerlei lekkere drankjes bestellen als kelapa mudah, een verse jonge kokosnoot.

Voor Nederlandse begrippen is het eten goedkoop, voor Balinese begrippen vrij duur. Maar voor dat geld kun je eten op het strand met het zand tussen je tenen.

Ulu Watu: apen en Balinese dans

Bouwkundig gezien is de tempel van Ulu Watu niet zo heel bijzonder. De tempel heeft voor Balinese echter een bijzondere waarde, omdat hij één van de 5 (?) windrichtingen markeert. Ook het uitzicht van de tempel op de klif bij een ondergaande zon is zeker de moeite waard.

De tempel wordt bewoond door een leger van makaken, kleine brutale apen. De apen in Ulu Watu zijn agressiever dan hun broertjes elders en tijdens één van mijn bezoeken aan de tempel in 2006 ben ik vergeten mijn lenzen in te doen. Stom! Een van de apen bespringt me en gaat er met mijn bril vandoor. De bril is snel weer gevonden (er lopen mannetjes rond die de apen achterna jagen om alles terug te halen wat de apen stelen), maar er ontbreekt een glas. Helaas, dat vinden we niet meer terug...

Wat eten apen? Eigenlijk alles wat ze te pakken krijgen... Tijdens mijn laatste bezoek aan Ulu Watu hebben de aapjes duidelijk een nieuw accessoire op het oog: de flipflop. En terwijl ik me afvraag hoe het mogelijk is dat een aap je schoeisel van je voet kan schelen, wordt mij hun tactiek snel duidelijk. Ik voel iets aan mijn voet, een brutale aap opent het klittenband van mijn Teva. Als in een reflex wil ik mijn voet optillen, maar dan besef ik me dat ik me dat ik dat beter niet kan doen. Zolang ik mijn voet op mijn schoen houd, is deze veilig.

kecak dans op Bali><br><font face=
Kecak Dance

Kecak Dance

Naast de Ulu Watu tempel is een klein podium waar elke avond kecak dans ('vuurdans') gehouden wordt. Persoonlijk vind ik deze dans de meest bijzondere van alle Balinese dansen die ik tot zover gezien heb. De dans beeldt het epos de Ramayana uit. Kort samengevat: Rama, Sita (zijn vrouw) en Laksamana lopen door het bos. Wanneer een gouden rendier verschijnt, wil Sita dat haar man dit voor haar vangt (wat dat betreft zijn alle vrouwen hetzelfde :-)). Laksamana blijft achter bij Sita, totdat hij door een list bij haar wordt weggelokt. Dan verschijnt Rahwana, die Sita wil ontvoeren om haar tot zijn vrouw te maken. Ondanks het verzet van Sita en de hulp van de Garuda (godheid, half vogel, half mens) wordt Sita toch gekidnapt. Met hulp van Hanoman (de witte aap) en diens apenleger wordt Sita uiteindelijk weer bevrijd. Eind goed al goed.

Het bijzondere aan de kecak dans is dat er in tegenstelling tot andere dansen geen gamelan orkest aanwezig is. De muziek wordt gemaakt door een koor (tevens het apenleger) wat in zwart-wit-geblokte sharons rondom een vuur zit en een typisch tjak-a-tjak-a-tjak geluid maakt. Een geluid wat mij dus echt in een soort trance brengt: de kracht van de dans.

In de periode 2006-2014 heb ik de Kecak Dance vele keren bezocht. Ik heb de prijzen zien verdubbelen (naar 100.000 rp in 2014) en het aantal toeschouwers zien groeien. Gammele stoeltjes hebben plaatsgemaakt voor een heus amfitheater, en de sfeer wordt elke keer minder. Toch houd ik van deze dans...

Going local: lees alles over Balinese dans.

Denpasar: de hoofdstad van Bali

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Denpasar ligt niet bij het gelijknamige vliegveld, maar een heel stuk noordelijker.

Denpasar is niet echt de moeite, hoor je iedereen zeggen. Nou, Jenny is eigenwijs en wil wel eens een kijkje nemen (dit is tijdens mijn eerste bezoek aan Bali in 2006). Ik wil vooral óók op plekken komen waar niet iedereen naar toe gaat. Denpasar heeft een paar leuke tempels, maar binnen een halve dag heb je die wel gezien. De vogeltjesmarkt, welke vlak bij de Pura Sutriya (leuke tempel!) is ook aardig. Helaas zitten er ook aapjes in veel te kleine kooitjes, zo zielig.

Een van de mooiste dingen van Denpasar is mijns inziens echter het Pemecutan Paleis, waar nu overigens een hotel in zit. Leuke tuin, een mooi restaurant (wat echter dicht was) en een hoop muurreliëfs en standbeelden.

Ondanks dat ik best al wat reiservaring in dit land heb, heb ik me toch af laten zetten... Een van de mannetjes bij de Pura Jagatnata geeft me een rondleiding langs de tempel. Heel geraffineerd, eerst knoopt-ie een praatje aan, en voor je het weet zit je aan hem vast. Begrijp me goed, ik wil zo iemand best een fooi geven. Maar dan ineens moeten we ook geld neertellen van de sjaals die we om ons middel moeten knopen (verplicht in bijna alle tempels). Wat? Ik heb echter geen zin om ruzie te maken in een tempel, dus met pijn in mijn hart betaal ik. Ik ben soms een watje als het om geloof gaat.

tempel in denpasar 
Een tempelwachter houdt het kwaad buiten

Accommodatie in Bali

Het zuiden van Bali heeft de reputatie erg druk te zijn. Dit is gedeeltelijk waar: rondom het uitgangscentrum van Kuta zie het inderdaad dag en nacht zwart van de mensen. Maar op nog geen tien minuten lopen zijn heerlijk rustige plekjes te vinden.

Lees meer over mijn accommodatie in Bali.

Hoewel er veel keus is voor accommodatie in het zuiden van Bali, zitten de populaire plekken in het hoogseizoen vaak vol. Het loont de moeite om een paar dagen voor aankomst te reserveren. Dit kan bijvoorbeeld via Booking.com.

Wil je niks regelen en boek je liever een compleet verzorgde strandvakantie op Bali? Fox verre reizen kan je verder helpen.

accommodatie bali
Mijn favoriete bedje in Kuta

Heb jij nog tips voor het zuiden van Bali?

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Lees meer over (bijna) alle bezienswaardigheden van Bali:

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry