home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Tips voor de Gili-eilanden: drie paradijsjes bij Lombok

Blauwe zee. Witte stranden. Wuivende palmen. Gezellige terrasjes en een prachtig duiken en snorkelen. Verkeer is er niet, behalve de huifkar. De Gili-eilanden zijn kleine paradijsjes voor de noordwestkust van het Indonesische eiland Lombok.

De eilandengroep bestaat uit drie eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Gili Trawangan is het meest populair en het drukste. Je kunt in een paar uur van Bali naar Gili reizen, waardoor de Gili-eilanden (Gili Islands) prima te combineren zijn met een vakantie op Bali.

In deze blog lees je alles over de Gili-eilanden tussen Bali en Lombok: tips voor vervoer, overnachten, duiken, bezienswaardigheden op de Gili's en meer. 

Twijfel niet langer tussen de Gili-eilanden en de Nusa-eilanden.

gili trawangan strand indonesie
Het mooie Gili Trawangan strand

Gili Trawangan: het meest gezellig Gili-eiland

"You have to go to the Gili's, G". Waarom mijn Balinese vriend Made me G. noemt, is me niet duidelijk. Waarom ik naar de Gili's moet snap ik ook niet. Maar ik krijg een ticket naar Gili Trawangan in mijn handen gedrukt en de dag erna zit ik in alle vroegte op een boot. 

Bij aankomst op het eiland wacht mij een kleine verrassing: er is geen pier, je springt vanaf de boot zo in het ondiepe water. Na een paar meter waden door de warmte van de zee sta je op het strand, het zachte zand tussen je natte tenen. Uiteraard krijg je van alle kanten hulp, zowel met het dragen van de bagage als met het bewaren van je evenwicht. Ook op dit Indonesische eiland zijn de mensen behulpzaam en gastvrij.

Wat volgt is een week met mooie stranden, gezellige mensen en een paar extra duiken in mijn logboek. Lees snel verder voor mijn ervaringen en Gili Trawangan tips.

schildpad gili trawangan
Schildpadopvang op Gili Trawangan

Gili Trawangan, ook wel Gili T. voor insiders, is het grootste eiland van de Gili-eilanden. Groot is echter relatief, je kan het eiland in 1,5 uur rondlopen. Als je dat doet, moet je vooral een kijken nemen bij de schildpaddenopvang net ten noorden van de jetty. Hier spartelen kleine schildpadden in betegelde 'vijvers', beschermd tegen de zon en vijanden uit de natuur. Op een goede dag als ze groot genoeg zijn worden ze vrijgelaten en zullen ze in de zee mooie avonturen beleven.

Je kan op veel plekken fietsen huren om per fiets het eiland te verkennen. Op sommige plekken is het ploeteren door het zand, maar over het algemeen is de weg redelijk. De kwaliteit van de fietsers laat echter te wensen over ;) Wij Nederlanders zijn een fietsend volkje, voor ons is het geen probleem om tussen voetgangers door de slalommen. Sommige andere nationaliteiten hebben daar aanzienlijk meer moeite mee. Oppassen dus!

zonsondergang gili indonesie
Zonsondergang bij de westkust van Gili Trawangan

De belangrijkste bestemming van de fietsers zijn de relaxte loungebars aan de westkust van Gili T. De meeste stekken zijn helaas wat duurder dan de gemiddelde Indonesische bar, maar daar krijg je wél een zitzak en een fantastisch uitzicht voor terug. Je kan hier genieten met een verse kokosnoot van de ondergaande zon. (Vooral Sunset Bar is een populaire plek.)

Gili Trawangan is hét party-eiland. Elke avond is er wel ergens een tof feestje. Maar zelfs als je niet van feestjes houdt, is Gili T. een fijne bestemming. Er zijn nog vele rustige plekjes, weg van het feestgedruis.

Overnachten op Gili Trawangan

De Gili's worden steeds bekender en steeds populairder. Zeker in de zomermaanden zit accommodatie best vaak vol. Dat heb ik geweten, ik hobbelde met mijn zware rugtas van hotel naar hotel, hopende op een leuke slaapplek. Echt, je vindt makkelijker een roze olifant op de maan. Gewoon vooraf je hotel vastleggen!

Je raadt het al: tijdens mijn volgende bezoek boekte ik mijn hotel op Gili T. online. Ik koos toen voor Resota Twins vlak bij de haven. Kies je liever voor iets meer luxe aan het strand? Dan zijn Pearl of Trawangan en Ombok Sunset fijne alternatieven. Ombak Sunset is bovendien dé plek om de zon de zee in te zien zakken. 

Gili Meno en Gili Air

Gili Air ligt vlak bij Lombok en is het kleinste eiland van de drie eilanden. Gili Air is een fijne mix van rust en gezelligheid. Het nachtleven is niet te vergelijken met party-eiland Gili T., maar er is genoeg vermaak. Op We12traverl vind je fijne outdoor tips voor Gili Air.

Gili Meno is het middelste eiland van de Gili's, zowel qua grootte als qua ligging. Het eiland is het minst ontwikkeld van de drie eilanden: er is aantal hutjes op het strand en een beperkt aantal restaurants.

Wil je overnachten op Gili Air? Voor nog geen 50 euro per nacht slaap je in het prachtige Mola2 Resort Gili Air. Adeng-Adeng Bungalows is een mooie maar eenvoudige accommodatie op Gili Nemo.

paardenkar gili eilanden
De paardenkar: het enige vervoersmiddel op de Gili-eilanden, Indonesië

Duiken Gili-eilanden, Indonesië

Tijdens mijn eerste reis naar de Gili's in 2006 heb ik net mijn open water. Ik heb weinig ervaring, maar dat is op de Gili-eilanden geen probleem. Het duiken is eenvoudig daar en duikscholen zijn perfect ingespeeld op het geven van duikopleidingen en begeleide fun dives.

Op mijn website outofasia.nl schreef ik over deze duiken:

"Er is genoeg te zien, koraal (al is er door El Nino ook een hoop koraal gestorven, net een herfstlandschap), vele vissen enzo als clown fishes, nudy branches, eels, cuttle fishes enzovoorts. Maar het meest indrukwekkende zijn toch wel de haaien (black- en white tipped sharkes)... Bij Sharkpoint zijn er best veel haaien, ik heb er een stuk of 6 gezien tijdens mijn duik, maar ook op andere plekken zijn ze te vinden. Op een gegeven moment ben ik zelf door mijn master een paar meter omhoog gesleurd aan mijn arm om een haai te kunnen zien van achter het koraal. Een effectieve manier van communiceren, dat wel... Tja, en de schilpadden zijn ook in een woord fantastisch, met name als ze zwemmen. Echt gaaf hoe die beesten (1.5 m) door het water zweven!"

schildpad duiken gili trawangan
Een volwassen schildpad tijdens het duiken bij de Gili-eilanden

Een aantal jaar later en 500 duiken verder keer ik terug naar de Gili-eilanden. Het wordt snel duidelijk dat duikscholen op de Gili's (in het hoogseizoen) veel minder zijn ingespeeld op ervaren mensen die langzaam willen duiken en foto's willen maken. Gelukkig krijg ik vrijheid aan het eind van de duik wanneer de rest van de groep richting boot moet omdat ze zonder lucht zitten, maar ik heb liever een hele duik met een laag tempo.

Het onderwaterlandschap valt me echter niet tegen. Ja, er is veel dood koraal door El Nino en door dynamietvissen. Maar er zijn ook plekken met koraal die er wel gezond uitzien. De kleurenpracht valt echter tegen, er is coral bleaching, en hoewel er verschillende soorten koraal zijn (zowel hard als zacht) hebben alle koralen een beetje dezelfde oudroze kleur.

Snorkelen Gili-eilanden, Indonesië

Snorkelen vanaf de boot

Duiken is heerlijk, maar een enkele keer houd ik het hoofd bovenwater en geniet ik van de omgeving. Of van de aanwezigheid van gezellige mensen die niet duiken. Want ja, die bestaan ;)

glass botom boat gili
Snorkelen vanaf een glass botom boat

Met een bootje kun je een snorkeltrip maken langs alle drie de Gili eilanden, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. De boot stopt voor de kust bij de mooiste snorkelplekken van de verschillende eilanden, meestal bij een plek waar net een helling is. Door de overgang van ondiep naar dieper water zie je meer verschillende soorten vis. Het is mogelijk een schildpad te zien bij het snorkelen (ook leuk voor kinderen!) en via de glazen vloer van sommige boten kun je soms zelfs haaien zien.

Lunch is vaak inbegrepen bij de trip. De boot zoekt een (bijna) verlaten strand waar je heerlijk even kan bijkomen van de boottrip.

Snorkelen Gili Trawangan: eenvoudig vanaf het strand

Je kunt ook je snorkel en masker pakken en snorkelen vanaf het strand van Gili Trawangan. Snorkelen is het mooist in het noorden: er is daar weinig stroming, het blijft langere tijd ondiep en er is een mooi onderwaterleven.

Bijkomend voordeel is dat de noordpunt van Gili T. redelijk rustig is en dat je hier nog stranden vindt die niet vol staan met terrassen. (Al komen er overal op de Gili-eilanden steeds meer accommodaties en terrasjes bij.)

van gili trawangan naar bali
Kijken van Gili Trawangan naar Bali

Vervoer naar de Gili-eilanden

Met de fastboat van Bali naar Gili Trawangan

De meeste mensen kiezen ervoor om vanuit Bali met een zogenaamde fastboat naar de Gili-eilanden te varen. Eigenlijk zijn er drie routes: vanuit Sanur naar Gili, vanuit Padangbai naar Gili Trawangan of vanuit Amed naar de Gili's. De meeste mensen gaan vanuit Padangbai.

Er zijn verschillende maatschappijen met een vergelijkbare prijs en de kwaliteit. De boot naar de Gili-eilanden vanaf Bali doet er ongeveer anderhalf uur over. Meestal maak je een onderweg een korte stop in Sengigi op Lombok.

Misschien wil een reisbureau je wat anders doen geloven, maar dat is écht niet nodig om je ticket naar de Gili ver vooruit te reserveren. Vaak kun je in de haven op de dag zelf nog een ticket boeken. Zelf kies ik liever voor een geheel verzorgde transfer Bali - Gili Trawangan, dus een bootticket naar de Gili's mét pick-up bij mijn hotel op Bali. Dat kost misschien iets meer dan alles zelf regelen, maar het gemak is ook wat waard.

Vind je het fijn om toch online te reserveren? Deze site is betrouwbaar voor Gili tickets

gili trawangan boot
Er varen veel kleine bootjes tussen de Gili-eilanden en Lombok

Met de fastboast van Nusa Lembongan naar Gili Trawangan

Eilandhoppen van de Nusa-eilanden bij Bali met de Gili-eilanden bij Lombok wordt steeds populairder. Er zijn verschillende manieren om te reizen van Nusa Lembongan naar Gili T. en Lombok. 

Het is mogelijk om allemaal losse boottickets te kopen, maar je kunt ook een open ticket Bali - Nusa - Gili of Bali - Gili - Nusa kopen. De dag voor vertrek kun je in de haven (of telefonisch) de definitieve datum vastleggen.

Tip: als je onderhandelt, wordt je ticket goedkoper. In deze blog lees je meer over respectvol afdingen in Azië.

Wil je van Nusa Penida naar Gili Trawangan? Je reist dan met een klein bootje naar Yellow Bridge op Nusa Lembongan. Van daaruit gaat de fastboat naar de Gili-eilanden.

gili eilanden indonesie
Wegdromen op de Gili-eilanden

Met de ferry van Bali naar de Gili-eilanden

Als je om wat voor een reden niet met de fastboat naar de Gili's wilt, dan is de ferry een trager maar goedkoper alternatief. Vanuit Padangbai gaan er de hele dag voor ferries naar Lembar in het zuiden van Lombok. De overtocht van Bali naar Lombok duurt 4-5 uur met de ferry, maar soms moet je voor de kust een tijdje wachten op hoogwater. 

Wanneer je reist met de ferry zit je echt tussen de locals. De boot is traag maar stabiel en je hebt onderweg een mooi uitzicht. Er is een speciale ruimte met airconditioning, maar je kan ook kiezen voor een plaatjes op het bovendek.

Vanuit Lembar kun je per bemo (soms met overstap in Mataram) langs de kustweg van Lombok naar Bangsal reizen. De weg is redelijk goed en aan je rechterhand heb je soms een mooi uitzicht over de binnenlanden van Lombok en de vulkaan Rinjani.

De boten naar de Gili's vertrekken vanuit het kustplaatsje Bangsal. Bangsal  is niet echt een hele fijne plek voor backpackers, mensen in de haven kunnen heel opdringerig zijn. De bemo en de taxi stoppen niet direct aan de haven, maar bij de bemostop. Het is dan nog een paar minuten lopen voor de boten van Lombok naar Gili. Eventueel kun je de afstand naar de haven overbruggen met een paardenkar, maar de prijzen zijn hoog voor Indonesische begrippen. Probeer dus goed af te dingen.

public boat gili lombok
Met de public boat van Gili T. naar Lombok

Na een paar minuten lopen ben je op het strand. Daar kun je een boot charteren naar Gili Trawangan, Gili Meno of Gili Air. Er gaan ook dagelijks public boats vanuit Lombok naar de Gili-eilanden. Deze vertrekken wanneer ze vol zijn. Een goedkope en leuke manier om met de lokale bevolking naar je paradijsje te varen!

Vanuit Kuta naar de Gili-eilanden met de ferry duurt vanwege de vele overstappen minstens een uurtje of 10. Dit is de goedkoopste boot van Bali naar Gili. Je zit echt tussen de locals in plaats van op een fastboat vol met toeristen.

Vliegen van Bali naar Lombok en de Gili-eilanden

Ben je bang voor boten of snel zeeziek? De Gili-eilanden hebben geen eigen vliegveld. Je kunt vanuit Bali (en veel andere Indonesische plaatsen) een vliegtuig nemen naar het vliegveld Lombok (Mataram). Vanuit Mataram kun je een taxi naar het plaatje Bangsal nemen, waar dagelijks vele boten naar de Gili-eilanden vertrekken. Je kunt zelfs eenvoudig een bootje charteren, zie hierboven.

Rekening houdend met inchecktijd, vliegtijd en de duur van de taxirit is vliegen vanuit Bali niet echt sneller dan de fastboat, maar wel een stukje duurder. 

boot charteren gili
Het is niet moeilijk om een bootje te vinden op de Gili-eilanden

Vervoer tussen de Gili-eilanden

De Gili-eilanden liggen niet ver uit elkaar, reizen tussen de drie eilanden is niet moeilijk. De makkelijkste manier is een snorkeltocht te boeken vanuit één van de eilanden. De kans is heel groot dat je beide andere eilanden kort aandoet tijdens deze tocht (even informeren voor vertrek). 

Het is ook mogelijk om met een public boat of een gecharterde boot op en neer tussen de eilanden te varen. Je kunt dan zelf bepalen hoe lang je blijft. Op elk eiland kun je je zeker een paar nachten vermaken.

De boot Lombok-Gili doet er maximaal een half uur over.

Meer lezen over duiken en Indonesië?

Update: maart 2019


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry