home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Lombok

Lombok is een van de leukste eilanden van Indonesië. Het heeft lange tijd in de schaduw gestaan van Bali, maar steeds meer reizigers weten de weg naar Lombok te vinden. Dat is niet zo raar: Lombok is nog ongerept en minder druk dan Bali. Daarnaast heeft Lombok vele hoogtepunten als witte stranden en vulkanen.

Bali versus Lombok

Per boot ben je in een paar uur van Bali naar Lombok. Je waant gelijk in een andere wereld, wat een verschil tussen deze twee Indonesische eilanden! Bali is groener dan Lombok. Maar Bali is vooral drukker: er wonen meer mensen en er zijn meer toeristen.

Tot zo ver de oppervlakkige verschillen. Wanneer je beter kijkt en let op details zie je de cultuurverschillen tussen Bali en Lombok. Terwijl Bali overwegend Hindoeïstisch is, wonen op Lombok vooral moslims. Je vindt op Lombok geen huistempels en mensen die continu in de weer zijn met het maken van offers. Lombok wordt overdspoeld door vele moskeeën en zo mogelijk nog meer moskeeën in aanbouw. 

In deze blog lees je mijn tips voor Lombok. Wil je meer lezen over Bali? Lees hier meer over Bali.

moslim lombok indonesie
Jonge moslims op Lombok

De stranden van Senggigi

Senggigi is de toeristische hoofdstad van Lombok. Het dorp is een aaneenschakeling van hotels en restaurantjes. Senggigi heeft een bruisend uitgaansleven, hier is valt meer te beleven dan op andere plekken van het eiland.

Ik ben geen feestbeest en zie Senggigi als een centrale plek om uitstapjes te regelen naar andere plekken op het eiland. Het is niet moeilijk om in Senggigi een excursie te boeken. Zelf ga ik op pad met een huurauto en een scooter. (Achterop wel te verstaan - zelf rijd ik niet.)

Mataram en Ampenan

De officiële hoofdstad van Lombok ligt een stukje ten zuiden van Senggigi. In Mataram is het administratieve centrum van Lombok (en het oosten van Indonesië), hier vind je veel overheidsgebouwen, winkels en detailhandel. Mataram is druk en niet echt een bezoekje waard.

zonsondergang ampenan lombok
De ondergaande zon bij Ampenan op Lombok

Ampenan is leuker. Dit is dé ontmoetingsplek voor de bewoners van Lombok met hun kinderen en motorfietsen. Hier vind je stalletjes met allerlei drankjes, pinda's en gestoomde mais. Er zijn geen buitenlandse toeristen, maar wel een Indonesisch mannetje dat in de jaren 60 gevlucht is voor het regiem van Soekarno en nu weer in Indonesië woont. Hij spreekt Nederlands met een onvervalst Amsterdams accent. Ik spreek Indonesisch met een onvervalst Balinees accent (zegt hij). Wat een fijne ontmoeting op het strand.

Labuan Lombok: de kleine haven in het oosten van Lombok

Aan het oostelijke puntje van Lombok ligt het havenstadje Labuan Lombok. Hier vandaan vertrekt de ferry naar Sumbawa en vertrekken de meerdaagse boottochten van Lombok naar Flores als Perama's 'hunting Komodo by camera'.

labuan lombok moskee
De moskee van Labuan Lombok

De meeste toeristen komen niet verder dan de haven. Ik heb geen zin om in de haven op mijn boot te wachten en maak een korte wandeling. Binnen een paar seconde lopen de eerste kinderen al achter me aan. Gelukkig bedelen ze niet om geld en snoep, maar het frequente "Hello mister" is soms een beetje vermoeiend. 

Ik ben een bijzondere verschijning. Voor ik er erg in heb zit ik bij een aantal vrouwen op de veranda aan de thee. Iedereen is zo lief en gastvrij! We babbelen over koetjes en kalfjes, ofwel mijn huidskleur en kinderen.

balinese tempel lombok
Balinese tempel in het westen van Lombok

Bezienswaardigheden in west-Lombok: Taman Narmada

Lombok heeft een aantal Balinese tempels. Ik besluit deze bezienswaardigheden van Lombok niet over te slaan.

Eerst bezoek ik Taman Narmada, een Balinese tempel op Lombok. De naam is afgeleid van de heilige rivier in Indonesië. De tempel symboliseert een miniatuur van de Gunung Rinjani, Lombok's hoogste vulkaan. Rondom de tempel zijn verschillende koninklijke verblijven en verschillende baden. Sommige van deze baden zijn voor de sier, in andere baden wordt volop gezwommen. 

De baden zijn gevuld met het koude water van de Rinjani. Zwemmen in de baden reinigt lichaam en geest.

pura liongsar lombok
Pura Lingsar op Lombok

Pura Lingsar

Vervolgens ga ik naar een andere tempel, de Pura Lingsa. Deze tempel is in mijn ogen echt uniek, omdat deze tempel niet aan een enkele godsdienst gewijd is. Een deel van de tempel is ingericht voor Hindoes om te bidden, een deel voor moslims. Elk jaar, met volle maan in december, komen mensen uit alle windrichtingen van Lombok bijeen om samen te bidden. Ook deze tempel heeft verschillende heilige baden, welke bewoont worden door heilige palingen. Volgens de gids slapen de palingen echter, ik heb ze dan ook niet gezien.

Traditionele Sasak dorpen in midden Lombok

In het zuiden van Lombok liggen verschillende Sasak dorpen. Toeristen worden vaak met open armen ontvangen, vooral in de dorpen waar men ikat (dubbel geweven stoffen) en potten verkoopt.

Ik kan de verleiding niet weerstaan. Ik vind de aardewerk potten versierd met eiwit echt prachtig. Veilig ingepakt in mijn kleren stop ik er eentje in mijn backpack. Helaas blijkt er in Nederland een scheur in de pot te zitten, maar toch pronkt de pot sinds een paar jaar in mijn woonkamer. 

traditioneel dorp lombok
Tips voor Lombok: bezoek traditionele Sasak dorpen

Tip voor Lombok: trekking naar de Rinjani

Midden op het eiland Lombok pronkt de Rinjani-vulkaan. De Rinjani is de hoogste berg van Indonesië buiten West-Papua. Je kan niet om de Rinjani heen, bijna overal op Lombok kun je de Rinjani zien.

Dagelijks worden er meerdaagse trekkings naar de top van de Rinjani georganiseerd. Het beklimmen van de Rinjani staat op mijn bucketlist. Echt. Maar eerst moet ik trainen, veel trainen. Ik ben heel slecht met hoogtes, ik heb snel last van hoofdpijn en duizeligheid. Dat heb ik zelfs zonder dat ik inspanning lever, laat staan wanneer ik een trekking naar de top van de Rinjani maak. Deze is 3726m hoog.

Wil je meer weten over deze trekking? Op We12Travel vind je een uitgebreid verslag over de beklimming van Mount Rinjani.

trekking rinjani lombok
Ooit maak ik een trekking naar de Rinjani.

Kuta Lombok: de mooiste stranden van Lombok

In het zuiden van het eiland Lombok ligt het backpackers dorp Kuta Lombok. Om verwarring Kuta op Bali te voorkomen wordt Kuta Lombok ook wel Kute genoemd.

Wat zal ik zeggen? Kuta Lombok heeft alles wat Kuta Bali niet meer heeft. Mooie rustige stranden, een prachtige blauwe zee. De sfeer in het dorp is laid back. Kuta is het backpackersparadijs van Lombok.

En voor de liefhebbers: je kan surfen in Kuta. 

strans kuta lombok
De stranden van Kuta Lombok

Going local Lombok: het geven van Engelse les

Wanneer ik les geef op Bali, word ik in contact gebracht met een schooltje in Lombok. Nieuwsgierig als ik ben neem ik contact op met Moon, de coördinator van het project. Ik besluit het project op Lombok te bezoeken.

Moon en ik hebben alleen contact per SMS gehad en om de een af andere reden denk ik dat Moon een man is (niet dus). Moon is er echter van overtuigd dat ik uit Indonesië kom en in Nederland woon (omdat ik continu in het Indonesisch SMS). Ehhh... 

De volgende ochtend sta ik voor de klas. Een basisschool, vergelijkbaar met mijn school in Tajen, al zijn deze kinderen duidelijk wat verder. Hier is een goede reden voor: op deze basisschool krijgen alle kinderen al vanaf de eerste klas Engels. Sommigen hebben zelfs al op de kleuterschool (TK) Engelse woordjes geleerd!

Moon heeft me rondgeleid over het eiland. Ik bedank haar voor haar tips voor Lombok!

rijstvelden lombok
Rijstvelden op Lombok

Reizen naar Lombok vanuit Bali

Meer lezen over Indonesië? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry