home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/02/2019

De mooiste plekjes van Tabanan

 

In 2006 woonde ik in de provincie Tabanan in Indonesië. Dit is mijn thuis op Bali, ik ga daarom regelmatig terug naar dit niet-toeristische deel van het eiland. Lang leven de verlaten tempels en mooiste rijstvelden van het eilanden! Geniet mee van de bezienswaardigheden van Tabanan.

Tabanan is zowel een stad als een provincie. In de stad Tabanan zijn weinig interessante plaatsen, in de provincie Tabanan des te meer!

Tanah Lot: een van de bekendste bezienswaardigheden van Bali

Zoals iedereen op Bali wil ik de zonsondergang aan de zee bekijken met een mooie tempel op de achtergrond. Hiervoor komen twee beroemde tempels in aanmerking: Ulu Watu in het zuiden van Bali en Tanah Lot. 

tanah lot bezienswaardigheden
Tanah Lot, een van de vele interessante plekken in Tabanan

De Tanah Lot tempel is erg mooi: een steile rots in de zee met daarop een Hindoe tempel, heel veel mensen die offers brengen en de zee die tegen de kliffen slaat. Ooit schijnt er een brug van de tempel naar het vasteland te zijn geweest, maar deze is door de ruwe zee weggeslagen. Om bij de tempel te komen moet je derhalve door het water waden.

De rijstvelden van Jatiluwih

Mijn eerste bezoek aan de rijstvelden van Jatiluwih ten noorden van Tabanan was met mijn Balinese familie. Het was Galungan, een Balinese feestdag. We maakten een korte rit met de auto voor een picknick en om te genieten van het uitzicht. Deze trapsgewijze rijstvelden zijn sinds een paar jaar opgenomen in de lijst met World Heritage Sites van Unseco.

De rijstvelden moet je echter niet vanuit de auto zien, maar je moet ze beleven. Bijvoorbeeld tijdens een trekking door de rijstvelden bij Tabanan.

tabanan rijstvelden
Bezienswaardigheden in Tabanan: de rijstvelden van Jatiluwih

Een trektocht door de rijstvelden van Jatiluwih

Via Bali Green Walks heb ik een gids geboekt voor een wandeling door de rijstvelden van Jatiluwih. Gids Komang leidt me rond, en geeft me af en toe een helpende hand wanneer ik één van de glibberige muurtjes die de natte velden van elkaar scheiden niet helemaal vlekkeloos op of af lijk te komen (no pun intended). 

Intussen vertelt Komang honderduit over de vele planten en bomen die langs de rijstvelden van Jatiluwih groeien, laat hij mij het één en ander proeven en vertelt hij over de geneeskrachtige werking van verschillende kruiden. Nooit geweten dat er voor zoveel verschillende planten op zo’n klein oppervlakte zoveel toepassingen zijn! Behalve de Indonesische en Balinese namen, weet Komang ook vlekkeloos de Engelse en Latijnse naam te geven.

De mensen op de velden groeten allemaal vriendelijk, en sommige onderbreken de werkzaamheden even voor een klein praatje. Op Bali kan de rijst tot drie keer per jaar geoogst worden, en terwijl de ene rijstboer met een karbouw zijn land ploegt, is een andere boer de bibits (zaailingen) uit aan het zetten in een ondergelopen stuk land. Daarnaast kost ook het onderhoud van de rijstvelden de nodige tijd, in de muurtjes huizen soms complete muizenfamilies. Ook passanten brengen schade toe aan de rijstvelden - dit zijn vooral de dorpelingen die op de rijstvelden werken.

tabanan bali jatiluwih
De medicinale kruiden tussen de rijstvelden helpen tegen vele kwaaltjes

Halverwege de wandeling steken we een riviertje over bij een kleine waterval. Hier nuttigen we ook een paar Balinese lekkernijen, geprepareerd in een bananenblad. Tevens kun je hier badderen in het frisse water.

Na afloop van de wandeling eet ik rode rijst, een lokaal product, in een kleine warung. Je kan zelfs thee van deze rijst zetten! (Al heb ik na de wandeling met Komang het idee dat je overal wel thee van kan maken.) Voor iedereen die niet veel tijd heeft, maar wel eens verder wilt kijken dan het toeristische zuiden van Bali, is deze wandeling echt een aanrader.

Bali Green Walks haalt je 's ochtends op in Ubud of in het zuiden van Bali. 's Middags word je weer afgezet bij je hotel. Deze wandeling is voor mij een van de leukste excursies op Bali!

Candikuning

De markt in Candikuning is een beetje een touristtrap. Er worden allerlei souvenirs gekocht, maar ook veel kruiden en allerlei lokaal fruit. Er zijn nauwelijks locals op de markt te vinden, maar des te meer toeristen. Dat komt de prijs niet ten goede.

Ik proef en koop het een en ander. Vruchten als mangosteen, markiesa en snakefruit zijn en Nederland (bijna) niet te krijgen, terwijl ik het wel heel lekker vind. 

ulun danau tempel bali
De tempel van Pura Ulun Danau

Je kan in Candikuning overnachten, maar de meeste mensen bezoeken het plaatsje als dagtrip vanuit Ubud of het noorden van Bali

Ceremonies in de Pura Ulun Danu Bratan

De Pura Ulun Danu Bratan is voor veel reizigers hét hoogtepunt van Bali. De iconische tempel ligt op een klein schiereiland in het Bratan meer.  Om de tempel heen bloeien prachtige lotusbloemen. Deze tempel is een vage mix van gebruiken van Balinezen en niet-Balinezen: terwijl de eerste categorie gekleed in sarong en kebaya bidt voor voorspoed, lopen schaars geklede toeristen foto’s te maken van elkaar en de tempel. Een enkeling scheurt op een motorbootje langs de tempel over het meer.

In de bale naast de Ulun Danau tempel zit een klein orkest. In een andere bale zitten vrouwen met hun offers, die door de priester worden ingewijd om een goede oogst in te luiden.

Lees meer over Balinese feestdagen en ceremonies.

batukaru bali indonesie
Pura Batukaru op Bali

Pura Luhur Batukaru: een van de meest heilige tempels van Bali

Veel mensen die Bali bezoeken, gaan naar de Pura Besakih, de moedertempel. Maar Bali heeft heel veel andere tempels. Elk dorp heeft sowieso een of meerdere Pura Desa (een dorpstempel), en daarbij een Pura Lahir en Pura Dalam (geboortetempel en tempel voor de doden). Maar daarbij zijn er nog verschillende heilige bronnen (bijvoorbeeld Yeh Gangga en Titra Gangga) en 'overkoepelende' tempels. De Pura Batukaru is er dus eentje van.

De Pura Batukaru ligt op de vulkaan de Gunung Batukaru. De weg slingert naar boven, langs warmwaterbronnen en langs prachtige rijstvelden. Dit deel van Bali is nog niet echt ontdekt door toeristen en heel authentiek!

Bij de Batukaru zijn meerdere toeristen, maar echt druk is het niet. De tempel ligt prachtig tussen de wolken, en na een sarong omgebonden te hebben mag ik naar binnen. De tempel bestaat uit meerdere shrines, en ook is er een soort van vijver naast de tempels. Uit de naga's stroomt water, en overal liggen offertjes gemaakt van bamboe en kleurrijke bloemen.

yeh gangga indonesie
Batu Balonh in Yeh Gangga

Authentiek Bali in Yeh Gangga

Yeh Gangga is een leuk vissersdorp, niet ver van Tanah Lot. Eigenlijk is er in Yeh Gangga niet veel te doen, het kleine dorp heeft niet eens een echt restaurant. Gelukkig serveren de aanwezige hotels heerlijk eten :)

Yeh Gangga is een aanrader voor iedereen die het authentieke Bali wil ervaren. In de vroege ochtend kun je op het strand kijken hoe de vissers aan het werk zijn. Vlak na zonsopkomst wordt hier verse vis aan land gebracht, gereinigd en verkocht. 

In de middag kun je tussen de locals kijken hoe de zon de zee in zakt. Of misschien heb je zin in een potje voetbal?

In Yeh Gangga kun je bovendien paardrijden over het strand en door de rijstvelden, die is een van de weinig plekken op Bali waar dit mogelijk is. 

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry