home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/02/2019

Gili-eilanden: drie paradijsjes voor de kust van Lombok

Blauwe zee. Witte stranden. Wuivende palmen. Gezellige terrasjes en een prachtig duiken en snorkelen. Verkeer is er niet (behalve de huifkar). De Gili-eilanden zijn kleine paradijsjes voor de noordwestkust van het Indonesische eiland Lombok.

De eilandengroep bestaat uit drie eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Gili Trawangan is het meest populair en het drukste.

strand gili indonesie
Strand op de Gili-eilanden

Gili Trawangan: de meest drukke en gezellige van de Gili-eilanden

"You have to go to the Gili's, G". Waarom mijn Balinese vriend Made me G. noemt, is me niet duidelijk. Waarom ik naar de Gili's moet snap ik ook niet. Maar ik krijg een ticket naar Gili Trawangan in mijn handen gedrukt en de dag erna zit ik in alle vroegte op een boot. 

Bij aankomst op het eiland wacht mij een kleine verrassing: er is geen pier, je springt vanaf de boot zo in het ondiepe water. Na een paar meter waden door de warmte van de zee sta je op het strand, het zachte zand tussen je natte tenen. Uiteraard krijg je van alle kanten hulp, zowel met het dragen van de bagage als met het bewaren van je evenwicht. Ook op dit Indonesische eiland zijn de mensen behulpzaam en gastvrij.

Wat volgt is een week met mooie stranden, gezellige mensen en een paar extra duiken in mijn logboek.

schildpad gili trawangan
Schildpadopvang op Gili Trawangan

Gili Trawangan, ook wel Gili T. voor insiders, is het grootste eiland van de Gili-eilanden. Groot is echter relatief, je kan het eiland in 1,5 uur rondlopen. Als je dat doet, moet je vooral een kijken nemen bij de schildpaddenopvang net ten noorden van de jetty. Hier spartelen kleine schildpadden in betegelde 'vijvers', beschermd tegen de zon en vijanden uit de natuur. Op een goede dag als ze groot genoeg zijn worden ze vrijgelaten en zullen ze in de zee mooie avonturen beleven.

Je kan op veel plekken fietsen huren om per fiets het eiland te verkennen. Op sommige plekken is het ploeteren door het zand, maar over het algemeen is de weg redelijk. De kwaliteit van de fietsers laat echter te wensen over ;) Wij Nederlanders zijn een fietsend volkje, voor ons is het geen probleem om tussen voetgangers door de slalommen. Sommige andere nationaliteiten hebben daar aanzienlijk meer moeite mee. Oppassen dus!

zonsondergang gili trawangan
Zonsondergang bij de westkust van Gili Trawangan

De belangrijkste bestemming van de fietsers zijn de relaxte lounchebars aan de westkust van Gili T. De meeste stekken zijn helaas wat duurder dan de gemiddelde Indonesische bar, maar daar krijg je wél een zitzak en een fantastisch uitzicht voor terug. Je kan hier genieten met een verse kokosnoot van de ondergaande zon. (Vooral Sunset Bar is een populaire plek.)

Gili Trawangan is hét party-eiland. Elke avond is er wel ergens een tof feestje. Maar zelfs als je niet van feestjes houdt, is Gili T. een fijne bestemming. Er zijn nog vele rustige plekjes, weg van het feestgedruis.

Gili Meno en Gili Air

Gili Meno is het middelste eiland van de Gilis's, zowel qua grootte als qua ligging. Het eiland is het minst ontwikkeld van de drie eilanden: er is aantal hutjes op het strand en een beperkt aantal restaurants.

Gili Air is het kleinste eiland van de drie eilanden. Gili Air ligt het dichtst voor de kust van Lombok. Gili Air is een fijne mix van rust en gezelligheid. Het nachtleven is niet te vergelijken met party-eiland Gili T., maar er is genoeg vermaak. 

Op We12traverl vind je fijne outdoor tips voor Gili Air.

paardenkar gili eilanden
De paardenkar: het enige vervoersmiddel op Gili-Trawangan

Duiken bij de Gili's

Tijdens mijn eerste reis naar de Gili's in 2006 heb ik net mijn open water. Ik heb weinig ervaring, maar dat is op de Gili-eilanden geen probleem. Het duiken is eenvoudig daar en duikscholen zijn perfect ingespeeld op het geven van duikopleidingen en begeleide fun dives.

Op mijn website outofasia.nl schreef ik over deze duiken:

"Er is genoeg te zien, koraal (al is er door El Nino ook een hoop koraal gestorven, net een herfstlandschap), vele vissen enzo als clown fishes, nudy branches, eels, cuttle fishes enzovoorts. Maar het meest indrukwekkende zijn toch wel de haaien (black- en white tipped sharkes)... Bij Sharkpoint zijn er best veel haaien, ik heb er een stuk of 6 gezien tijdens mijn duik, maar ook op andere plekken zijn ze te vinden. Op een gegeven moment ben ik zelf door mijn master een paar meter omhoog gesleurd aan mijn arm om een haai te kunnen zien van achter het koraal. Een effectieve manier van communiceren, dat wel... Tja, en de schilpadden zijn ook in een woord fantastisch, met name als ze zwemmen. Echt gaaf hoe die beesten (1.5 m) door het water zweven!"

schildpad duiken gili trawangan
Een volwassen schildpad tijdens het duiken bij de Gili-eilanden

Zo'n 500 duiken verder, en een paar jaar later, keer ik terug naar de Gili-eilanden. Het wordt me snel duidelijk dat duikscholen op de Gili's (in het hoogseizoen) veel minder zijn ingespeeld op ervaren mensen die langzaam willen duiken en foto's willen maken. Gelukkig krijg ik vrijheid aan het eind van de duik wanneer de rest van de groep richting boot moet omdat ze zonder lucht zitten, maar ik heb liever een hele duik met een laag tempo.

Het onderwaterlandschap valt me echter niet tegen. Ja, er is veel dood koraal door El Nino en door dynamietvissen. Maar er zijn ook plekken met koraal die er wel gezond uitzien. De kleurenpracht valt echter tegen, er is coral bleaching, en hoewel er verschillende soorten koraal zijn (zowel hard als zacht) hebben alle koralen een beetje dezelfde oudroze kleur.

Snorkelen bij de Gili-eilanden

Snorkelen vanaf de boot

Duiken is heerlijk, maar een enkele keer houd ik het hoofd bovenwater en geniet ik van de omgeving. Of van de aanwezigheid van gezellige mensen die niet duiken. Want ja, die bestaan ;)

glass botom boat gili
Snorkelen vanaf een glass botom boat

Met een bootje kun je een snorkeltrip maken langs alle drie de Gili eilanden, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. De boot stopt voor de kust bij de mooiste snorkelplekken van de verschillende eilanden, meestal bij een plek waar net een helling is. Door de overgang van ondiep naar dieper water zie je meer verschillende soorten vis. Het is mogelijk een schildpad te zien bij het snorkelen (ook leuk voor kinderen!) en via de glazen vloer van sommige boten kun je soms zelfs haaien zien.

Lunch is vaak inbegrepen bij de trip. De boot zoekt een (bijna) verlaten strand waar je heerlijk even kan bijkomen van de boottrip.

Snorkelen vanaf het strand

Wanneer je geen zin hebt op een dag met de boot of stap te gaan, of een echte budgetreiziger bent, dan kun je ook gewoon je snorkel en masker pakken en gratis snorkelen vanaf het strand. Met name het noordelijke deel van Gili Trawangan is hier heel geschikt voor, daar staat niet al te veel stroming, het blijft langere tijd ondiep, maar er is wel een mooi onderwaterleven.

Bijkomend voordeel is dat de noordpunt van Gili T. redelijk rustig is en dat je hier nog stranden vindt die niet vol staan met terrassen. (Al komen er overal op de Gili-eilanden steeds meer accommodaties en terrasjes bij.)

van gili trawangan naar bali
Kijken van Gili Trawangan naar Bali

Vervoer naar de Gili-eilanden

Met de fastboat van Bali naar Gili Trawangan

De meeste mensen kiezen ervoor om vanuit Bali met een zogenaamde fastboat naar de Gili-eilanden te varen. Eigenlijk zijn er drie routes: vanuit Sanur (Benoa) naar de Gili's, vanuit Padangbai naar de Gili's of vanuit Amed naar de Gili's. De meeste mensen gaan vanuit Padangbai.

Er zijn verschillende maatschappijen die naar de Gili-eilanden varen vanuit Padangbai. De prijs en de kwaliteit van alle maatschappijen is ongeveer gelijk en alle boten zijn ongeveer net zo snel. De boot doet er ongeveer anderhalf uur over. Meestal ga je niet direct naar de Gili-eilanden, maar maak je een korte stop in Sengigi op Lombok om mensen van boord te laten.

Je kan er voor kiezen om binnen in de boot te zitten en te genieten van de koelte van de airconditioning, maar avontuurlijke reizigers kunnen ook plaatsnemen op het dak. Bang dat het te warm wordt in de zon? Het opspattende water zal voor de nodige verkoeling zorgen.

Tip: de fastboat stopt niet bij een jetty op de Gili's. Je moet een stukje door het water waden om op het strand te komen. Er zijn echter mannetjes aanwezig die je met je bagage kunnen helpen.

Moet je in Nederland al een ticket boeken voor je reis naar de Gili's? 

Misschien wil een reisbureau je wat anders doen geloven, maar dat is écht niet nodig. In de haven kun je op de dag van vertrek nog een tickets boeken. Als je je ticket echter boekt in Kuta of Ubud boekt, dan krijg je (gratis) vervoer naar de haven.

Vind je het fijn om toch online te boeken? Deze site is betrouwbaar voor tickets met de fastboat

gili trawangan boot
Er varen veel kleine bootjes tussen de Gili-eilanden en Lombok

Met de fastboast van Nusa Lembongan naar Gili Trawangan

Eilandhoppen van de Nusa-eilanden bij Bali met de Gili-eilanden bij Lombok wordt steeds populairder. Er zijn verschillende manieren om te reizen van Nusa Lembongan naar Gili T. en Lombok.

Het is mogelijk om allemaal losse boottickets te kopen, maar je kunt ook een open ticket Bali - Nusa - Gili of Bali - Gili - Nusa kopen. De dag voor vertrek kun je in de haven (of telefonisch) de definitieve datum vastleggen.

Tip: als je onderhandelt, wordt je ticket goedkoper. In deze blog lees je meer over respectvol afdingen in Azië.

gili eilanden indonesie
Wegdromen op de Gili-eilanden

Met de ferry van Bali naar de Gili-eilanden

Als je om wat voor een reden niet met de fastboat naar de Gili's wilt, dan is de ferry een trager maar goedkoper alternatief. Vanuit Padangbai gaan er de hele dag voor ferries naar Lembar in het zuiden van Lombok. De overtocht van Bali naar Lombok duurt 4-5 uur met de ferry, maar soms moet je voor de kust een tijdje wachten op hoogwater. 

Wanneer je reist met de ferry zit je echt tussen de locals. De boot is traag maar stabiel en je hebt onderweg een mooi uitzicht. Er is een speciale ruimte met airconditioning, maar je kan ook kiezen voor een plaatjes op het bovendek.

Vanuit Lembar kun je per bemo (soms met overstap in Mataram) langs de kustweg van Lombok naar Bangsal reizen. De weg is redelijk goed en aan je rechterhand heb je soms een mooi uitzicht over de binnenlanden van Lombok en de vulkaan Rinjani.

De boten naar de Gili's vertrekken vanuit het kustplaatsje Bangsal. Bangsal  is niet echt een hele fijne plek voor backpackers, mensen in de haven kunnen heel opdringerig zijn. De bemo en de taxi stoppen niet direct aan de haven, maar bij de bemostop op een paar minuten lopen vanaf de boten naar de Gili's. Eventueel kun je de afstand naar de haven overbruggen met een paardenkar, maar de prijzen zijn hoog voor Indonesische begrippen. Probeer dus goed af te dingen.

public boat gili lombok
Met de public boat van Gili T. naar Lombok

Na een paar minuten lopen ben je op het strand. Daar kun je een boot charteren naar Gili Trawangan, Gili Meno of Gili Air. Er gaan ook dagelijks public boats vanuit Lombok naar de Gili-eilanden. Deze vertrekken wanneer ze vol zijn. Een goedkope en leuke manier om met de lokale bevolking naar je paradijsje te varen!

Vanuit Kuta naar de Gili-eilanden met de ferry duurt vanwege de vele overstappen minstens een uurtje of 10. Het is echter een goedkope en leuke manier van reizen en je zit echt tussen de locals in plaats van op een bootje vol met toeristen.

Met het vliegtuig van Bali naar de Gili-eilanden

Ben je bang voor boten of snel zeeziek? De Gili-eilanden hebben geen eigen vliegveld, maar het is mogelijk om je tijd op de boot aanzienlijk te verkorten. Je kan vanuit Bali (en veel andere Indonesische plaatsen) een vliegtuig nemen naar het vliegveld van Mataram aan de zuidkant van Lombok. Vanuit Mataram kun je een taxi nemen naar het plaatje Bangsal nemen, waar dagelijks vele boten naar de Gili-eilanden vertrekken. Je kan zelfs eenvoudig een bootje charteren, zie hierboven.

Rekening houdend met inchecktijd, vliegtijd en de duur van de taxirit is vliegen vanuit Bali niet echt sneller dan de fastboat, maar wel een stukje duurder. 

boot charteren gili
Het is niet moeilijk om een bootje te vinden op de Gili-eilanden

Vervoer tussen de Gili-eilanden

De Gili-eilanden liggen niet ver uit elkaar, reizen tussen de drie eilanden is niet moeilijk. De makkelijkste manier is een snorkeltocht te boeken vanuit één van de eilanden. De kans is heel groot dat je beide andere eilanden kort aandoet tijdens deze tocht (even informeren voor vertrek). 

Het is ook mogelijk om met een public boat of een gecharterde boot op en neer tussen de eilanden te varen. Je kunt dan zelf bepalen hoe lang je blijft. Op elk eiland kun je je zeker een paar nachten vermaken.

Accomodatie op de Gili-eilanden

De Gili's worden steeds bekender en steeds populairder. Zeker in de zomermaanden zit accommodatie best vaak vol. Dat heb ik geweten, met een tas het eiland over van hotel naar hotel, in de hoop om ergens leuke en betaalbare accommodatie te boeken. Echt, je vindt makkelijker een roze olifant op de maan. Gewoon vooraf je hotel vastleggen!

Ik sliep bij Resota Twins. Dit fijne hotel ligt dicht bij de plek waar de boten aankomen. 

Meer lezen over duiken en Indonesië?

Update: juli 2018

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry